Onko valtuuston etäkokouksen äänestyksiin löytynyt kohennusta?

0
Kaupunginvaltuuston ensimmäisessä etäkokouksessa puhetta johti totutusti Jani Kurvinen ja sihteerinä oli Hanna Saarni.

Someron kaupunginvaltuusto piti ensimmäisen etäkokouksensa viime joulukuussa 14.12. Ensi maanantaina 1. maaliskuuta valtuustolla on vuorossa toinen sähköinen kokous.

Edellisessä kokouksessa yhteydenotot likimiten onnistuivat, mutta niissä kului odotettua enemmän aikaa. Valtuutetun ääni kuului, mutta kasvojen näkymisen kanssa meni tovi jos toinenkin. Nimenhuudossa ja äänestyksissä kului enemmän aikaa kuin arvioitiin.

Nimenhuutoon ja äänestyksiin aiottiin etsiä parannusta seuraavia kokouksia silmällä pitäen. Onko niitä löytynyt?

– Meillä ei ole uusia järjestelmiä vielä käytössä, kertoo valtuuston kokousten sihteeri, hallintojohtaja Hanna Saarni.

– Ennen kokousta testaamme vielä äänestämistä Webropol -ohjelman kautta. Siinä valtuutetuille lähetetään henkilökohtainen linkki sähköpostiin. Jos se onnistuu ja yhteydet pelaavat, niin se helpottaisi ja sujuvoittaisi äänestystä, selvittää Saarni.

– Kuntaliitossa todettiin, että äänestyksissä käy sekin, että valtuutettu kirjoittaa tekstikenttään valintansa: jaa, ei tai tyhjä.

Kuntalain mukaan valtuuston kokoukset ovat julkisia, ja yleisölle on järjestettävä mahdollisuus päästä niitä seuraamaan. Kokouksen julkisuus on turvattava pitämällä se paikassa, johon kunnan asukkaat voivat vaivattomasti saapua. Yleensä valtuuston kokouspaikka on sen istuntosali kunnanvirastossa.

Julkisen sähköisen kokouksen seuraamiseen tulee varata mahdollisuus. Yleisölle voidaan esimerkiksi varata tila, josta on näytöltä sama näkymä kuin kokoukseen osallistuvilla. Sähköinen kokousnäkymä voidaan yhdistää myös avoimeen tietoverkkoon, jossa se voi olla katsottavissa esimerkiksi kunnan nettisivuilta löytyvän linkin kautta.

Tuleva Someron kaupunginvaltuuston kokous välitetään kaupunkilaisille suoratoistona kaupungin kotisivujen kautta. Striimaajana on kaupungin kehittämisasiantuntija Antti Leino, kuten edelliselläkin kerralla.

Kokousta pääsee seuraamaan myös paikan päälle valtuustosaliin. Maksimissaan saliin otetaan kymmenen kuuntelijaa.