Nyt leikitään hiihtoleikkejä!

0
Väinö Teräväinen (vas.) ja Onni Hyvämäki heittävät ”makuuammuntapaikalla” käpyjä pulkkaan.

Vanha sananlasku sanoo suomalaisten syntyvän sukset jalassa. Pitkäjärvellä kokeiltiin lasten hiihtoleikkejä, ja saatiin todeta, että melkein mitä vain hauskaa voi leikkiä suksilla.
Someron Esan ja Mira Teräväisen ohjauksessa leikittiin suksilla muun muassa hippaa, aarteenryöstöä ja peiliä. Välillä liikuttiin yhdellä suksellä tai ilman sauvoja.
Kuuluipa ohjelmaan myös ampumahiihtokin.
– Jalistakin voi pelata suksilla, Teräväinen vinkkaa.
Hiihto on laji, joka kehittää fyysistä kuntoa, lihasvoimaa, tasapainoa ja kestävyyttä. Suksilla leikkien näitä oppii kuin varkain.
Pitkäjärven ladullakin oli paikoin hyvinkin riehakas meininki. Jos jotakuta hiukan alussa ujostutti, niin leikki tempaisi kuitenkin mukaansa.
Aarteenmetsästyksessä kasattiin iso keko palloja yhteen kasaan. Kaksihenkiset joukkueet tekivät pesänsä jonkin matkan päähän ”aarreaitasta”. Ja sitten vain vauhdilla yksi suksi jalassa pallo kerrallaan kasasta pesään. Tiukkaa oli, voitto heltisi vain yhdellä pallolla.
Ampumahiihdossa hiihdettiin latua ammuntapaikoille. Vihreän pulkan kohdalla oli makuuammunta ja sinisen pystyammunta, tai toisinpäin. Tai ei sen niin väliäkään. Kävyt lentelivät ämpäreihin ja hauskaa oli.
Hippaa pelattiin yhdellä suksella.
”Peilissä” Mira Teräväinen hiihti edellä ja kun hän käänsi katseensa taakse, oli kaikkien pysähdyttävä kuin seinään sukset aurausasennossa.
Porukalla lähdettiin myös etenemään kuvitteellisella polulla, jossa oli paljon esteitä. Eli kun ohjaaja huusi esimerkiksi kivi, hypättiin ilmaan, tai oksa, niin kyykättiin alas.
– Hiihtoleikeissä on vain mielikuvitus rajana. Niitä kannattaa myös googlettaa, netti on pullollaan kivoja leikkejä, kannustaa Teräväinen.
Esimerkiksi Lumilajit Liikuttavat -tiimi on koonnut kymmeniä leikkejä ja pelejä sisältävän oppaan. Tiimin takan on Suomen Hiihtoliitto ja Suomen Ampumahiihtoliitto.