Hovimäkeä kehitetään rinta rinnan matkailuun ja paikkakuntalaisten tarpeisiin

0

Kaupungin omistamaa Hovimäen leirintä- ja vapaa-ajan aluetta kehitetään niin somerolaisten kuin kotimaan matkailijoiden tarpeisiin.

Vuodesta 2006 leirintäaluetta pyörittänyt yrittäjä Marko Rantala sanoo, etteivät matkailu ja paikkakuntalaisten tarpeet taistele toistensa kanssa. Palveluja voi kehittää rinta rinnan.

– Mutta yrittäjinä meidän on Marin kanssa saatava toimeentulo leirintäalueesta ja sen tapahtumista. Alueella on toimittava leirintäalueen säännöin, muistuttaa Marko Rantala.

Alueen kehittämisen avuksi järjestettiin kysely, johon tuli 64 vastausta. Ideoita ja toiveita oli monenlaisia. Erityisesti haluttiin yleistä saunavuoroa kesäksi.

Marko Rantala kertoo, että saunavuoroa kokeillaan tulevana kesänä. Leirintäalueen sauna lämpiää kaikelle kansalle parina iltana viikossa, toki maksua vastaan. Toinen niistä on keskiviikon motoristien saunavuoro, joka jatkaa edellisten suvien tapaan.

Kyselyn mukaan Hovimäen palveluista käytetyimmät olivat uimaranta ja kahvila/ravintola. Karavaanarialue sekä kahvilaravintola saivat eniten kiitosta, samoin Joulupolku. Uimarantaan haluttiin kohennusta ja vuokramökeille korjausta.

Alueen laitureita on tarkoitus uusia tänä kesänä tai vuoden päästä. Leirintäalueyrittäjä sanoo, että hyvä ratkaisu olisi rakentaa oma laituri veneilijöiden käyttöön. Se rauhoittaisi ison laiturin uimareille sekä saunojille.

Moni toivoi liikunnallisia aktiviteetteja, kuten minigolfrataa, frisbeegolfrataa, tennis- ja padel-kenttiä sekä ulkoilureittejä. Kevyen liikenteen väylä Someron keskustasta Hovimäkeen ja siitä kesätorille asti lisäisi Hovimäen alueen käyttöä.

Aikuisten liikuntakurssit ja uimakoulut löytyvät toivelistalta. Ehdotuksena oli sup-lautojen, purjejollien ja fatbiken vuokrausta leirintäalueelta.

Myös koko perheen tapahtumia ja illanviettoja toivottiin, samoin livemusiikkia ja kirppistapahtumia.

Ehdotettiin yhteistyötä paikallisten kanssa. Sitä on tehty tähänkin saakka erilaisten yhdistysten ja yhteisöjen kanssa, esimerkiksi Joulupolun ja avantouinnin järjestelyissä.

Vanha puretaan ja uusi huoltorakennus rakennetaan vanhojen perustusten päälle.

Uusi huoltorakennus ensi kesäksi

Kaupunki ryhtyy Ecotekolan kanssa remonttihommiin Hovimäessä. Huoltorakennus, jossa on peseytymistiloja ja vessoja, on tiensä päässä.

– Sitä tuskin kannattaa enää korjata. Se uusitaan kevytrakenteisella, parakki-/konttityyppisellä ratkaisulla. Hyötykäytämme vanhoja perustuksia, vesi- ja viemäriliittymiä. Näin huoltorakennus saadaan nopeammin valmiiksi ja käyttöön tulevalle matkailukaudelle, kertoo kaupungin tilakeskuksen päällikkö Jari Kauppi.

Kaupunki on varannut huoltorakennuksen uusimiseen 150 000 euroa kuluvalle vuodelle.

Tarkoitus on myös päivittää ja parannella vuokrattavien parimökkien terasseja. Nyt ne ovat kapeat ja epäkäytännölliset.

– Parimökkien terasseja laajennetaan. Terassit jaetaan kahtia ja rakennetaan väliin näkösuojaa, jolla saadaan mökin vuokraajille lisää yksityisyyttä. Erottaminen on myös näin korona-aikana tarpeen, toteaa Marko Rantala.

Alueella on 5 parimökkiä, 3 yksittäistä mökkiä ja 2 kuuden hengen mökkiä. Niissä on yhteensä 50 yöpymispaikkaa.

Vaunualueelle Rantalalla on perusparannussuunnitelma, jotta matkailuvaunujen ja -autojen on helppo tulla paikalle ja asettua sijoilleen. Karavaanarialueen maata tasataan ja päällystetään tänä keväänä. Alueella on 27 sähköllistä asuntovaunu/matkailuautopaikkaa.

Matkailija halutaan pitempään kuin yhdeksi yöksi

Marko Rantala uskoo, että Hovimäen kehittämissuunnitelma vauhdittaa alueen kehittämistä ja yhteistoimintaa kaupungin kanssa.

Suunnitelma menee vielä teknisen lautakunnan syyniin ja arvioitavaksi.

Rantala uskoo myös korona-ajan vauhdittavan luontokohteiden, ulkoliikuntapaikkojen ja leirintäalueiden kehittämistä. Kansa on kiihkeästi lähtenyt etsimään vapaa-ajanviettomahdollisuuksia luonnosta ja ulkoilualueilta.

– Tavoitteena on saada matkailija viipymään leirintäalueella pitempään kuin yhden yön. Hovimäen, Someron kuin lähialueen tarjonta ja vetovoimaisuus vaikuttavat siihen, jääkö matkailija Somerolle pitemmäksi aikaa, sanoo leirintäalueyrittäjä.

Hän luettelee vetovoimatekijöiksi muun muassa tanssilavat, luontokohteet, Somerniemen kesätorin, Sisumetsän seikkailupuiston ja naapurikunnasta Tammelasta Torron suon.

– Jos saamme leirintäalueelle ja Somerolle erilaisia aktiviteetteja, niin ne lisäävät viihtymistä paikkakunnalla. Esimerkiksi luontopolun käytettävyys Hovimäestä Esakalliolle on yksi vetovoimatekijä lisää.

Jos matkailija yöpyy paikkakunnalla pitempään kuin yhden yön, hän tarvitsee myös kaupungin muita palveluja. On haettava ruokaa kaupasta, käytettävä kivijalkaliikkeiden palveluita, ostettava bensaa autoon ja niin edelleen.

On tutkittu, että yhden yön yöpyjä käyttää noin 104 euroa matkailupaikkakunnalla.

– Eli jos saamme siihen pari yötä lisää, niin se merkitsee paikkakunnalle selvää rahaa ja elinvoimaa, toteaa Marko Rantala.