Perussuomalaiset haluaa muutosta

0
Teuvo Kuu-Karkku

Perussuomalaisista valtuutetuista sekä ryhmän puheenjohtaja Matias Mäkinen että Harri Känkänen ovat lähdössä ehdokkaiksi. Myös varavaltuutetut Sari Salokoski ja Irma Hinttala ovat valmiita.

Mäkinen kertoo ehdokkaita saadun kaksia edellisiä vaaleja enemmän.

– Täysi lista on aina tavoitteena, mutta realistinen ja hyvä tavoite olisi 20 ehdokasta. Kaikenlaista ja ikäistä väkeä haluamme mukaan, Matias Mäkinen suunnittelee.

– Viimeksi ehdokkaiden saaminen oli jo vaikeaa, eikä se nytkään ollut helppoa. Isoin ongelma on kokoontumisrajoitukset. Vaalien eteen ei pääse tekemään työtä kasvokkain. Politiikka on aikaa vievää ja kiire on ollut suurin syy kieltäytymisille. Vaikuttamisen halu taas on suurin tekijä ehdolle lähtemiseksi.

Politiikan kiinnostavuus on Somerolla tallella.

– Uskoisin, että kuntapolitiikka ja politiikka yleensäkin kiinnostavat ihmisiä, vaikka se ei ehdokasmäärissä näy. Someron kokonaisehdokasmäärät olivat vuoden 2000 vaaleista vuoden 2012 vaaleihin suunnilleen samat (2000: 119 ehdokasta, 2004: 114, 2008: 113 ja 2012: 120). Niistä määrä tipahti 2017 vaaleissa parillakymmenellä ehdokkaalla (2017: 99).

– Siksi juuri nyt kannattaa lähteä mukaan tekemään muutosta, sillä kunnilla menee ainakin taloudellisesti huonommin kuin koskaan. Tahdomme innostaa somerolaisia: ”Haluatko sinä olla osa muutosta ja päästä itse vaikuttamaan suoraan päätettäviin asioihin”.

Uusia nimiä ovat Teuvo Kuu-Karkku ja Pertti Rautiainen.

73-vuotias eläkkeellä oleva lukion lehtori Kuu-Karkku toimi 1990-luvun alussa Somerolla aktiivisesti politiikassa ja oli ehdokkaana vihreissä ja sen jälkeen ekologisessa puolueessa.

Tärkeimpänä syynä ehdokkuudelleen Kuu-Karkku näkee eläkeläisten suuren määrän.

– Heille voisi olla jotain muutakin vaihtoehtoa. Kaskistossa asuvana tärkeää on myös teiden kunto. Niin olen ymmärtänyt, että nämä pikkutiet täällä muutetaan vähitellen yksityisteiksi. Miten tämä Kaskistontie ja varsinkin Lepänsangantie ovat niin surkeita olleet jo vuosia?

– Eläkeläisenä kiinnostaa, että miten kunta pystyy palveluita tarjoamaan. Ihmiset vanhenevat. Somero-lehdestä olen lukenut, että tänne muutetaan pääkaupunkiseudulta eläkkeelle, kun asuminen täällä on halvempaa. He eivät ehkä ole ajatelleet, mitä seuraa kun vanhenee ja sairastelee, eikä palveluita ole.

Pertti Rautiainen on 58-vuotias entinen yrittäjä, jolla oli työntekijöitä parhaimmillaan 50. Rautiainen joutui jäämään eläkkeelle loukkaantumisen seurauksena 2006.

Välillä hän asui Suomusjärvellä, jossa oli kunnanvaltuustossa kokoomuksen listoilta. Syynä puolueen jättämiseen oli vapaus.

– Ryhmäkuriahan on aina vähän oltava, eikä voi sooloilla miten tahansa. Mutta kiusaamaan jäi, ettei saanut vapaasti sanoa asioita.

– Kun perussuomalaiset meni hallitukseen, erosin. En hyväksynyt politiikkaa, mitä puolue siellä teki. Viime kuntavaaleissa Somerolla äänestin vasemmistolaista ehdokasta, koska siellä ajateltiin suomalaisia ja heikompiosaisia. Perussuomalaisiin liityin, koska ensimmäisenä on ajateltava ihan suomalaisia ja omaa kuntaa. Jos varaa jää, voidaan auttaa muitakin.

Rautiaiselle on tärkeää, että saataisiin Someron vanhusväestö liikkumaan, mutta myös nuoret. Että yhteiset liikuntapaikat olisivat käytössä. Se tekisi hyvää somerolaiselle kansanterveydelle.