Lisää koronatartuntoja ­

0

Somerolla on yhteensä 29 todettua koronatartuntaa keväästä 2020 alkaen. Tämän vuoden ensimmäinen tartunta todettiin 11. helmikuuta. Seuraavat kaksi tällä viikolla 15. ja 16. helmikuuta.
Koronatartuntojen määrä Varsinais-Suomessa ei ole laskusuunnassa. Alueen koronakoordinaatioryhmä jatkoi kaikkia aiemmin annettuja suosituksia hiihtolomien yli, 28.2. saakka. Aikuisten ja nuorten aikuisten vastuu tartuntojen ja massa-altistusten välttämisessä korostuu. Toisen asteen oppilaitokset jatkavat hybridiopetuksessa. Koordinaatioryhmä muistuttaa, että työpaikoilla on edelleen voimassa maksimaalinen etätyösuositus.
– Varsinais-Suomen koronatapausten määrä nousee, ja testeissä ilmenee jopa yli 60 tapausta päivässä. Toivottua laskutrendiä ei ole tullut, vaan tilanne on jäänyt jumittamaan, kertoo Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Esa Rintala.
Kaikkiaan koronatapauksia on Varsinais-Suomessa koko epidemian aikana todettu nyt 4 408. Koronatapausten ilmaantuvuus sairaanhoitopiirin alueella on noussut ja on nyt 115,6. Vielä viikko sitten kahden viikon ilmaantuvuusluku sataatuhatta asukasta kohden oli alle sadan. Näytteidenottomäärät ovat nousseet, positiivisten osuus testatuista on laskenut 3,3 prosenttiin. Viime viikolla vastaava luku oli 3,6.
– Koronavirustaudin leviämisen lisäksi pahin uhka on nyt kyllästyminen pitkään jatkuviin rajoituksiin. Me emme saa herpaantua, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä kannustaa.
Koronakoordinaatioryhmä käsitteli sitä, että pitkittynyt epidemiatilanne ja jatkuvat rajoitukset ymmärrettävästi aiheuttavat väsymystä.
– Mitä paremmin noudatamme rajoituksia nyt, sitä paremmat edellytykset on niitä jatkossa keventää. Vain me yhdessä saamme epidemian kääntymään, Mikko Pietilä sanoo.
Aikuisten ja työelämän rooli epidemian hillinnässä on korostunut.
– Muistutamme, että valtakunnallinen maksimaalinen etätyösuositus on voimassa. Itse asiassa kannustamme entistäkin painokkaammin työnantajia tosiasiallisesti mahdollistamaan etätyön niissä tehtävissä, joissa se on mahdollista. Kymmenen henkilön kokoontumisrajoituksia ei myöskään ole purettu, Pietiä muistuttaa.
Toisen asteen oppilaitoksissa jatketaan hybridimallilla, joten vain välttämättömäksi arvioitu opetus annetaan lähiopetuksena. Altistusmäärät ovat sekä päiväkodeissa että alueen perusopetuksessa olleet joissakin kunnissa suuria. Viikolla 4 Varsinais-Suomen peruskouluissa ja päiväkodeissa koronavirukselle altistui kaikkiaan noin 350 ihmistä.
Ulkoliikuntapaikkoja voivat käyttää kaikki ikäryhmät. Vähintään kahden metrin turvaväleistä tulee huolehtia jokaisessa tilanteessa.
– Nyt jatketut suositukset kattavat hiihtolomakauden. Alueellamme on erinomaiset mahdollisuudet ulkona liikkumiseen. Ulkona turvavälien noudattaminenkin on helpompaa. Liikunnan ilo otetaan siis irti ulkoillen, Mikko Pietilä sanoo.
Samassa taloudessa asuvilta saatujen tartuntojen määrä on jälleen lähtenyt Varsinais-Suomessa nousuun. Myös niiden tautitapausten määrä, joiden tartunnan lähdettä ei pystytä selvittämään, on kaksinkertaistunut edellisviikosta. Tällä hetkellä 68 prosentissa tapauksista tartunnan lähde pystytään jäljittämään.
Tyksissä on hoidettavana seitsemän koronapotilasta. Virusmuunnoksia Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella on todettu kahdeksan.