Ovatko nuoret tarttuneet Nuottaan?

0
Nuorisoneuvola Nuotan vastaanotto on Jukolan päädyssä. Apuaan antavat Piia Järvinen (vas.), Heli Mannonen (oik.) ja Reima Anolin.

Somerolla alkoi marraskuussa 2020 uusi toiminta, nuorisoneuvola Nuotta. Se on matalankynnyksen apu ja tuki nuorille (10–25-vuotiaille) sekä heidän vanhemmilleen nuoruusikään liittyvissä haasteissa.

– Melko hiljaista on ollut; vain muutamia käyntejä Jukolaan, kertoo sosiaaliohjaaja Piia Järvinen, joka yhdessä mielenterveyshoitaja Heli Mannosen kanssa vastaa pääsääntöisesti Nuotasta. Tukeaan antaa myös mielenterveys- ja päihdeyksikön vastaava sairaanhoitaja Reima Anolin.

Piia Järvinen ei ihmettele vähäistä osanottoa, sillä aika uuden toiminnan aloittamiselle ei ole ollut otollisin. On korona-aika, etätyöskentelyt meneillään, toiminnan aloitus loppuvuonna ja joulukin siinä välissä.

– Nuoret eivät ole vielä löytäneet meitä, eivätkä tiedä, että olemme käytettävissä. Meidän täytyy tehdä toimintaa tutuiksi nuorille, siellä missä he liikkuvat, esimerkiksi jakaa tietoa kouluille ja nuorisotiloihin Nuokkarille. Nyt tänä korona-aikana vierailijoita ei vaan kovin mielellään oteta vastaan, toteaa sosiaaliohjaaja Järvinen.

– Emme ole lopettamassa toimintaa, vaan jatkamme ja viemme viestiä eteenpäin.

Nuorta voivat askarruttaa esimerkiksi oma, kaverin tai läheisen elämänhallinta, sosiaaliset suhteet, mielenterveys- ja päihdejutut sekä seksuaalisuuteen liittyvät asiat.

Usein jo se auttaa, että kertoo ulkopuoliselle mieltä painavan asian. Nuotassa etsitään oikea taho, josta nuori saa helpotusta ja apua vallitsevaan tilanteeseen, jottei nuori tipahda syvempiin syövereihin.

Nuorisoneuvolan vastaanotto on tiistaiaamupäivisin ja torstai-iltapäivisin Jukolan alakerrassa, Lidlin puoleisessa päädyssä.

Aika tulee varata etukäteen puhelimitse tai sähköpostilla. Puhelinajat ovat maanantaista keskiviikkoon klo 12-13, sosiaaliohjaaja Piia Järvinen, p. 040 1268 229 ja mielenterveyshoitaja Heli Mannonen, p. 044 7792 628. Sähköpostiosoite on nuorisoneuvola@somero.fi