Onnistuuko leffateatterin avaaminen lähiaikoina?

0

Someron elokuvateatterissa Bio Jukolassa elätellään toiveita siitä, että toimintaa voitaisiin pikku hiljaa alkaa käynnistellä.
– Olen pohtinut, voisiko noin kokeilumielessä näyttää jotakin noin kymmenhenkiselle katsomolle, missä yleisöraja nyt on, kommentoi yrittäjä Vesa Aaltonen.
Taloudellisesti esitykset kymmenelle katsojalle eivät kovasti houkuta, sillä esityksistä on aina kuluja, kuten esimerkiksi palkat ja esityskorvaukset maahantuojille.
– Mutta olisi kiva nähdä, lähteekö väki ylipäätään elokuviin tällaisena aikana, Aaltonen miettii.
– Toisaalta maahantuojat eivät edes tuo nyt teattereille kovia ensi-iltoja. Vähintään se parikymmentä katsojaa pitäisi saada ottaa näytökseen.
Bio Jukolassa voisi Aaltosen mukaan jättää katsomossa esimerkiksi joka toisen rivin kokonaan tyhjäksi, ja penkkirivillä päästää katsojia vain esimerkiksi joka kolmanteen penkkiin.
– Eli nykyiset turvaohjeet on toteutettavissa elokuvateatterissa siinä kuin ravintoloissakin, Aaltonen sanoo.
Leffayrittäjä toivoo, että pystyttäisiin antamaan pitempikestoista tietoa rajoituksista.
– Olisi joku jatkumo. Sillä tavoin toimintaa voisi edes jollakin lailla suunnitella. Ajettaisiin sitten elokuvia vaikka korkeintaan 20 hengelle, mutta ainakin tiedettäisiin, missä mennään.
– Tietysti tilanteet muuttuvat nopeastikin, mutta ainakaan vielä yhtään tartuntaketjua ei ole lähtenyt elokuvateattereista, Aaltonen huomauttaa.
– Mutta ymmärrän senkin, että päättäjät ovat varovaisia ja pitääkin olla.
Viime vuonna Jukola ehti toimia muutaman kuukauden.
– Myynti väheni 60 prosenttia normaalista. Vuodenvaihde 2019–20 oli todella hyvä ja sen voimin päästiin eteenpäin viime vuonna.
Tälle vuodelle on Aaltosen mukaan luvassa hyviä ensi-iltoja, niin kotimaisista kuin ulkomaisistakin elokuvista.
– Toivottavasti toiminta voitaisiin käynnistää edes maaliskuun aikana.