Ihanaa vai raivoa?

0

Somero palvelee hyvin asukkaitaan. Nyt on Kirkkojärvellekin ajettu koneella latu. Siinä on hyvä hiihdellä, tai oli. No, suurimmalla osalla on vieläkin.
Kaupungin johto ymmärtää, että ladulla on terveyttä ylläpitävä merkitys ja on näin ollen veroja pienentävä kustannussäästöjen kautta. Vaikka jotain se ladun ajaminen maksaa.
Joidenkin ihmisten käytös hämmästyttää. Jotenkin ymmärrän moottorikelkkailijoita, suurin osa jättää ladut rauhaan ja kuntoon. Jonkun verran niitä tuhoutuu, kun näyttää ilmeisen vaikealta ajaa suurin piirtein samaa väylää. Kelkat näyttävät vaativan parisataa metriä leveyttä ja siltä osin sitten tuhoavat ajetun ympyräladun. Ehkä se on sitä talven suurta iloa, ettei edes huomata ajon haittaavan muita, katsellaan muualle. Ladun yli yhdestä tai parista kohtaa ei hiihtäjiä haittaa.
Vielä järkyttävämpää on jonkun/joidenkin mönkijäkuskien touhu. Ovat kai tulleet joko Emmantietä tai Auliksentietä alas jäälle ja jääneet sitten tekemään ympyröitä juuri latujen päälle. Varmaan se on hienoa ajaa sladissa jäällä. Voisiko se kuitenkin olla mahdollista ajaa vain latujen yli ja alkaa se pyöritys siellä laduttomalla alueella? Sitäkin riittää 250 metrin leveydeltä. Hiihtäjiä ja kelkkailijoita ei haittaa yhtään, jos ajatte siinä keskemmällä järveä.
Nyt se toiminta vaikuttaa suorastaan vandalismilta, toivottavasti se on vain ajattelemattomuutta. Yhtä järkeväähän se on kuin menisi ajamaan ympyrää Joensuuntien jalkakäytävälle.
Jos ladut menevät piloille, se näkyy myöhemmin myös latujen rikkojille korkeampina veroina, kun ihmiset sairastavat enemmän ja pidempään omatoimisen kuntoilun eston takia.
Kaikki me sinne sovimme toisiamme huomioiden. Kenelläkään ei ole oikeutta olla toistemme haittana, vaan pikemminkin apuna. Yhteistyöllä me pärjäämme kyllä.

Sunnuntaihiihtelijä