Enää ei tarvita lähetettä liikuntaneuvontaan

0
Liikunnanohjaaja Mira Teräväinen sanoo kaupungin maksuttoman liikuntaneuvonnan olevan tarkoitettu kaikenikäisille, myös perheille ja nuorille.

Somerolla alkoi viime vuoden syyskuussa Liikuntalähete-hanke, joka kantaa nyt nimeä Liikuntaneuvonta. Jotta ilmaisen neuvonnan piiriin ennen pääsi, piti saada lähete terveydenhoidon ammattilaiselta. Nyt ei lähetettä enää tarvita.

– Riittää, että laittaa sähköpostia tai soittaa Someron kaupungin liikuntapalveluihin minulle tai liikunnanohjaaja, Anzela Trofimovalle. Sovitaan sitten tapaaminen, selvittää liikunnanohjaaja Mira Teräväinen.

Mira Teräväinen on liikuntaneuvonnan päävastaava. Hän antaa osallistujille neuvoja kasvotusten kahdenkeskisissä tapaamisissa. Pääteemat ovat liikunta, ravinto ja unen merkitys.

– Yksikin kerta voi riittää, ja sen jälkeen pystyy jo jatkamaan itse eteenpäin liikunnan tiellä. Kannattaa ottaa yhteyttä, jos ei oikein tiedä, mistä aloittaisi pitkän liikkumattomuuden jälkeen ja kaipaa motivointia siihen.

Tavoitteena on innostaa liikkumaan ja kertoa terveellisistä elämäntavoista kaikenikäisille, myös nuorille ja perheille. ”Herätystä” annetaan etenkin terveytensä kannalta liian vähän liikkuville somerolaisille. Sellaisille, jotka ovat jääneet paikoilleen, joille ei kerry askeleita päivän aikana ja joille arjen askareet tuntuvat haastavilta.

– Hienoa, jos neuvonnan jälkeen löytää voimavaroja pitää itsestään huolta. Se olisi sitä parasta ennaltaehkäisyä monille sairauksille. Löytäisi liikunnan ilon ja harrastuksen itselleen, toteaa Mira Teräväinen.

Hän muistuttaa, ettei hän kuitenkaan ole henkilökohtainen valmentaja.

– Jokainen tekee tätä omaa itseään varten. Yritän tsempata, antaa neuvoja ja ohjata heidän luokseen, jota kulloinkin tarvitaan, esimerkiksi ravitsemusterapeutin pakeille.

Liikuntalähete-pilotin alkuperäistavoite oli saada joulukuuhun 2020 mennessä mukaan 40 vähän liikkuvaa somerolaista. Siinä onnistuttiin hyvin, sillä 34 somerolaisen kanssa jatketaan tapaamisia vuoden päivät.

– Seuraan matkaa omatoimisuuteen. Jokainen on edennyt oman halunsa ja tavoitteidensa mukaan. Toiset ovat isommin liikkeellä, toiset ovat lähteneet liikkeelle pienemmin askelin. Neuvot ja keralla kulkeminen on otettu hyvin vastaan, tiivistää Teräväinen.

Korona-aika ei ole pysäyttänyt toimintaa, sillä tapaamiset ovat kahdenkeskisiä ja neuvoja annetaan yhdelle henkilölle kerrallaan.

Halutessaan on voinut osallistua vapaaehtoiseen viikoittaiseen ryhmätapaamiseen maanantaisin monitoimitalon tatamille. Niissä on kerrallaan ollut paikalla alle kymmenen henkeä. Koronatilanteen vuoksi ryhmä ei ole kokoontunut joulukuun alusta lähtien.