Silja Kosonen on vuoden 2020 Suomen paras nuori urheilija

0
Silja Kosonen valittiin Urheilugaalassa vuoden nuoreksi urheilijaksi.

Teksti Aulis Tiensuu

Someron Esaa edustava raisiolainen moukarinheittäjä Silja Kosonen sai torstaina Suomen Urheilugaalassa vuoden 2020 parhaan nuoren urheilijan Uno-palkintopystin. Valinnan teki Urheilutoimittajain liitto. Kosonen pääsi vastaanottamaan palkintonsa gaalan ensimmäisenä kilpauransa päättäneen painin MM- ja EM-kultamitalisti Petra Ollin kannustavien sanojen saattelemana. Olli voitti vastaavan palkinnon kahdeksan vuotta sitten.
Urheiluvuosi 2020 ei suonut mahdollisuutta kansainvälisiin arvokilpailuihin, mutta kuukausi sitten 18 vuotta täyttäneen Silja Kososen saavutukset eivät kotimaisissa kisoissa löytäneet vertaistaan. Kosonen voitti oman ikäluokkansa Suomen mestaruuden lisäksi myös naisten Suomen mestaruuden ja saavutti voiton Ruotsi-maaottelussa. Hänen Somerolla heittämänsä tulos 71,34 oli viime vuonna Suomen juniorisarjojen ennätys, maailman junioritilaston kärki, ja jäi uupumaan alle 20-vuotiaiden maailmanennätyksestäkin vain vajaat kaksi metriä. Ennätysparannusta tuli vuodessa kaikkiaan lähes kahdeksan metriä.
– Tämä on ihan älyttömän suuri kunnia, huomiostaan hämmentynyt Kosonen hehkutti ja jakoi kiitosta niin vanhemmilleen, Raision kaupungille ja seuralleen Someron Esalle kuin valmentajalleen Jani Pihkaselle sekä fysiikkatreeneistä vastaavalle Olli Koskiselle .
Palkinnon vastaanotettuaan Kosonen jatkoi linjaamalla saavutukseen johtanutta menestysfilosofiaansa.
– Noudattaa tarkoin valmentajan ohjeita, pitää tavoitteet selkeänä, pyrkiä niihin voimakkaasti tahtoen ja muistaa, miksi tätä tekee.

Tavoitteena olympialaiset ja ME

Alkanut vuosi voi olla Kososelle monien arvokilpailujen vuosi, mikäli koronatilanne sallii. Niihin kuuluvat muiden muassa viime vuodelta siirretyt Tokion olympialaiset ja nuorten MM-kisat Keniassa.
– Pääsy Tokion olympialaisiin ja nuorten ME:n heittäminen ovat tämän vuoden ykköstavoitteitani, kertoi harjoituskauteensa tyytyväinen Silja Kosonen.

Ennen kesän tärkeitä kisoja Kososella on kuitenkin aivan toisenlainen iso tavoite – suorittaa loppuun ylioppilaskirjoitukset ja painaa valkolakki päähän keväällä.
Moukarinheitossa Silja Kososta kiehtoo erityisesti pitkien kaarien katsominen ja hän nauttii ringissä pyörimisestä. Valinnan jälkeisinä päivinä Kosonen on saanut totuttautua myös mediamyllyjen pyöritykseen, jossa häntä henkilönä ja hänen saavutuksiaan on viimeistään nyt tuotu kaiken kansan tietoisuuteen. Lauantaina Kosonen oli päivän vieras Ylen Urheilustudion suorassa TV-lähetyksessä.
Someron Esalle Kososen parhaan nuoren urheilijan palkinto on historian ensimmäinen tässä kategoriassa. Aiemmin Pentti Nikula on Esan urheilijana valittu vuonna 1962 Suomen parhaaksi urheilijaksi, joten tuon saavutuksen toistaminen voisi Kososella olla sitten pidemmän tähtäimen tavoite jossakin vaiheessa uraansa.