Korona-uutiset vetivät väen verkkoon

0

Somero-lehden verkkosivu eli nettisivu osoitteessa somerolehti.fi on kasvattanut suosiotaan vuosi vuodelta.
Korona-uutisoinnin alku kuitenkin lisäsi selvästi verkkosivujen lukijoiden määrää. Esimerkiksi vuonna 2018 sivustolla oli maaliskuussa reilut 11 000 katselukertaa ja edellisvuonna reilu 27 000. Viime vuonna maaliskuussa katselukertoja oli jo piirun vaille 50 000.
Vuonna 2019 sivun luetuin uutinen kertoi kadonneen etsinnöistä ja se keräsi noin 6 000 katselukertaa. Viime vuonna eniten kiinnostusta herättänyt juttu keräsi melkein 10 000 katselukertaa enemmän. Sen otsikko oli Kun korona iskee: Kokemus joka ei taatusti unohdu!
Korona-aiheiset uutiset olivat arvatenkin myös koko vuoden eniten luetuimpien joukossa. Tartuntamääriä, rajoituksia ja muuta aiheeseen liittyvää tietoa haettiin usein 3 000­–4 000 katselukerran verran.
Mutta toki muutkin aiheet kiinnostivat. Katselluimpien juttujen joukkoon nousivat myös Vuoden 2019 urheilijaäänestys, uudet ylioppilaat sekä juttu, jonka otsikko oli Somerolta kotoisin oleva Mika ”Immu” Ilmén: Enää en kanna pistoolia ja luotiliivejä.
Näiden lisäksi suosituimpia olivat rikos- ja onnettomuusjutut. Milla Arosen surullista katoamis- ja surmauutisointia seurattiin paljon. Samoin tulipaloja, liikenneonnettomuuksia, poliisin toimintaa ja käräjäuutisia.
Lähes tuhanteen katseluketaan ylsivät myös Somero-tv-sarjan allekirjoittamisesta kertova juttu, samoin kuin punkkipyydyksestä ja uuden ravintolan avaamisesta kertoneet jutut sekä lista ammattiin valmistuneista. Hyvin luettiin myös kaikkia muitakin uutisia, joita julkaistiin viime vuonna yhteensä lähes 2 000 kappaletta.
Myös Muistellaan menneitä -osio kerää paljon lukijoita. Siinä julkaistaan 30, 20 ja 10 vuotta sitten lehdesä olleita uutisia.
Käyttäjiä somerolehti.fi-sivustolla oli edellisvuonna yhteensä reilu 100 000 ja viime vuonna yli 130 000.
Sivustoa katsellaan eniten kännykästä (65 %), toiseksi eniten tietokoneelta (24 %) ja jonkin verran tabletilta (6 %).
Digitaalinen lukeminen lisääntyy pikku hiljaa. Esimerkiksi 2019 lopussa oli pelkän digilehden eli näköislehden tilaajia 174 ja viime vuoden lopussa 244.
Mutta eniten Somero-lehteä tilataan yhä paperisena. Viimeisimmän tutkimuksen (KMT eli Kansallinen Mediatutkimus) mukaan paperinen numeromme tavoittaa keskimäärin noin 12 000 lukijaa.
Somero-lehden ydinalueella peittoprosenttimme on hurja, yli 70 prosenttia. Sen lisäksi lehteä luetaan esimerkiksi kirjastossa, partureissa ja kahviloissa.
Parasta tässä tiedossa on se, että me somerolaiset olemme kiinnostuneita siitä, mitä kotikunnassamme tapahtuu. Me haluamme seurata ja vaikuttaa.
Somero-lehti täyttää kolmen vuoden päästä sata vuotta, sillä ensimmäinen numero jukaistiin joulukuussa 1924. Tuolloin lehti perustettiin Someron ja lähikuntien uutis- ja ilmoituslehdeksi. Ja sitähän se edelleen on, luetaan sitä sitten tabletilta, paperilta tai kännykästä.

Sari Merilä
päätoimittaja