Hyvinvointikeskuksen toimitusjohtajuudesta eroava toivoo Lamminniemen mahdollisuudet paremmin käyttöön ja tehtävät esiin

0
Pihla Linnainmaa on ollut Lamminniemen Hyvinvointikeskuksen toimitusjohtaja runsaat neljä vuotta. Hän oli käynnistämässä viereistä Katajakotia ja työskenteli sen jälkeen palvelujohtajana.

Lamminniemen Hyvinvointikeskuksen toimitusjohtaja Pihla Linnainmaa-Kankare eroaa tehtävästään. Viimeinen työpäivä kaupungin omistamassa osakeyhtiössä on 26. huhtikuuta.

Hänestä Lamminniemen mahdollisuuksia ei ole nähty eikä otettu tarpeeksi huomioon kaupungin organisaatiossa. Kaupungin tulee pitää Lamminniemeä yhtenä vaihtoehtona, kun tarjoaa vanhuksille palveluita tai miettii esimerkiksi tehostetun palveluasumisen järjestämistä.

– Sitä ei ole ymmärretty, ettei tytäryhtiö Lamminniemi ole kilpailija, vaan kaupungin yhteistyökumppani ja toimintojen mahdollistaja. Kaupungilta on puuttunut omistajaohjaus Lamminniemen suuntaan.

Someron kaupunginjohtaja Sami Suikkanen vastaa, että Lamminniemen Hyvinvointikeskuksen merkitys kaupungin palvelutuotannossa tunnistetaan hyvin.

– Se tuottaa alueella jo nyt valtaosan kaupungin tehostetun palveluasumisen palveluista. Lisäksi kaupunki on linjannut, että hyvinvointikeskus on mahdollinen palvelutuottaja myös niin sanotussa Tervaskannon tulevassa uudisrakennuksessa. Tämän toteutuessa se tuottaisi yli 90 prosenttia Someron alueen tehostetusta palveluasumisesta, laskee Suikkanen.

Hän sanoo, että tämän lisäksi hyvinvointikeskukselle on suunniteltu tärkeää roolia sote-uudistukseen liittyvissä kiinteistöjärjestelyissä.

– Sote-uudistuksen toteutumistavalla on kuitenkin omistajan näkökulmasta näihin ratkaisuihin ratkaiseva vaikutus. Lamminniemen Hyvinvointikeskus on pidetty tietoisena asioiden etenemisestä.

On tehtävä ratkaisuja

Pihla Linnainmaa-Kankare sanoo vuosien varrella useampaan otteeseen ilmaisseensa kantansa ja pyytäneensä päästä kertomaan ajatuksiaan perusturvassa ja muualla. Niin on luvattukin, mutta se on aina lopulta jäänyt jonnekin. Yksi esimerkki oli Someron vanhuspalvelujen strategian laatiminen, jonka työryhmään Lamminniemen edustajaa ei pyydetty mukaan.

– Pitää yhdessä miettiä, mitä toimintaa Lamminniemen Hyvinvointikeskus tuottaa ja mikä toisi tulevaisuudessa parhaimman hyödyn ikäihmisille. On istuttava saman pöydän ääreen ja pohdittava, mitä Lamminniemi voi tuottaa, että se tukee kaupungin strategiaa, luettelee toimitusjohtaja ratkaistavia asioita.

Enää ei voi jäädä odottelemaan sote-ratkaisua tai muita tulevia, vaan on tehtävä päätöksiä.

Lamminniemen Hyvinvointikeskus tarjoaa sekä palveluasumista että tehostettua palveluasumista, kuntoutusta, päivätoimintaa ja pyörittää vieressä olevan Katajakodin palvelutalon toimintaa. Se hoitaa kaupungin palveluista päivätoimintaa. Se on myös tehostetun palveluasumisen varayksikkö. Linnainmaa-Kankareesta hyvinvointikeskus on huolittu vain ruuhkan purkuun. Lamminniemi tulisi olla yhtenä vaihtoehtona, kun vanhus tekee hakemusta tehostettuun palveluasumiseen ja ilmaisee toiveensa.

