Suomessa EU:n hitain laajakaista

0

Suomessa kuvitellaan oltavan kehityksen kärjessä it-alalla. Mutta todellisuus on tosiaankin vain kuvitelmaa.

Parantamisen varaa olisi runsaasti. Suomi pitää maaseudulla perää laajakaistan saatavuudessa kaikista EU-maista. Toiseksi ja kolmanneksi huonoimmaksi rankatut Liettua ja Puola ovat meihin verrattuna yli kaksin verroin parempia. Niissä laajakaista on saatavilla yli 25 prosentissa kotitalouksissa, kun osuus Suomessa on noin 10 prosenttia.

Kärjessä porskuttavat Kypros, Malta, Belgia, Hollanti, Luxemburg, Irlanti, Unkari, Britannia, Latvia ja Saksa. Joukossa on yllättäviäkin maita.

Operaattorit puhuvat siitä, miten Suomen kotitalouksista noin 75 prosenttia on laajakaistan ulottuvilla. Epäsuhta maaseudun ja kaupunkien kehityksen välillä syvenee entisestään, sillä 5G-verkkoakin rakennetaan lähinnä kaupunkeihin.

Somerolla puolestaan on heikko kännykän kuuluvuus jopa monin paikoin keskustassa. Kylillä yhteydet ovat vielä heikompia.