Digitukea Somero-opistolla

0
Santeri Aarnio antaa digitukea tietokoneisiin, puhelimiin, älytauluihin ja digitaalisiin oppimisympäristöihin liittyvissä pulmissa.

Teksti Julia Innilä

Kuka olet ja mitä tahoa edustat?

Riitta Ryhtä, Somero-opiston koulutuskoordinaattori ja Someron kaupungin hyte-koordinaattori.
Santeri Aarnio, Somero-opiston asiakaspalvelusihteeri ja digituen antaja.
Minkälaista digitukea tarjoatte?
– Somero-opistolla on järjestetty digituen kurssimuotoista koulutusta ja vertaistukijoiden koulutusta.
– Opisto organisoi myös digituen vertaistukea. Korona-aika on keskeyttänyt vertaistuen toiminnan, mutta se on tarkoitus käynnistää uudelleen niin pian kuin mahdollista.
– Koronapandemia keskeytti yhteistyössä kirjaston kanssa kuntalaisille tarjotun digitukipalvelun, jota järjestettiin viikoittain ilman ajanvarausta. Tällä hetkellä digipulmiin saa apua, kun varaa ajan Santerilta. Opisto organisoi myös vertaisohjaajien antamaa digitukea, joka on tarkoitus käynnistää uudelleen niin pian kuin mahdollista, kertoo Ryhtä.
Santeri Aarnio antaa tukea tietokoneisiin, älytauluihin ja digitaalisiin oppimisympäristöihin liittyvien pulmien kanssa opiston opettajille.
– Tukea saavat myös opiston asiakkaat. Kaikkia autetaan ja kaikille annetaan tukea älypuhelimien, tablettien ja tietokoneiden peruspulmiin liittyen niin laajasti kuin mahdollista, tuen antajan omat taidot ja resurssit huomioiden, Aarnio lisää.
Millaisissa digitukeen liittyvissä asioissa autatte päivittäin? Mitkä ovat tavallisimpia pulmia?
– Tavallisimpia pulmia ovat erilaiset älypuhelinten peruskäyttöön liittyvät asiat. Esimerkiksi puhelimen alkunäyttöön palaaminen. Tukea tarvitaan kaikenlaisiin puhelimien toimintaan liittyviin asioihin sekä niiden käyttömahdollisuuksien hahmottamiseen.
Kuinka tärkeäksi koet digituen ja minkälaisia ajatuksia se herättää?
– Digituki on todella tärkeää. Tuen tarvitsijoiden pitäisi saada tukea helposti ja vaivattomasti. Moni tarvitsisi tukea enemmän kuin ajatellaan, esimerkiksi älypuhelinten käytössä. Tuen tarvitsijat eivät kuitenkaan aina itse tiedosta omaa tuen tarvettaan, kertoo Ryhtä.
Minkälaisen vinkin haluaisit antaa digituen tarvitsijalle tai digituen antamiseen?
– Jokainen päivä on uuden oppimista, digitaalinen maailma on oppimisprosessi.
– Digitukea kannattaa pyytää rohkeasti. Mutta on myös tärkeää luottaa omaan ongelmanratkaisukykyyn ja uskaltaa kokeilla itse, toteaa Aarnio.
Somero-opiston tarjoamat digikurssit ovat tärkeä osa digitukea. Rohkeasti vain pyytämään apua!

Riitta Ryhtä on Somero-opiston koulutuskoordinaattori ja kaupugin hyte-koordinaattori.