Yhteistyökuvioksi kaupungin kanssa toimitusjohtaja listaa muun muassa kotiin vietävän kuntoutuksen sekä kuntoutusjaksot Lamminniemessä. Niistä hyvinvointikeskuksella on asiantuntemusta tehtyään pitkään sotaveteraanien ja -invalidien kuntoutusta. Myös omaishoitajien vapaiden käyttö Lamminniemessä onnistuu. Esimerkiksi Lohjalta käy omaishoitajia kolmen päivän jaksoilla Somerolla.

– Nuo kaikki tukevat kotona pärjäämistä ja kaupungin kotihoitoa.

Linnainmaa-Kankare uskoo asioiden selviävän, sillä mahdollisuuksia löytyy.

– Hyvinvointikeskus on hyvä yritys ja siellä on mainio ja asiansa osaava porukka tekemässä töitä.

– Toivon, että osapuolet istuvat saman pöydän ääreen keskustelemaan ja päättämään suuntaviivoista. On tärkeää, että kaupungilla on kokonaiskuva vanhuspalveluista, niiden hoitamisesta ja yhteistyökanavat auki. Toivon kaupungilta omistajaohjausta ja selkeyttä, mitä se vaatii ja miten toimitaan. Kyllä se siitä lähtee avautumaan ja toimimaan.

Osakeyhtiön hallitusta tulisi vahvistaa.

– Minusta hallituksessa tulee olla edes vähintään yksi hallitusammattilainen, onhan yrityksen liikevaihto yli 4 miljoonaa euroa ja henkilökuntaakin on noin 90. Kyseessä on aivan erilainen tehtävä kuin lautakuntapaikka. Ei ole helppo istua hallituksessa kuin kahdella pallilla. Pitää ajatella vain ja ainoastaan osakeyhtiön etua, ja samalla toiveita ja paineita tulee omalta puolueelta.

Ei uusia työkuvioita tiedossa

Pihla Linnainmaa-Kankare oli toimitusjohtajana reilut neljä vuotta, ja talossa yhteensä kuusi ja puoli vuotta. Hän oli ensin laittamassa Katajakotia pystyyn ja sitten jatkoi palvelujohtajana.

Eroanomukseen päätyminen oli pitkän ajan prosessi.

– Päätös ei ollut helppo, mutta se oli helpottava.

Pihla Linnainmaa-Kankareella ei ole tiedossa uusia työkuvioita.

– Aluksi nautin kesästä ja vietän aikaa puolisoni kanssa moottoripyörällä Suomea kiertäen. Opiskeluhaaveitakin on.

————————-

Kaupunginjohtaja Suikkanen vastaa:

Lamminniemen Hyvinvointikeskuksen merkitys on tunnistettu

Someron kaupunginjohtaja Sami Suikkanen sanoo, että Lamminniemen Hyvinvointikeskuksen merkitys kaupungin palvelutuotannossa tunnistetaan hyvin.
– Se tuottaa alueella jo nyt valtaosan kaupungin tehostetun palveluasumisen palveluista. Lisäksi kaupunki on linjannut, että hyvinvointikeskus on mahdollinen palvelutuottaja myös niin sanotussa Tervaskannon tulevassa uudisrakennuksessa. Tämän toteutuessa se tuottaisi yli 90 prosenttia Someron alueen tehostetusta palveluasumisesta, laskee Suikkanen.
Hän sanoo, että tämän lisäksi hyvinvointikeskukselle on suunniteltu tärkeää roolia sote-uudistukseen liittyvissä kiinteistöjärjestelyissä.
– Sote-uudistuksen toteutumistavalla on kuitenkin omistajan näkökulmasta näihin ratkaisuihin ratkaiseva vaikutus. Lamminniemen Hyvinvointikeskus on pidetty tietoisena asioiden etenemisestä.

Kaupunginjohtaja Sami Suikkanen (kuva Sauli Kaipainen)