Ladulle koiran kanssa

0
Laura Nuotio sekä Uljas, Arttu ja Tahvo nauttivat menosta uudella koiraladulla. Äitinsä mukana ladulle lähti myös Pinja Pomppu.

Someron kaupunki toteutti koiraharrastajien talviunelman, kun teki pellolle koiraladun. Karkeasti arvioiden noin kilometrin pituinen reitti kiertää Ruunalan peltoa.

Liiketien päässä olevalla kääntöpaikalla on tilaa autoille.

Paikka ei löydy Google Mapsilla. Jokioistentieltä pitää kääntyä Sporttikoneen jälkeen oikealle Tehdastielle. Ensimmäisenä vasemmalle kääntyy Liiketie.

Koiralatua ehdotti kaupungille Laura Nuotio Someron seudun koiraharrastajista.

– Kun ulkoiluttaa kävellen koiraa päivittäin vuodenajasta toiseen, on mukava välillä tehdä jotain muutakin, Nuotio iloitsee.

– Koirakin saa erilaista liikuntaa, kun taluttajan vauhti lisääntyy.

– Koirahiihdossa yhdistyy myös mukavasti kouluttamiseen liittyvät asiat, kun opettaa koiraa kulkemaan sopivalla vauhdilla ja latua pitkin. Ettei poukkoilla sinne tänne.

– Perinteinen latu palvelee meitä tavallisia pulliaisia Järvisinemme. Kova vauhti suksilla on ainakin itselleni ehdoton no, no.

Pellolla ei ole ala- tai ylämäkiä.

– Voi olla jonkun mielestä tasaisen tylsääkin, mutta koiran kanssa ehdottomasti turvallisempaa, Nuotio pohtii.

Kolmen koiran omistajana Nuotio tietää, että paikassa, jossa käy paljon muita koiria, koira saa hajutulvan myötä paljon aivotoimintaa, mikä osaltaan väsyttää sitä nopeammin.

– Tämä on myös edullinen laji, koska kaikilla koiranomistajilla on jo valmiina hihna ja panta. Välttämättä ei muuta tarvitakaan. Tai no, sukset pitää tietenkin olla.

Kädet saa vapaaksi, kun laittaa esimerkiksi toisen talutushihnan kehonsa ympäri ja kiinnittää siihen toisen taluttimen. Valjaitakin on toki olemassa.

– Hiihto on hyvä laji. Jos se ei ole kansallislaji, niin pitäisi olla. Se on niin kivaa ja myös hyvää kuntoilua. Se sopii kaikille, koska vauhtia voi säädellä kuntonsa ja taitojensa mukaan.

Jos nelijalkaisille sattuu vahinko, on koirayhdistys hankkinut ladun varteen kaksi lapiota, joilla voi heittää kakat kauemmaksi pellolle, jonne ne sitten maatuvat.

Laura Nuotio kiittelee kaupunkia nopeasta reagoinnista.

– Latu ilmestyi niin nopeasti, että mun kärsimätön luonteeni jopa säikähti. Ei juuri viikkoa kauemmin mennyt.

Kaupungin maanrakennusmestari Jyrki Rinta-Paavola sanoo, että kun pyyntö kaupungille tuli, ja sopiva paikka löytyi, latu ajettiin heti lumitilanteen salliessa.

– Kaupunki myös ylläpitää latua. Tosin uuden lumen myötä ensin ajetaan suosituimmat ladut, mutta kaikki ajetaan.

Rinta-Paavola muistuttaa, että koirat täytyy pitää ladulla kytkettyinä.

– Niin kuin yleensäkin.

Ladulle saa hänen mukaansa mennä myös ilman koiraa.

Someron seudun koiraharrastajat hankki ladunvarteen pari lapiota, joilla jätökset on helppo siivota pois.