Shamanistisia maalauksia sekä risu- ja luutöitä

0
Jarna ja Erno Kärkkäinen avasivat eilen myyntinäyttelynsä Kiiruun puiston Kivimakasiiniin. Kuvassa Erno Kärkkäisen risutyö.
Jarna ja Erno Kärkkäisen näyttelyn maalaukset ja risutyöt ovat saaneet inspiraationsa luonnosta.

Jarna ja Erno Kärkkäinen ovat tuore aviopari, joka on ammentanut luonnosta, suhteestaan ja rakkaudestaan inspiraation yhteiseen taidenäyttelyyn. Heidän shamanistisia maalauksiaan sekä risu- ja luutöitään on esillä tämän viikon ajan Kivimakasiinissa.
– Ammennamme symboliikkaa luonnosta. Haemme oikeastaan samanlaista alkusuhdetta luontoon kuin mitä shamaanikulttuurissa on. Puhumme luonnon kautta. Ja ymmärrämme olevamme osa isompaa kokonaisuutta, kertoo Erno Kärkkäinen.
Sekä Jarna Kärkkäisen maalaukset että Erno Kärkkäisen risutyöt ovat syntyneet viime syksynä avioituneen parin suhteen aikana.
– Työt ovat muotoutuneet koko ajan meidän mukanamme, Erno Kärkkäinen kertoo.
Vaikka näyttely on ensimmäinen yhteinen, on molemmilla vahva tausta kuvitusten tekemisessä. Jarna Kärkkäinen on koulutukseltaan kuvittaja ja tehnyt runsaasti erilaisia taidehankkeita, myös Somerolla. Erno Kärkkäisellä on takanaan 13-vuotinen ura tatuoitsijana.
– Tatuointityö kuitenkin söi luovuuttani. Kun lopetin sen uran ja siirryin ihan erilaisiin töihin, niin olen löytänyt itsestäni luovuuden uudelleen.

Jarna ja Erno Kärkkäisen

Näyttely on Jarna Kärkkäisen ja myös parin ensimmäinen yhteinen. Erno Kärkkäisellä on ollut joitakin näyttelyitä parisenkymmentä vuotta sitten.
Turun seudulta lähtöisin oleva pari on asunut Somerolla puolitoista vuotta ja kotiutunut hyvin. Jarna Kärkkäisellä tosin on Somerosta kokemusta pitemmältäkin ajalta, sillä hän on aiemminkin asunut paikkakunnalla 15 vuotta.
– Minä muutin nyt Jarnan perässä ja olen viihtynyt todella hyvin. Täällä on luonto lähellä. En ole koskaan aiemmin tehnyt kolmiulotteisia töitä, mutta nyt järvenrantoja kulkiessani inspiroiduin veden hiomista oksista ja risuista, joista nämä veistokset syntyivät.
Esillä on veistosten lisäksi reliefejä.

Jarna Kärkkäisen karhuaiheinen maalaus Uni.

Jarna Kärkkäisen maalauksissa on tummanpuhuvät värit ja krouvi ote. Luonnon kauneus on vangittu yksittäiseen eläimeen, maisemaan tai vaikkapa taivaankappaleeseen. Lisäksi unisieppareista on koottu katosta roikkuva installaatio.
Parin rentoa otetta taiteen tekemiseen kuvaa se, että päivää ennen näyttelyn avajaisia töillä ei ollut vielä nimiä.
– Ehkä ne syntyvät, kun näemme teokset tilassa paikoillaan, Jarna Kärkkäinen pohtii.

Korppi.
Varis.

Kuvataiteen lisäksi pari valmistaa voimarumpuja ja niiden soittokapuloita. Kuun alussa he pitivät rumpukurssin Somerniemellä ja tänä keväänä on luvassa toinen. Kurssilla valmistetaan haapapäreestä tehtyihin kehikoihin nahkaiset rummut.

Hääkuva.