Monosnäytelmän esitykselle uusi yritys heinä–elokuussa

0
Simo Frangén esittää näytelmässä Unto Monosta. Suvi Karjulan (vas.) ja Reetta Saranpään esittämät henkilöt kuuluvat naislaulajien joukkoon, jotka antavat Monosen musiikille sielua.

Viime kesänä Esakalliolla piti esittää näytelmä Herra Satumaa ja Laulava Taksikuski . Koronatilanne peruutti esitykset, mutta ensi kesänä suunnitelmissa on yrittää uudestaan.
Toinen pääosanesittäjistä on vaihdettu, sillä Pertti Koivulalla on muita varauksia kesälle.
Taksikuskin rooliin on saatu näyttelijä, teatteritaiteen maisteri Arttu Kapulainen . Hän on näytellyt useissa kotimaisissa elokuvissa ja televisiosarjoissa sekä teattereissa varhaisesta nuoruudesta lähtien. Hän on ollut muun muassa elokuvissa Sairaan kaunis maailma (1997), Häjyt (1999) , Rukajärven tie (1999) sekä Tuntematon sotilas (2017), jossa näytteli Suden roolin.
Vuonna 2011 Teatterikorkeakoulusta valmistunut Kapulainen sai Jussi -palkinnon parhaasta debyytistä 1996 elokuvasta Tomas .
Herra Satumaan eli Unto Monosen roolissa nähdään Simo Frangén , joka on muun muassa Alivaltiosihteeristä sekä radio- ja televisio-ohjelmista tuttu juontaja ja koomikko.
Monosen lisäksi näytelmässä nähdään toinenkin somerolainen legenda M. A. Numminen , jonka rooliin tarttuu Ilmari Myllynen .
Esiintyjäkaartissa ovat myös In The Mood -yhtyeen solisti Suvi Karjula , Reeta & Lumon solisti Reeta Saranpää ja 2018 tangokuningas Jarno Kokko . Somerolaista voimaa tuo laulaja Anniina Suhonen . Somerolta tulee myös avustajia näytelmään.
Näytelmän on käsikirjoittanut ja ohjaa Monos-elämäkerturi Heikki Metsämäki .
Tarina kertoo Monosesta ja taksikuskista, jotka viilettävät eri puolilla tangoajan Suomea. Mestaria kuljetuttaa milloin lempi, milloin maine, epätoivo tai toivo.
Bändiä johtaa ja musiikin sovittaa Jari ”Heinä” Nieminen . Tangojen lisäksi kuullaan Monoselta myös kevyempien askellajien iskelmiä sekä sävellyksiä runoihin ja M.A. Nummisen innoittamia erikoisuuksia. Tekijät lupaavat, että jossakin vaiheessa Tangolandiaan rämähtää myös rokki soimaan.
Lavastuksesta ja valaistuksesta vastaa Timo Alhanen .
Suunnitelmissa on esittää näytelmä 11 kertaa 4.7.–8.8. välisenä aikana tiistaisin ja sunnuntaisin.

Taksikuskin rooliin astuu Arttu Kapulainen.

– Viime vuonna ehdittiin jo tehdä lukuharjoituksia etänä. Myös tänä vuonna harjoitukset on tarkoitus käynnistää etänä ja sitten tilanteen salliessa kokoontua porukalla paikan päälle toukokuussa, kertoo produktion tuottaja Hannu Heikkilä .
Viime vuosi rokotti pahasti monen teatterin ja tanssilavan taloutta, niin myös Esakallion.
– Erikoisiltoja saatiin pidettyä elokuussa, mutta tanssimaan päästiin vasta syys–lokakuussa, Hannu Heikkilä kertoo.
– Totta kai tilanne oli talou-dellisesti paha, koska kulut pyörivät, mutta tuloja ei ollut. Someron Esa menetti viime vuonna oikeastaan kaikki tuloja tuovat tilaisuudet, koska myös Seiväskarnevaalit ja Ruokava peruttiin, Heikkilä harmittelee.
Vaikka kevään ja kesän tilanne on edelleen täysi kysymysmerkki, on Esakalliolla jokaiselle keskiviikolle ja perjantaille esiintyjät valmiina.
– Myös muutama erikoisilta on suunnitteilla.
Esimerkiksi toukokuun 1. päivä lavalle nousevat suunnitelmien mukaan Teflon Brothers ja Aste , sekä 15.7. Irina ja Jore Marjaranta .
– Ensimmäiset keskiviikkotanssit on suunniteltu pidettäväksi 21.4. ja ensimmäiset perjantaitanssit 23.4. Viimeinen tanssipäivä on 15. lokakuuta, Heikkilä kertoo.
Kaikki on tietysti kiinni koronatilanteesta. Heikkilä myös toivoo, että viime vuodesta olisi opittu jotakin.
– Välillä seuraavaa kuukautta koskevia viranomaismääräyksiä annettiin vasta kuun viimeisenä päivänä. Ja yhdessä vaiheessa oli viranomaisilta nollatkin sekaisin, hän huomauttaa viitaten syksyn tiedotteeseen, jossa kiellettiin yli 50 hengen tilaisuudet, vaikka raja oli vedetty viiteensataan.
Esiintyjät suhtautuivat Heikkilän mukaan tilanteeseen tosi hyvin.
– Normaalisti on käytössä kuukauden irtisanomisaika, mutta lopulliset päätökset lykättiin tässä tilanteessa yhteistuumin lähemmäs suunniteltuja tilaisuuksia. Kaikki siinä kuitenkin oltiin samassa veneessä, ja esiintyjätkin ymmärsivät sen hyvin.