Säännöt esille!

0
Havuharjun pulkkamäessä on riittänyt väkeä.

Havuharjun mäenlaskupaikka on ihana ja suosittu. Hienoa, että lapset ja vähän isommatkin reippailevat ulkona. Mutta voisiko kaupunki laittaa sinne jonkinlaiset opastemerkinnät tai -taulun, miten mäessä kuuluu toimia. Esimerkiksi että huomioidaan muut rinteessä liikkuvat, kumpaa reunaa kavutaan rinnettä ylös ja ettei mäenlaskun jälkeen jäädä pitkiksi ajoiksi alas ihmettelemään. Vaaratilanteita on syntynyt, kun on jääty miettimään päättynyttä vauhdin hurmaa ja samaan aikaan toiset ovat hurruutelleet kovaa vauhtia alas. Törmäys on ollut lähellä.
Sivusta seurannut

Yleinen ohje on, että ylhäältä tuleva väistää edessään ja alempana olevia. Näin toimitaan laskettelurinteissäkin. Ylhäältä tuleva näkee ja hallitsee tilannetta laajalti. Yksi ainoa ylösnousuväylä mäen toisessa reunassa saattaa tuottaa lisää vaaratilanteita, ja se myös pitäisi erottaa aidalla tai muulla vastaavalla. Vaaratilanteita syntyy, jos ylitetään rinne mäen toiselta reunalta sivuttaissuunnassa, jotta päästäisiin ylösnousuväylälle. Poikittaisliikkeessä törmäysriski on suurempi, kuin jos lähdetään suoraan ylös. Katse näkee heti ja koko ajan laskevat veijarit. Voihan mäkeen opastetaulunkin pystyttää, mutta siitä pitäisi tulla niin selkeä ja looginen, että hekin sen ymmärtävät, jotka eivät osaa lukea. Voi käydä niin, että ohjauksillamme saamme aikaiseksi entistä suuremman kaaoksen. Kun lähdetään sutta karkuun, niin tuleekin karhu vastaan eli isompia ongelmia. Jos kaupunki laatii tiukat määräykset, niille tarvitaan silloin myös valvoja. Toivottavaa on, että vanhemmat laskevat mäen alas yhdessä pienten lasten kanssa. Älä laita yksin pulkkaan niin pientä lasta, joka ei hallitse menopeliä.
Jyrki Rinta-Paavola kaupungin maanrakennusmestari

Kotikirkko-kirjoituksesta: sitaatti ei ole Matti Pellonpään vaan Vilho Koskelan repliikki Rahikaiselle Väinö Linnan Tuntemattomassa sotilaassa.
Eija Komu

Jokunen vuosi sitten, kun lapseni olivat vielä koulussa, ehdotin rehtorille, että eivätkö oppilaat voisi nousta aina seisomaan viittauksen jälkeen ja vastatessaan opettajalle ja muulle luokalle. Se toisi reippautta ja pientä taukoliikuntaa. Vastaajan ääni kuuluisi myös paremmin. Rehtorin vastaus oli varsin tyly. Ei pystytä teknisesti toteuttamaan nykykoulussa. Perusteluja en saanut.
Ihmettelevä

Kuinka monta liukuestettä kenkiin saisi yhden lonkkaluumurtuman hoidon hinnalla?
Epätietoinen

Kuvalliset tekstarit vain osoitteeseen: toimitus@somerolehti.fi
Toimitus