Mielenkiinto kuntavaaleja kohtaan alkaa nousta

0
Kunniamerkkien saajat Jarno Lehtimäki, Kati Fonsell-Laurila ja Taina Ruuhilehto sekä niiden ojentajat Hanna Saarni ja Jani Kurvinen.

Kaupungintalon valtuustosaliin oli kutsuttu kolme somerolaista pitkän linjan kunnallispäättäjää. Kolme on vakiomäärä, jotka itsenäisyyspäivän kunniamerkein vuosittain Somerolla palkitaan.

Normaalisti mitalit jaetaan kaupunginvaltuuston kokouksissa. Mutta senkin hyvän tavan korona estää.

Seuraava valtuuston kokous on ensi viikon maanantaina, 1.3. Se on Someron valtuuston historiassa toinen etäkokous, eikä muistamisia voida henkilökohtaisesti ojentaa.

S aapuvilla olivat kaupunginjohtaja Sami Suikkanen, hallintojohtaja Hanna Saarni ja valtuuston puheenjohtaja Jani Kurvinen (kesk.), jotka valtuuston kokouksissa istuvat salin edessä olevan pitkän pöydän takana.

Kurvinen jakoi mitaleja kahdeksatta kertaa. On Kurvisen toinen kausi valtuuston puheenjohtajana, jolle ojentaminen kuuluu.

Saajina paikalla olivat Kati Fonsell-Laurila (kok.), Jarno Lehtimäki (kesk.) ja Taina Ruuhilehto (sd.).

Jani Kurvinen otti puheessaan esille sen, mitä kuntademokratia parhaimmillaan on. Varsinkin pandemian vallitessa kunnan perimmäinen tarkoitus on noussut esiin.

– Kaupoissa huomaa jo, että mielenkiinto tulevia kuntavaaleja kohtaan alkaa nousta. Meillä on hyviä päättäjiä. On erittäin pitkään mukana olleita, kuten tämäkin kolmikko – erilaisia, mutta käytännössä pohjimmiltaan hyvin samanlaisia henkilöitä, puhui Kurvinen.

– He ovat laaja-alaisesti mukana monilla yhteiskunnan sektoreilla. Pelkästä työviikosta selviäminen ei heille riitä, sillä mukana on paljon muuta. Heidän on pohdittava muutakin ajankäyttöään: Ehdinkö perheen ja työn lisäksi mukaan vielä yhteiskunnallisiinkin asioihin.

Kurvinen pohti myös, kuinka toisennäköinen kunta olisi, jos kaikilla olisi pelkästään aikaa. Ehkä se olisi jopa viimeiseen asti vältettävä uhkakuva.

– Varmasti kunta olisi toisenlainen. Aikaansa yhteisiin asioihin panostavat ihmiset ovat mukana esimerkiksi seurakunnallisissa tehtävissä, kuten Jarno ja Taina. Tai urheiluseuratoiminnassa, kuten Kati. Taikka monissa kaupungin yhtiöissä. Kati Lamminniemessä ja Jarno Vedessä ja Lämmössä.

– Ne ovat aivan oma maailmansa. Niissä kysytään muun muassa yhtiön edun yhteensovittamista kaupungin, kuntalaisten ja koko yhteisön edun kanssa.

Kati Fonsell-Laurila aloitti valtuustossa vuonna 2000. Päättymässä on jo viides kausi. Hän on muiden tavoin asettumassa ehdokkaaksi tulevissakin kuntavaaleissa.

Taina Ruuhilehto oli ensimmäiset kaksi kauttaan Ähtärin valtuustossa.

– Rakkaus toi minut tänne Somerolla, yhdessä muuttokuorman ja kissan kanssa, vuonna 2017 Somerolla varsinaisena valtuuston jäsenenä, sitä ennen varavaltuutettuna aloittanut Ruuhilehto hymähtää.

Jarno Lehtimäki aloitti 2004 ensin varavaltuutettuna ja seuraavien vaalien jälkeen vuodesta 2008 asti varsinaisena valtuutettuna.

Kunniamerkkejä ojennettiin kolme erilaista. Ruuhilehdolle Kurvinen ojensi Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan 1. luokan mitalin. Lehtimäki pokkasi Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan 1. luokan mitalin kultaristein. Suomen Leijonan ritarikunnan ansioristin sai Fonsell-Laurila.