Tasapainossa koko iän

0
Pertti Tammisella on kotonaan tasapainolauta, jolla hän harjoittelee lähes päivittäin. Erinomaisen hyvä harjoitteluväline! ”Reiskat” ovat riittävät treenikengät kotioloissa.

Vuosien karttuessa on yhä tärkeämpää elää horjumatta, heilumatta

”Elä sie hyvä mies huito”, lausui entinen mies hyttysmyrkkymainoksessa. Sanoma on hyvä: Jos yhdellä jalalla seistessä tekee kovasti mieli huitoa käsillään ympäriinsä, kannattaa tasapainoa ruveta kehittämään.

Tammikuussa on vietetty Eläkeliiton, Luustoliiton ja Svenska Pensionärförbundetin ideoimaa Tasapainoinen tammikuu -kampanjaa.

– Hyvä tasapaino on aina tärkeä, mutta erityisen tärkeää hyvästä tasapainosta huolehtiminen on ikääntyessä. Tasapainoa voi ja pitää harjoittaa kaiken aikaa, toteaa Eläkeliiton Someron yhdistyksen puheenjohtaja Pertti Tamminen .

Hän kehottaa ihmisiä toimimaan tasapainonsa säilymisen eteen.

– Jos otat jotain esimerkiksi korkealta kaapin päältä ja horjahdat, voivat seuraukset olla vakavia. Mutta käsillä kurkottelun voi ottaa etukäteisharjoitukseksi, ja treenaantua normaalissa arjessa, Tamminen innostaa.

Tasapaino on kolmekymppisenä parhaimmillaan. Siitä se alkaa heiketä. Siinä on myös syy sille, että tasapainoaan pitää koko ajan harjoittaa. Kuusikymppisenä katolle kavutessa olo ei enää ole turvallinen ja vakaa.

– Tai jos lattialle laittaa 4” laudan, on sen päällä kävely helppoa. Mutta jos lauta on puolen metrin korkeudessa, suoritus on useimmille liian vaikea.

Tasapainoinen tammikuu -kampanja kehottaa ihmisiä huomaamaan asian, ja ruveta harjoittelemaan säännöllisesti tasapainonsa eteen. Kuten tekee Pertti Tamminen.

– Kadulla voi kävellä kivetyksen linjaa pitkin. Voi kävellä etu- ja takaperin. Tai asetella kävellessään kantapäät joka kerta huolellisesti varpaiden eteen – ja sama uudelleen taaksepäin.

– Sukat voi pukea jalkaansa yhdellä jalalla seisten, ilman että ottaa tukea mistään. Kengännauhatkin voi sitoa samalla tavoin. Mutta nämä harjoittelut eivät sovi hänelle, joka ei koskaan ole harjoittanut tasapainoaan eikä vahvistanut nilkkojaan.

Hampaita pestessä voi nousta vuoronperään päkiöille ja kantapäille.

– Samoin kassajonossa. On turha pelätä ja miettiä sitä, mitä muut ihmiset siitä ajattelevat, Tamminen naurahtaa.

Kaikki lähtee pienten liikkeiden harjoittamisesta. Muiden toimien ohessa.

– Kaupan kassajonossa voi venytellä pohkeitaan. Tai nostaa toinen jalkaterä toisen jalan pohjetta vasten, Tamminen näyttää.

Hän on harjoittanut tasapainoaan vuosikaudet. Häneltä erilaisten liikkeiden esittely sujuu luontevasti. Se on maali, johon suuntaan muidenkin kannattaa pyrkiä.

Tasapainolauta on erinomaisen hyvä apuväline tasapainon kehittämiseen. Se on periaatteessa pallon ”siivu”, jonka päällä seisten tehdään erilaisia harjoitteita. Voi kyykistyä ja ojennella käsiään ylös.

On esimerkiksi lautoja, joiden päälle on rakennettu ura, jossa voi teräskuulan kanssa tehdä jalkoja ja lantiota liikutellen ”kahdeksikkoja”.

Kotonaan Tammisella on kyseinen lauta. Sen päällä on hyvä harjoitella vaikka uutisia katsoessaan.