Lounaismaan Osuuspankin asiakasliiketoiminta kasvoi

0
Tulevaisuuteen luottavat Lounaismaan Osuuspankin myyntijohtaja Jarkko Nikander, toimitusjohtaja Jouni Hautala ja pankinjohtaja Jukka Tuominen (oik.) Someron konttorin ovella.

Tulosta pudotti muutos luottojen arvonalentumisten kirjauksissa

Lounaismaan Osuuspankin toimitusjohtaja Jouni Hautala kuvaa vuotta 2020 poikkeukselliseksi. Sitä leimasi korona. Maaliskuun puolivälin jälkeen Suomi seisahtui. Raja Uudellemaalle meni kiinni. Poikkeustilanne heikensi alueen työllisyystilannetta. Yrityksissä lomautettiin väkeä.

– Pandemia synnytti keväällä suuren luottojen lyhennysvapaapyyntöjen vuon. Niitä pyysivät niin yksityiset henkilöt kuin yritykset. Osa haki varmuuden vuoksi.

Hautala sanoo, että keväällä iskenyt koronapandemia pysäytti hetkellisesti uusmyynnin, mutta tilanne alkoi toipua ennen kesää. Kaupankäynti vahvistui, loppusyksystä oli jo virkeää.

– Perheet ovat olleet kovilla, samoin yritykset. Lyhennysvapaita kuukausia anottu, ja niitä on myönnetty. Yksityisille myönnettiin lainoja neljä prosenttia enemmän kuin edellisvuonna, kertoo pankinjohtaja Jukka Tuominen.

– Mutta on tästä ollut jotain hyvääkin. Pehmeämmät arvot ovat puskeneet esiin. Koti, perhe, läheiset, luonto… Epidemia on avannut silmät, mitä kaikkea meillä on, pohtii myyntijohtaja Jarkko Nikander.

Hän kertoo, että on katsottu lähelle. On esimerkiksi alettu remontoida kotia ja etsitty asuntoa ja mökkiä rauhallisilta seuduilta.

– Kevät oli vaikea asuntokaupassa, mutta pikku hiljaa tilanne parani ja lopulta vuosi 2020 oli asuntokaupassa parempi kuin vuosi 2019.

Lounaismaan Osuuspankin asuntokauppa ylitti edellisen vuoden kauppamäärän. Lisääntynyt asuntokauppa kasvatti myös Lounaismaan Osuuspankin asuntoluottojen kysyntää. Pankin asuntoluottojen määrä kasvoi noin 4 prosenttia. Muut luotot supistuivat runsaan prosentin.

Jarkko Nikander kertoo, että Somerolta etsitään omakotitaloa, jonka ympärillä on tilaa. Kerrostaloasunnot käyvät heikommin kaupaksi. Hän on huomannut, että Somerolla nuoret miehet ostavat rivitalokaksioita.

Muuttoryntäystä Somerolle maalaiskaupungin maisemiin ei ainakaan vielä viime vuonna tapahtunut. Paikkakunnalta saa mukavaan hintaan itselleen kodin.

– Täällä ei ollut juurikaan tarjolla vapaita kesämökkejä. Siis nyt olisi hyvä hetki luopua ja antaa se myyntiin, toteaa Nikander.

Osuuspankin ennuste on, että syksyllä tilanne alkaa kohentua.

– Se edellyttää, että rokotukset etenevät, toteaa toimitusjohtaja Hautala.

Hän sanoo, että ilman koronaakin on haasteita.

– Väkimäärä putosi niin Somerolla kuin muissa alueen kunnissa. Meillä syntyy vähän lapsia, eikä muuttoliikettä ole juurikaan sisäänpäin.

Lounaismaan Osuuspankin asiakasliiketoiminnan volyymit kasvoivat 5,2 prosenttia vuoden 2020 aikana. Pankin rahoitustoiminta oli 2020 lopussa 1 442 miljoonaa euroa, kun vuotta aiemmin 1 417 miljoonaa euroa. Kasvua oli 25 miljoonaa euroa.

Asiakkaiden talletukset kasvoivat 10,9 prosenttia vuoden alusta ja rahasto- ja vakuutussäästöt 4 prosenttia.

Asiakasvarat kasvoivat 7,8 prosenttia eli 147 miljoonaa euroa. Ne ylittivät 2 miljardin euron rajan joulukuun lopussa.

Lounaismaan Osuuspankin liikevoitto putosi 11,7 miljoonaan euroon, kun se edellisvuonna oli 17 miljoona euroa ja 12,5 miljoonaa euroa vuonna 2018.

– Tulosta laski merkittävästi sääntelyn myötä tullut vaade luottojen arvonalentumiskirjauksiin. Arvonalentumiset olivat 2,3 miljoonaa euroa edellistä vuotta suuremmat. Edellisvuoden 2019 tulokseen sisältyi myös kertaluontoinen tuottoerä. Näin ollen koronansävyttämän vuoden vertaaminen erityisen hyvään vuoteen 2019, ei anna täyttä kuvaa liikevoitosta, avaa toimitusjohtaja Jouni Hautala syitä lukuihin.

Pankin korkokate kasvoi ja palkkiotuotot laskivat. Erityisesti atk- ja lisääntyneestä sääntelystä johtuvat kulut kasvoivat edellisestä vuodesta.

Pankin vakavaraisuus on vuoden 2020 lopussa 39,5 prosenttia, kun se vuotta aiemmin oli 40,8.

Pankinjohtaja Jukka Tuominen kertoo, että mobiilipalveluiden käyttö on edelleen voimakkaassa kasvussa. Lounaismaan Osuuspankin uusien mobiilikäyttäjien määrä on lisääntynyt 4 000 asiakkaalla jo toista vuotta peräkkäin.

– Muutoksesta huolimatta konttorissa käytävien asiakasneuvottelujen suosio on säilynyt vahvana erityisesti laaja-alaista keskustelua vaativissa päätöksissä. Kaikille kanaville on edelleen käyttöä. Haluamme jatkossakin tarjota asiakkaalle hänelle parhaiten sopivan palvelun. Yhdistetään henkilökohtaista ja digitaalisia palveluita.

Lounaismaan Osuuspankilla oli omistaja-asiakkaita joulukuun lopussa 49 599.

Osuuspankki tekee yhteistyötä alueen yritysten ja yhteisöjen kanssa, jolla tuetaan toimialueen elinvoimaa ja hyvinvointia.

– Edellisten vuosien tapaan tarjoamme yhdistysten kanssa nuorille mahdollisuuksia kesätöihin. Pankin tuella viime vuonna 100 nuorta sai kesätyötä, niin tänäkin vuonna.

Lounaismaan Osuuspankin tunnuslukuja vuodelta 2020

  • liikevoitto 11,7 miljoonaa euroa (17 milj. euroa v. 2019 ja 12,5 milj. euroa v. 2018)
  • rahoitustoiminta 1 442 miljoonaa euroa (1 417 milj. euroa v. 2019, 1 337 milj. euroa v. 2018)
  • asiakasvarat 2 038 miljoonaa euroa (1 891 milj. euroa v. 2019, 1 730 milj. euroa v. 2018)
  • omat varat 279 miljoonaa euroa (265 milj. euroa v. 2019)
  • pankin vakavaraisuus 39,5 prosenttia (40,8 % v.2019 lopussa)
  • omistaja-asiakkaita 49 599 (49 668 v. 2019, 48 543 v. 2018)