Lonkkaluuvammoja

0

Niihin on varmaa monta syytä, osteoporoosi, liukkaat kelit, huonot kengät, huono tasapaino, heikentyneet lihakset ja huono ruokavalio. Lonkkaluumurtuma pysäyttää, on kivulias ja vie pitkäksi aikaa ensin petipotilaaksi ja sitten kainalosauvakävelijäksi. Onko jotain tehtävissä ennakkoon?
Mitä voidaan ennakko ehkäisevästi tehdä? Osteoporoosia ehkäisee osaltaan sykkivät kuormitukset, kuten esimerkiksi kävely, tanssi ja hyppely. Huono tasapaino ja lihaskunto paranee monipuolisella liikunnalla. Eli omatoimisestikin voimme auttaa paljon. Hiihtokin auttaa, vaikka siinä ei paljoa pompita, mutta D-vitamiinia saa ulkoillessa.
Minua hämmästyttää näissä asioissa miesten ja naisten ero. Kovin monilla naisilla loppuu aikaisessa vaiheessa leikittelevän liikunnan harrastus ja sen tuoma ilo. Myös rohkeus laskea edes pieniä mäkiä häviää kovin aikaisin. Mitäpä siitä, jos sinne pehmoiseen lumeen sattuu kaatumaan. Ei se ole mikään häpeä. Maailman mestaritkin kaatuilevat toisinaan.
Mistä saisimme sen rohkeuden, ettemme häpeäisi ja pelkäisi pieniä vahinkoja, vaan lähtisimme rohkeasti liikkeelle? Onko se vaikea päätös?

Tasapainoilija