Vuonna 2011: Retkiluistelu vesittyy tältä talvelta

0
Havuharjun rannassa on vetistä. Vettä tulee jäälle kovilla pakkasillakin. Latuja ajanut Juha Nokka kertoo, että vedentuloon on arveltu syyksi patoa tai railoja.

Somero-lehti 21.1.2011

Teksti ja kuvat Merja Ryhtä

Retkiluistelijat ovat odotelleet, milloin Havuharjulta aukaistaan jääuraa kohti Hovimäkeä. Kaupungin latuja ajava Juha Nokka otaksuu, että tältä talvelta retkiluistelureitti kuten myös tavallinen hiihtolatu järven jäälle jäänevät toteutumatta. Jäällä on sen verran vettä, että koneiden vienti alueelle on hengenvaarallista ja turhaa.

Jäätä on kyllä paksulti, mutta sen päällä on useampi höttökerros. Päällimmäisenä on lumikerros ja sen alla on sohjoinen vesi. Esimerkiksi Havuharjun rannassa vettä on jään päällä liki parikymmentä senttiä. Nokka sanoo, että parin kilometrin päässä Havuharjun rannasta löytyy pahempi ja vetisempi paikka.

Juha Nokka on saanut kahdenlaisia selityksiä veden paljoudelle jäällä. Veden jäätymättömyyden aiheuttaisi joko pato ja veden säännöstely tai railot. Oli syy kumpi tahansa, muuallakin Suomessa samasta vesiongelmasta on kärsitty.

Latujentekijä löytää yhden mahdollisuuden luistelureitin saamiselle täksi talveksi luonnonjäälle. Jos lumi sulaisi jäältä ja sen jälkeen tulisivat kovat pakkaset, niin luistelureitti onnistuisi.

Lumikerroksen alla vettä ja sohjoa on liki parikymmentä senttimetriä.