Vuonna 2011: Veripalvelun konsulttikohu ei ole vaikuttanut luovuttajien määrään

0
Sairaanhoitaja Sofia Laitala otti verta Miikka Talikalta.

Somero-lehti 11.1.2011

Teksti ja kuva: Kirsi Seppälä
Veripalvelu on tehnyt vuosina 2004-2009 Booz & Co. -konsulttiyhtiön kanssa kehitysprojekteja, joista laajimmassa kehitettiin verivalmisteiden toimitusketjua.
– Veripalvelun johtaja Jukka Rautoseen liittyvä kohu ei ole suuremmin näkynyt. Jos joku jää sen takia kotiin, väärä taho kärsii. Luovutetut veripussit menevät potilaiden auttamiseen, sairaanhoitaja Paula Parkkinen sanoo.
Somerolla järjestetyssä verenluovutustilaisuudessa kävi 120 henkeä, parikymmentä vähemmän kuin viime vuoden keväällä. SPR:n työntekijä Heidi Järveläinen luonnehtii kävijöiden määrän vaihtelevan tavanomaisen rajoissa. Ilahduttavaa oli, että luovuttajista peräti 17 tuli ensimmäistä kertaa luovuttamaan verta.
Usein ensimmäisestä verenluovutuskerrasta tulee tapa. Niin Miikka Talikallekin, joka käy säännöllisesti kolmesti vuodessa verenluovutuksessa.
– Nyt on kymmenes kerta, kun luovutan verta. Tänne tulemisesta on jo tullut tapa. Appiukko haastoi verenluovutukseen mukaan sanomalla, ettet kuitenkaan uskalla tulla, Talikka nauraa.

Matkustelu voi estää luovutuksen

Verenluovutukseen tulleista 120 henkilöstä 114 pääsi luovuttamaan. Pieni osa halukkaista joudutaan aina hylkäämään terveydellisistä syistä.
– Ennen luovuttamista on aina terveydentilaa koskeva haastattelu, vaikka olisikin luovuttanut aiemmin. Siihen, voiko luovuttaa verta vai ei, vaikuttaa esimerkiksi hemoglobiiniarvo, lääkitys ja matkustaminen. Jos ihminen on matkustanut malariariskialueella, hän voi luovuttaa verta vasta kuusi kuukautta matkan jälkeen. Osa Thaimaastakin kuuluu malaria-alueeseen, Parkkinen selventää.
Parkkinen toivoo, että nyt hylätyt luovuttajat tulevat seuraavalla kerralla uudelleen. Hän toteaa, että osa pettyy, kun ei pääsekään luovuttamaan. On harmillista tulla hylätyksi varsinkin silloin, kun on joutunut jonottamaan kauan luovutukseen pääsyä.
Luovutukseen pääsy on pyritty tekemään mahdollisimman toimivaksi. Helsingistä Somerolle tulleessa Veripalvelun ryhmässä on autonkuljettaja ja kahvituksen järjestäjä mukaan lukien 12 henkilöä. Vastaanotossa työskentelee kaksi ja haastattelupisteissä kolme. Loput ottavat verta luovuttajilta.

Veren ainesosat erotellaan

Päivittäinen verentarve sairaaloissa on 1000 pussia. Yhdessä pussissa on 450 millilitraa verta. Koska verestä erotellaan punasolut, plasma ja verihiutaleet, voidaan potilaalle antaa vain sitä, mitä hän tarvitsee. Näin yhdestä luovutetusta veripussista riittää useammalle potilaalle. Parkkinen toteaa, että parhaillaan A- ja A+ -verta on varasto puolillaan, mutta muiden veriryhmien veri on vähissä.