Sirkutus käy ja jyvät vähenevät

0
Jukka Jokiniemi on rakentanut puun alle lavetin, jossa linnut mielellään käyvät einehtimässä.

Harjun kylässä Laila ja Jukka Jokiniemen takapihalla käy melkoinen sirkutus etenkin aamulla ja ennen iltahämäriä. Kun ihminen lähestyy, niin keltasirkut lennähtävät oitis muutaman metrin päässä olevaan koivuun. Siellä ne nököttävät yhdessä varpusten kanssa. Muutama talitiainen on joukossa. Hetken päästä joukko pyrähtää etupihan puiden oksille, ja sitten taas takaisin.

– Tuollaisia hätäisiä ne ovat; eivät jaksa kovin pitkään yhdessä paikassa olla, tietää Jukka Jokiniemi kotipihansa lintujen liikehdinnät.

Kaksi lintulautaa hän sijoitti kuusen oksistoon.

– Linnut kaipaavat puista suojaa. Ne eivät mielellään tulee lintulaudalle, joka on aivan avoimella paikalla yksistään. Haukat voivat napata ne, selvittää mies omakotitalonsa pihalla.

Hän rakensi lavetin, jolle hän ripottelee lintujen ruoat. Pääasiassa siemenseosta, jossa on vehnää ja kauraa. Erityisesti vehnä maistuu sirkuttajille.

Lavetin alle lumeen putoaa myös siemeniä. Linnut nokkivat mielellään maasta murua rinnan alle.

Fasaani käy paikalla aamulla aikaisin ja illalla myöhään. Pelokkaana lintuna se valitsee hetken, jolloin muita lentäviä ei paikalla näy.

Varis vierailee tontilla kesät talvet. Tälle lemmikille vaimo on syöttänyt pullanmurujakin.

Rusakkoja nököttelee lumessa useampia kerralla. Niistä Laila-rouva ei erityisemmin välitä, sillä papanoita alkaa olla takapihalla poluiksi asti.

Kun pimeys saapuu, niin linnut poistuvat paikalta.

– Mihin ne häipyvät yöksi? Menevät varmaan metsään turvaan, pohtii eläinten ystävä.

Jokiniemi hankki yhdessä ystävänsä kanssa 300 kiloa viljaseosta suoraan tuottajalta. Siinä on puolet kauraa ja puolet vehnää. 150 kilon osuudestaan Jokiniemi on syöttänyt linnuille noin 80 kiloa einettä tänä talvena. Lisäksi hän hakee kaupasta seosta, jolla keltasirkut, varpuset ja talitiaiset mielellään herkuttelevat. Siinä on muun muassa auringonkukansiemeniä.

Jokiniemi kertoo, että kaupassa ovat vähissä linnuille tarjottavat siemensekoitukset. Tänä talvena muutkin ovat innostuneet lintujen ruokinnasta. Jotkin isot seospussit ovat loppuneet, pieniä on jäljellä. Talitinteille Jukka Jokiniemi on tuonut kaupasta niiden herkkua, talipalloja.

Jukka Jokiniemi aloittaa loppusyksystä lintujen ruokinnan. Kun lumet alkavat sulaa, niin talviruokintakausi päättyy.

Lintuja ilmestyy pihalle kesälläkin, vaikkei niitä silloin ruokita.

– Lampi kerää kesällä lintuja. Sieltä linnut saavat syödäkseen varmaan hyönteisiä ja ötököitä, ehkä kärpäsiä, arvelee Jokiniemi syyksi.

Maatilalla varttuneelle lintujen ruokinta on tuttua lapsuudesta.

– Siellä oli lintulautaa ja -pönttöä. Tästä on tullut tämmöinen tapa, miettii mies.

– Onhan se mukava seurata, mitä väkeä, lintuja ja eläimiä pihalla käy. Kaveri sanoi, että hänen lintulautansa tarjoomuksia ovat käyneet tökkimässä myös peurat, kertoo Jokiniemi Saarentaassa asuvan tuttavansa luontohavainnot.