Vuonna 2011: Lumikenkäily haastaa perinteiset liikuntalajit

0

Somero-lehti 21.1.2011

Teksti ja kuva Heli Lehtonen

Lumikenkäily vetää harrastajia puoleensa lajin helppouden, turvallisuuden ja tehokkuuden ansiosta. Ensimmäiset merkit lumikenkäilystä ovat 6 000 vuoden takaa, jolloin jalkoihin sidottiin palat puuta helpottamaan liikkumista upottavassa hangessa.

Lumikengät ovat jalassa kevyet ja pehmeällä lumella täysin äänettömät. Kenkien siteet ovat säädettävät ja ne on helppo ja nopea kiinnittää talvikenkien päälle.

– Lumikenkien koko valitaan kävelijän painon mukaan. Lumikenkäily sopii myös ylipainoisille ja se on hyvä kuntoutusmuoto esimerkiksi polvivaivaiselle. Kenkäilyssä ei tule jalalle kantaiskua, joten se on pehmeä liikuntamuoto nivelille, toteaa Lamminniemen Hyvinvointikeskuksen kuntohoitaja Tommi Palomäki.

Lumikenkäily on vähintään 50 prosenttia tehokkaampaa kuin kävely. Se on erinomaista kuntoilijan talviliikuntaa peruskestävyys- tai intervalliharjoitusten ansiosta. Lumikenkäily kuluttaa tehokkaasti energiaa ja lihasvoima kasvaa varsinkin pakaroissa ja keskivartalossa.

– Lumikengät ovat turvalliset myös liukkaalla pohjissa olevien piikkien ansiosta. Lisätehoja kenkäilyyn saa sauvojen avulla. Tasapaino kehittyy kyllä paremmin ilman niitä, Palomäki kertoo.

Lamminniemikodista on mahdollista vuokrata lumikenkiä kolmesta tunnista eteenpäin. Myös ryhmille järjestetään lumikenkäilyä esimerkiksi makkaranpaiston ja nokipannukahvien kera.

– Lumikenkäilyssä saa nopeasti hien pinnalle ja se on mukavaa yhdessäoloa esimerkiksi työporukan kesken, kuvailee päivätoiminnan ohjaaja Anu Kontio.

Lumikenkäilemään voi lähteä vaikka suoraan omalta takapihalta. Kengät eivät tarvitse huoltoa tai voitelua kuten sukset.

Lisää tehoa ja tasapainoa lumikenkäilyyn saa sauvoilla. Paras malli on teleskooppisauva.

– Lumikenkäily antaa monia mahdollisuuksia luonnossa liikkumiseen. Lumikenkä upottaa hankikannosta riippuen viidestä 40 senttimetriin, mutta ovat tukevat jalassa ja tuovat tasapainoa hankitreeniin. Lumikenkäilyssä myös kilpaillaan aina jalkapallosta sprintti- ja pitkänmatkan kilpailuihin.