Lautelan tulipalosta ehdollista heitteillepanosta ja virkavallan väkivaltaisesta vastustamisesta

0
Asuinrakennus tuhoutui elokuisessa palossa täysin. Talossa vuokralla asunut mies menehtyi saamiinsa vammoihin.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus hylkäsi syytteen, jonka mukaan 62-vuotias nainen olisi murhannut tai tappanut vuonna 1952 syntyneen miehen tai tuottanut hänen kuolemansa tulipalossa viime elokuussa 6.8. Lautelassa.

Paljosta aihetodistelusta huolimatta ei voitu todistaa, että nainen olisi sytyttänyt tulipalon. Syttymissyytä, sen tarkkaa ajankohtaa ja -paikkaa ei ole kyetty selvittämään.

Sähköpalo oli mahdollinen tai että sisällä ollut mies olisi omilla toimillaan saanut tulipalon syttymään. Koska näitä seikkoja palon aiheuttajana ei voitu poissulkea, hylättiin murhasyyte.

Myöskään ei kyetty selvittämään, että nainen olisi pahoinpidellyt miestä 2013. Naisen väitettiin tuolloin sytyttäneen miehen sängyn palamaan, joka olisi aiheuttanut miehelle vammoja. Miehen poika oli sanonut oikeudelle, että isänsä olisi sen hänelle kertonut. Oikeus totesi, että henkilötodistelua oli, mutta tekijää ja väitetyn teon tekoaikaa ei ole tuomitsemiskynnyksen ylittävällä tavalla kyetty selvittämään. Näin ollen syyte hylättiin.

Nainen tuomittiin miehen heitteillepanosta sekä palopaikalla tapahtuneesta virkavallan väkivaltaisesta vastustamisesta.

Oikeus totesi, että nainen oli laiminlyönyt talosta palavana ulos päässeen miehen auttamisen. Teko täytti heitteillepanon tunnusmerkit. Vaikka nainen jätti auttamatta pahasti jo palanutta miestä, ei voitu osoittaa, että se olisi aiheuttanut miehen kuoleman. Syyte kuolemantuottamuksesta hylättiin.

Poliisin tultua palopaikalle selvittämään asiaa, oli nainen uhannut hänet kiinniottanutta poliisia väkivallalla, tuomalla sytkärin liki poliisin kasvoja ja uhkailemalla.

Vuonna 1958 syntynyt nainen sai viiden kuukauden ehdollisen vankeusrangaistuksen. Hän on ollut vankeudessa paloillasta, joten hän pääsi vapauteen. Koeaika päättyy 16.7.2022.

Oikeus hylkäsi tulipalossa menehtyneen miehen oikeudenomistajien korvausvaatimukset, koska ei oltu saatu selvitettyä, että syytetty nainen olisi tahallaan tai tuottamuksellisesti aiheuttanut miehen kuoleman. Syyttäjä oli vaatinut naiselle rangaistusta murhasta, heitteillepanosta ja kuolemantuottamuksesta. Syyttäjän mukaan nainen olisi tahallaan sytyttänyt omakotitalon, jossa mies asui vuokralla, palamaan palavilla nesteillä. Ja että hän tiesi sisällä olevan miehen olevan liikuntakyvytön. Syyte oli myös vuonna 2013 väitetystä samaisen miehen törkeästä pahoinpitelystä sekä viime elokuisen paloaikaisesta virkavallan väkivaltaisesta vastustamisesta.