Vuonna 1991: Liikennemyymälä harjassaan

0
Härkähovin harjannostajaisia vietettiin perjantaina 18.1.1991.

Somero-lehti 18.1.1991

Salon Seudun Osuuskauppa avaa maaliskuulla uudenlaisen liikennemyymälän Somerolla.

Härkähovi-nimeä kantava liikennemyymälä on tarkoitettu palvelemaan ihmistä, joka istuu auton sisällä, tai vaikkapa kävelee, ja autoa, joka tarvitsee polttoainetäydennystä ja pesua.

Myymälänhoitaja Anne Ikonen ja Seppo Laine Salon Seudun Osuuskaupasta korostavat liikennemyymälän liikeidean olevan palvelukokonaisuus, joka huomioi ihmisen ja auton.

Liikennemyymälä tulee olemaan palveluiltaan kolmiosainen: minimarket, kahvila-ravintola ja autotarvikepuoli. Palvelukokonaisuus on näillä näkymin auki arkisin kello seitsemästä yhdeksään illalla ja sunnuntaisin yhdeksästä aamulla yhdeksään illalla. Lopulliset aukioloajat muotoutuvat kuitenkin vasta kesän aikana kun nähdään, millaisia tarpeita ihmisillä on.

Liikennemyymälä -tyyppisiä palvelupisteitä löytyy Ikosen ja Leinon mukaan Helsingistä, mutta ei sieltäkään aivan yhtä laajana kuin nyt Somerolla avattava myymälä. Joten lajissaan Härkähovi tulee olemaan Suomen ensimmäinen.

Minimarket

Minimarket tulee tarjoamaan valmiiksi pakattuna erilaisia päivittäisiä elintarvikkeita ja jalostettuja tuotteita. Myymälästä löytyy tuotteita niin makean kuin suolaisenkin nälkään.

Tuotevalikoimaan tulee kuulumaan myös kuhunkin vuodenaikaan kuuluvat ja muutoin ajankohtaiset erikoistavarat ja vapaa-ajantarvikkeet joulukoristeista sulkapallomailoihin ja ilmapalloihin.

Kahvila-ravintola

Myymälänhoitaja Anne Ikosen mukaan kahvila-ravintolaa on ajateltu ennen kaikkea koko perheen ruokapaikkana, jossa tarjotaan tasokasta ruokaa – niin ohi kulkeville matkailijoille kuin kulmakunnan asukkaillekin.

Kahvila-ravintolan sisustuksessa samoin kuin saniteettitilojen suunnittelussakin on huomioitu lasten ja lapsiperheiden erityistarpeet. Kahvila-ravintolan läheisyydessä on myös pelishop uusine peleineen.

Autotarvikkeet

Autoille on varattu mahdollisuus polttoainetäydennykseen ja pesuun. Autopuolelta löytyvät myös autotarvikkeet sekä pikapankki, joka palvelee läpi vuorokauden.

Autoja varten on uudenaikaiset polttoaineenjakelulaitteet, uutena palvelupuolella kat-mittari, jolla voi tankata yhtäaikaisesti sekä 95-oktaanista että 98-oktaanista polttoainetta.

Uutuuksien lisäksi käytössä ovat myös normaalit kortti- ja seteliautomaatit.

Autojen hyvinvoinnista huolehtimaan on hankittu myös Tammermatic Ultra 91 -autonpesukone, jonka ominaisuuksiin kuuluu korkeapaine esipesu, jonka jälkeen vasta seuraa auton tarkempi pesu. Tällä systeemillä säästetään sekä auton maalipintaa että päästään parempaan lopputulokseen.

Henkilökuntaa haetaan

Härkähovi tulee tarvitsemaan suuren joukon henkilökuntaa vastaamaan yksikön toiminnasta. Henkilökuntaa ollaan parhaillaan hakemassa ja myymälänhoitaja Anne Ikosen mukaan kyselyjä on tullut runsaasti, joten työvoimaa saataneen tarpeiden mukaisesti.

Henkilökunnan koulutukseen on varattu maaliskuulla noin puolitoista viikkoa aikaa, sillä talossa on paljon erilaisia koneita ja laitteita, joiden hallinta jo vaatii oman opettelunsa.

Harjannostajaiset tänään

Härkähovin harjannostajaisia vietetään tänään perjantaina. Rakennuksen kokonaispinta-ala on 486 neliötä, josta 457 neliötä on liiketilaa. Kuutioita rakennuksessa on 2400.

Tilat on sijoitettu yhteen kerrokseen yhtenäiseksi tilaksi. Kahvila-ravintola on jaettu muusta erottuvaksi osaksi ja sen värityksessä käytetään vihreän ja ja punaisen eri sävyjä. Keittiö on toteutettu avokeittiönä teräsverhoiluin ja valkoisin kaakelein.

Minimarketin sisustuksessa käytetään rohkeita sinisen ja keltaisen sävyjä. Itse rakennus tulee olemaan kauttaaltaan punaruskealla tiilellä verhoiltu.

Seppo Leino kertoo, että aikataulussa on pystytty hyvin ja rakennuksessa on jo lämpö päällä ja sisustustyöt ovat käynnissä.

Rakennuksen on suunnitellut Arkkitehtitoimisto Jukka Ojanen Keski-Palokasta ja pääurakoitsijana on Rakennusliike Matti Laakso Oy Tl Koskelta.