Vuonna 2011: Heikki Paakkasen Amerikka Finlandia-finaaliin

0
Heikki Paakkanen julkaiisi Amerikka-sarjakuvansa viime vuonna loppukesästä.

Somero-lehti 25.2.2011

Somerolainen graafikko Heikki Paakkanen on yksi tämänvuotsista Sarjakuva Finlandia -ehdokkaista. Paakkanen sai ehdokkuuden albumillaan Amerikka.
Tunnustuksen saajan valitsee Somerolta kotoisin oleva M.A. Numminen.
Kymmenen finalistin joukossa on myös somerolaiset sukujuuret omaava Juba Tuomola Viivi ja Wagner -sarjakuvallaan.

Vuonna 2007 perustettu Sarjakuva-Finlandia-tunnustuspalkinto myönnetään kotimaiselle tekijälle yksin tai yhdessä toisen osapuolen kanssa tekemästä ansiokkaasta sarjakuva-albumista. Palkinnon saajan valitsee tänä vuonna taiteilija M.A. Numminen.
Somerolla sekä Helsingissä asusteleva Heikki Paakkanen tunnetaan täällä paitsi sarjakuvakirjailijana niin myös Somero-lehden pilapiirtäjänä.
Kustantamo Arktinen Banaani luonnehtii Heikki Paakkasta näin: Paakkasessa (s. 1948) yhdistyvät poikkeuksellisen verbaalisen ja vuolaan tarinaniskijän lahjat taidokkaaseen ja tavattoman viitseliääseen kuvataiteilijaan. Sissi ja siviilipalveluhenkilö ovat epätodennäköinen, mutta ehkä juuri siksi toisiaan mainiosti täydentävä pari. Toinen edustaa kaikkien pehmoaatteiden ruumiillistumaa toisen ollessa pahkalampusta putkahtanut Talvisodan Henki. Kumppanusten yhteinen matka on johtanut vihdoinkin suureen länteen, vapauden maahan, Amerikkaan. Paakkanen ei ivaa perinteisiä asioita ja asetelmia perinteisellä tavalla. Hän tekee sen asiantuntevammin, perusteellisemmin ja ennen kaikkea niin nerokkaasti faktan ja fiktion kyseenalaistaen, etteivät ne enää itsekään tiedä kumpi on kumpi.
Myös Juba Tuomola on somerolaisille tuttu mies, sillä hänen ensimmäinen strippisarjansa Vauhti-Virtanen ilmestyi Somero-lehdessä muutaman kuukauden ajan 1983–1984. Lukioikäisen sarjakuvapiirtäjän somerolainen mummo Aira Tuomola auttoi häntä saamaan ensimmäisen sarjansa julkaistuksi.
Kustantamo Arktinen Banaani luonnehtii Juba Tuomolaa näin: Suomen luetuimman parisuhteen viimeisimmät vaiheet tutkitaan tarkkaan heti aamukahvipöydässä. Erilaisia Viivi ja Wagner -teoksia on myyty ällistyttävät yli miljoona kappaletta. Laiskuudessaan loputtoman kekseliäs sika Wagner ja aktiivinen akateeminen nainen Viivi ovat vuodesta 1997 lähtien kivunneet niin kansakunnan kaapin päälle kuin taidemuseoidenkin seinille. Sarjan tekijä Jussi “Juba” Tuomolalla (s. 1965) oli jo Viivin ja Wagnerin alkaessa takanaan pitkä ura kuvittajana ja sarjakuvantekijänä. Piirtämisen ohella hän harrastaa musiikkia ja klassista sarjakuvaa.
Sarjakuva Finlandian saaja julkistetaan Tampere Kuplii -sarjakuvatapahtumassa 8. huhtikuuta.


Muut finalistit ovat Sanna Ala-Ojalan Huomenna on se päivä, Tuuli Hypén Nanna, Pertti Jarlan Fingerpori – Heräämisopas, Kati Kovácsin Kuka pelkää Nenian Ahnavia?, Kaisa ja Christopher Lekan Tour d’Europe, Anni Nykäsen Mummo, Kati Närhen Saniaislehdon salaisuudet ja Ville Rannan Paratiisisarja.

—————————–

Somero-lehti 8.4.2011

Heikki Paakkanen palkitaan sarjakuva Finandialla

Teksti Kirsi Seppälä

Amerikka-albumin tekijä, Somero-lehdenkin pilapiirtäjänä tunnettu Heikki Paakkanen palkitaan tänään perjantaina Sarjakuva Finlandia -palkinnolla. Pääpalkinto jaettiin tänä vuonna ensimmäistä kertaa kahtia; toinen voittajista on Kati Kovàcs albumillaan Kuka pelkää Nenia Ahnavia? Paakkanen ja Kovàcs vastaanottavat palkintonsa tänään Tampere kuplii -sarjakuvafestivaaleilla.
Paakkanen piti jo kymmenen parhaan joukkoon pääsyä Amerikka-albumin pitkän tuotantoprosessin päätösvaiheena ja palkintona sinänsä, sillä valinta kymmenen parhaan joukkoon tapahtui 60 sarjakuvapiirtäjästä. Finalisteja valitsemassa oli viiden hengen raati; päätöksen voittajista teki M.A. Numminen yksin. Tehtävä on haasteellinen, sillä sarjakuvan tyylilajien vertailu on vaikeaa.
Paakkanen on tyytyväinen siitä, että ehdokkaiden valinnassa painotettiin viitseliästä kuvailmaisua. Hänen piirrostapansa on huolellinen ja aikaa vaativa.
Vaikka voitto lämmittää Paakkasen mieltä, hän ei hätkähtänyt siitä niin ”et-teikö olisi housuissaan pysynyt”.
– Teokseni ovat asiaa ja asiatonta tietoa vaativia. Ne eivät ole puhtaasti viihteellisiä, hetken nautintoja. Tarinoissani on ajatuskulkuja, joita on vaikea haukata nopeasti. Sekä minun että Kovàcsin ilmaisussa on anarkistisuutta, sitä olen ujuttanut kaikkiin tarinoihini. Kyseenalaistan käsitteitä ja tapoja, Paakkanen luonnehtii sarjakuvakirjojaan.
– Sarjakuvissani on nämä kaksi ääripäiden henkilöä, joilla on käynnissä herkeämätön ristiriita ja sen sovittelu. Heidän käsittelyynsä voi heittää minkä tahansa asian, ja samalla esiin nousevat kansalliset stereotypiat. Suhtaudun herkeämättömän uteliaasti lähes kaikkeen ja otan selvää uuden kulttuurin ja maan tavoista. Tätä triviaalitietoa ujutan käsikirjoituksiin. Kaikki on totta tai jos ei totta niin totuudenomaista, hän jatkaa.
Vaikka Paakkasella on lukijakuntansa, hän arvioi olevansa melko tuntematon.
– Ilahdun ”orvoista” lukijaihailijoista, kun olen sellaisessa marginaalissa, etteivät fanijoukot piiritä. Sarjakuvan näkyvyys päivälehdissä olisi merkittävää, mutta minulla on lehdessä pilapiirros, ei sarjakuvaa, hän selventää.
Amerikka-albumin kustantaja on Arktinen banaani -kustannusyhtiö.

Sarjakuva Finlandian jaetun voiton saavuttanut Heikki Paakkanen arvelee, että neljättä kertaa jaettu palkinto hakee vielä muotoaan. Sarjakuvakirjat ovat hyvin eri tyyppisiä, sisällöltään puhuttavia ja toisaalta ulkoasultaan näyttäviä teoksia.