Hyvä tulos haasteellisesta vuodesta huolimatta

0
Sijoitustoiminnan tuotossa LähiTapiola Etelä nöyrtyi koronan edessä, mutta maksutulot kiipeävät koko ajan ylöspäin.

LähiTapiola Etelän jaetut asiakasedut 10 miljoonaa euroa

Vuosi 2020 oli Suomessa, kuten maailmalla yleisestikin, hyvin poikkeuksellinen. Lähtökohdista huolimatta LähiTapiolan toimitusjohtaja Ari Lagerström kuvailee yhtiön tuloksen olleen hyvä. Myös vakavaraisuus säilyi vahvana.

Tulos oli verojen jälkeen 6,5 miljoonaa euroa. Edellisvuonna se oli 6,7 miljoonaa, joten laskua tuli hyvin vähän.

Korvausmeno laski. Nyt alkuvuonna oli peräti 5 palovahinkoa, mikä hieman tasoittaa laskua, 2020 niitä oli koko vuonna 5 kappaletta.

Joskus joku ottaa kantaa siihen, että kun korvausmeno laskee, niin miksi se ei vaikuta vakuutusmaksuihin.

– Lähtökohta on, että me katsomme 7 vuoden janaa, josta otetaan paras ja huonoin pois, ja lopuista viidestä lasketaan keskiarvo. Yleensä hinnoittelupäätökset tehdään jo keväällä tai kesällä edellisenä vuotena. Vakuuttaminen ei liiku kuten pikajuna, vaan tämä on pitkäjänteistä toimintaa, Ari Lagerström vertaa.

Korotukset ovat olleet maltillisia, joten marginaalit ovat jopa kaventuneet.

Sijoitustoiminnan graafeissa näkyy, että vuodet eivät ole veljeksiä. Sahausta näkyy. Tuotto vuoden alusta oli +3,2 prosenttia (edellisvuonna +10,6, ja sitä edellisinä vuosina -1,8 ja +6,3 prosenttia).

– Vakuutusyhtiöt hakevat keskimäärin 3 prosentin tuottoa, joka meillä on ollut noin 5 prosenttia. Olemme olleet sijoittamisessa aktiivisia ja toistaiseksi ollaan onnistuttu. Se on asiakkaiden eduksi – sitä kautta olemme pystyneet vakavaraisuutta kasvattamaan, Lagerström huomioi.

– Maksutulon osalta oli hallittua 2 prosentin kasvua. Emme haluakaan ottaa ylisuuria riskejä sisälle, joita perusasiakaskuntamme sitten joutuisi maksamaan. Siihen pyritään, että kaikki sisään otetut riskit olisivat hallittuja ja tiedostettuja. Riskiherkästä toimialasta emme välttämättä ole kiinnostuneita. Vaadimme myös suojelutoimenpiteitä, mikä on molempien etu.

Toimintakulun suhteen LähiTapiola Etelä on ollut ryhmän alhaisin. Lähtökohtaisesti yhtiössä katsotaan, että jos jotain annetaan, niin se koskettaisi mahdollisimman laajaa asiakasjoukkoa.

– Suurimpana oli akkuteollisuus, josta saadaan alueelle työllisyyttä. Toinen oli VPK:n nuoriso-osastojen sekä SPR:n toiminnan avustamiset.

Koronavuosi näkyy riskisuhteessa, joka on tullut alaspäin.

– Korona teki ihmiset terveiksi. Kaikki pikkusairaudet jätettiin odottamaan tilanteen ohimenoa. Samoin ajoneuvopuolelle; liikuttiin vähemmän eikä oltu etätöiden vuoksi ruuhkissa. Myös pikkukolhuja jätettiin odottamaan parempaa aikaa. Ajoneuvovahingot laskivatkin huomattavasti.

– Korvausmeno tuleekin luultavasti lisääntymään 2021. Tuntemattomien vahinkojen määrä on ehkä isompi kuin aikaisempina vuosina.

Yhdistetty kulusuhde on vakuutusyhtiön yksi tärkeimpiä mittareita. Se oli 82,6.

– Jos mennään sataseen tai yli, joudutaan käyttämään omia pääomia. Jos ollaan alle, pystytään kartuttamaan vakavaraisuutta.

Koska mitään tilaisuuksia ei pystytä järjestämään, suunnitelmissa on erilaisia webinaareja.

– Elämänturvayhtiön fokus on pyrkiä olemaan ennaltaehkäisevä. Siksi kohderyhmänä on nuoriso. Paikallisen pankin kanssa on tarkoitus järjestää webinaari aiheesta rahankäyttö ja vastuu siitä, mitä itselleen ostaa.

– Ajatus menee niin, että rahoituspuoli on pankin asia. Me olemme enemmän elämänturvan viestittäjiä. Emme halua hypätä pankin rooliin ja ruveta puhumaan esimerkiksi lainoista. Se on heidän juttu ja siihen me tarvitaan kumppani. Ideologiamme Säästöpankkiryhmän kanssa menee hyvin yhteen, Ari Lagerström luonnehtii.

Vuosi 2020, LähiTapiola Etelän tulos

 • tilikauden tulos (verojen jälkeen) 6,5 milj.
 • vahinkovakuuttamisen korvausmeno 29 milj.
 • vahinkovakuuttamisen maksutulo 42 milj.
 • riskisuhde 53,2 %
 • sijoitustoiminnan tuotto 3,2 %
 • toimintakulusuhde 29,4 %
 • yhdistetty kulusuhde 82,6 %
 • maksettu yhteisövero 1,6 milj.
 • jaetut asiakasedut 10 milj.
 • S-ryhmän bonushyvitykset 1,3 milj.
 • asiakastyytyväisyys (NPS) 74