Kirjastoon tuli lainaus- ja palautusautomaatit

0
Tapani Sainio on tottunut lainaus- ja palautusautomaatin käyttäjä. Ne tulivat tutuiksi hänen asuessaan Lopella. - Tämä on helppoa. Kyllä minä vielä menen tytöille sanomaan Hei tiskille, heittää Tapani Sainio. Hänen lukemisintoonsa korona-aika ei ole tuonut muutosta, sillä kirjojen maailma on ollut aina hänen intohimonsa.

Kirjastoon loppuviikosta asennetut lainaus- ja palautusautomaatit ovat jo ahkerassa käytössä. Toinen on heti pääovesta vasemmalla ja toinen lastenosastolla. Lastenosaston automaatilla voi lainata aineistoa ja uusia omia lainojaan, paraatioven vieressä myös palauttaa aineistoja.

Kirjastonhoitaja Henna-Riikka Hautamäki kertoo, että automaatin käyttöön tarvitaan vain kirjastokortti ja PIN-koodi, jota käytetään myös verkkokirjastoasioinnissa. Automaatin käytössä ja PIN-koodiasioissa voi kysyä neuvoa henkilökunnalta.

Hautamäki muistuttaa, että tiskillä asiointi jatkuu entisenlaisena ja kirjastovirkailijat palvelevat asiakkaita vanhaan malliin.

Automaatit ovat yksi osa etenemistä kohti omatoimikirjastoa. Seuraava vaihe on kamera- ja kulunvalvontajärjestelmän suunnittelu ja toteutus.

– Omatoimikirjastossa otetaan nyt varmaankin pieni aikalisä, viittaa sivistysjohtaja Minna Mäkelä-Rönnholm kirjastonjohtajan eroon. Kirjastonjohtaja oli valmistellut omatoimikirjaston etenemistä, jolle haettiin Opetus- ja Kulttuuriministeriöstä avustusta.

Kirjastonjohtaja irtisanoutui

Sirkka Ylander aloitti työt Someron kirjastonjohtajana viime syksynä. Edellisperjantaina hän irtisanoutui.

Kirjastonjohtaja Sirkka Ylander irtisanoutui tehtävästään. Hänen viimeinen työpäivänsä oli viime viikon perjantaina. Hän aloitti työt Somerolla lokakuun puolivälissä viime vuonna. Sitä ennen hän työskenteli Karkkilassa kirjastonjohtajana.

– Koeaika oli vielä meneillään. Koeajan puitteissa osapuolilla on mahdollisuus purkaa työsopimus, ja näin kirjastonjohtaja teki, selvittää sivistysjohtaja.

Minna Mäkelä-Rönnholm sanoo, että johtajan paikka laitetaan auki lähiaikoina. Edellisellä kerralla, kun Somerolla oli kirjastonjohtajan paikka auki, sitä haki kolme henkilöä. Yksi niistä oli Sirkka Ylander.

Kirjastonjohtajalle kuuluvat myös vapaa-aikapäällikön tehtävät.

– Liikuntakoordinaattori Saija Ahola ottaa hoitaakseen nuorisopuolen esimiestehtävät, ja minä sijaistan kulttuuripuolen päällikkyyttä. Nyt toimitaan näillä sijaisuuksilla, mutta katsotaan, mihin lautakunta päätyy jatkossa, kertoo sivistysjohtaja Mäkelä-Rönnholm.