Salkolassa ei jatkossa ole virallista uimarantaa – Palvelut, kuten WC:t ja pukukopit loppuvat

0
Salkolan on ollut luultavasti Someron tunnetuin uimaranta. Se sijaitsee aivan kakkostien tuntumassa, paikassa jossa on ollut pitkään myös autoilijoiden levähdyspaikka. Aikoinaan 1990-luvulla liki sijaitsi myös Salkolan motelli, jonka toiminnan sinetti oli tulipalo.

Varsinais-Suome n Ely-keskus on ilmoittanut Someron kaupungille, että heidän tähän asti ylläpitämänsä Salkolan uimaranta ja levähdyspaikka Helsinki–Pori -tien varrella Somerniemellä poistetaan käytöstä. Sopimus hoidosta päättyy tänä vuonna lokakuussa, 1.10.2021.

Tekninen johtaja Marko Mäkinen kertoo Ely-keskuksen jo tiedustelleen, olisiko Someron kaupungilla halukkuutta jatkaa paikkojen hoitamista. Tekninen lautakunta keskusteli asiasta alustavasti.

– Keskustan kehittämisprojekti on parhaillaan lähdössä liikkeelle. Sen yhteydessä tullaan tarkastelemaan samalla puistoja, leikkipuistoja ja myös uimarantoja. Silloin tullaan ottamaan kantaa yleisesti esimerkiksi uimarantojen määrään, Mäkinen arvioi asian kehittymistä.

Esimerkiksi WC on vaatimuksena levähdysalueen toiminnalle. Ely-keskus on luovuttanut hoitourakasta. Hoito vaatii säännöllisyyttä.

– Pitkä etäisyys tulee tekemään paikkojen hoidon hankalaksi Somerolle. Ely myös huomautti, että Salkolan WC:n kunto ja ulkonäkö eivät nykyisellään houkuttele käyttäjiä. He haluavat antaa kunnalle mahdollisuuden vaikuttaa WC:n kohtaloon. Kyse on siitä, haluaako kunta säilyttää vessan uimarannan lakisääteisenä WC:nä.

– Näillä näkymin lautakunta tulee aikanaan esittämään, että ranta säilytetään jatkossa uimapaikkana, mutta se ei enää ole virallinen uimaranta. Siellä voi käydä uimassa, mutta mitään ylläpitoa ei järjestetä.

Käytännössä se tarkoittaa virallisen uimarannan statuksen poistamista Salkolasta.

– Vastaavan käytännön olen itsekin havainnut olevan laajasti käytössä ympäri Suomea, aina pohjoista myöten. On vain paikkoja, joissa ihmiset käyvät uimassa. Ei ole pukukoppeja eikä muutakaan. Uimarit hoitavat riisuutumisen ja pukeutumisen parhaaksi katsomallaan tavalla. Näin myös allekirjoittanut on niissä toiminut.

Teknisen toimen käsityksen mukaan Somerolla on tällä hetkellä uimarantoja liikaa. Yhden poistuminen ei aiheuta isompaa haittaa.

Salkolan järvessä riittää jatkossakin edelleen muita uimapaikkoja. Paikallinen väestö ja kyläläiset tuskin ovat edes kovin paljon käyttäneet kakkostien levähdyspaikan uimarantaa.

Houkuttavampi vaihtoehto on Salkolan Kyläyhdistyksen rauhallinen yhteisranta, joka sijaitsee kylän yhteisellä alueella. Rannan varusteina on pitkä uimalaituri sekä grillikatos.

Paikalliset ovat käyttäneet myös Salkolantien varressa olevaa, Keltiäisistä tullessa tien mutkassa sijaitsevaa, hyvin loivaa ja hiekkapohjaista rantaa. Paikka on kuulunut jo vuosikymmenien ajan erityisesti lapsiperheiden suosikkeihin.