Seurakunta liittyi Turun keskusrekisteriin

0
Talouspäällikkö Kirsi Parviainen arvioi muutoksen näkyvän asiakkaille varsin vähän. – Kenenkään ei tarvitse lähteä autolla asioimaan Turkuun. Virkatodistukset ja sukuselvitykset pystyy kyllä tilaamaan netin kautta ja sähköisinä. Tarvittaessa me ohjeistamme ihmisiä täältä edelleen.

Someron seurakunta liittyi vuoden alussa Turun alueelliseen keskusrekisteriin. Seurakunta tiedottaa verkkosivullaan sen merkitsevän sitä, että Somerolla muun muassa virkatodistustilaukset ja sukuselvitykset hoidetaan nyt paikallisen kirkkoherranviraston sijasta Turussa. Myös muut lakisääteiset väestökirjanpidolliset tehtävät siirtyvät alueelliseen keskusrekisteriin.
Seurakuntien väestökirjanpidon siirron takaraja on vasta ensi vuodenvaihteessa.
Someron seurakunnassa muutos tapahtui jo nyt, koska seurakuntasihteeri oli jäämässä pois työstä. Tehtävää ei aiota täyttää, sillä keskusrekisterin tulon myötä työmäärä kirkkkoherranvirastossa vähenee.
Keskusrekisterin tulolla on vaikutusta viraston aukioloaikoihin. Se on avoinna nyt maanantaisin, tiistaisin ja torstaisin kaksi tuntia eli kello 10.30–12.30. Aiemmin virasto oli avoinna neljänä päivänä viikossa kolme tuntia kerrallaan.
Sadon seudun seurakunnista Salo, Paimio ja Martinkoski ovat valinneet Turun sijaan Porin keskusrekisterin, joka on vasta rakenteilla. Kemiönsaaren seurakunta ei ole vielä päättänyt tulevaa keskusrekisteriä.
Someron valinta liittyi siihen, että Turun keskusrekisteri on valmis ja siihen pystyi liittymään jo nyt.
Salossa keskusrekisterin tulo ei merkitse seurakuntalaisille juurikaan muutosta, sillä Salossa annetaan edelleen myös vuoden päästä paikallista palvelua kirkonkirjoihin liittyvissä asioissa.
Somerolaiset eivät kuitenkaan voi hakea esimerkiksi virkatodistustaan Salon pisteestä, koska me kuulumme eri keskusrekisteriin.
Nykyään tosin keskusrekisterille kuuluvia asioita hoidetaan enimmäkseen puhelimella ja sähköisesti.
Omassa virastossa hoidetaan edelleen kirkollisten toimitusten varaukset esimerkiksi kastetta, avioliittoa ja hautausta varten. Myös seurakunnan tilojen vuokraus sekä muu asiakaspalvelu ja neuvonta jäävät virastoon.
Turun alueellinen keskusrekisteri sijaitsee Eerikinkatu 3:ssa ja on avoinna arkisin kello 9–14.
Vuosi sitten Someron seurakunta siirtyi Tampereen hiippakunnasta Turun arkkihiippakuntaan.