Somerolla tehdään SM-tason kynsiä

0
Kynsiin maalataan kuvioita todella ohuella siveltimellä.

Somerolla on mahdollisuus teettää SM-tason kynnet. Black Diamond Beauty -kynsistudion yrittäjä Kirsi Halttunen osallistui viime vuonna kynsienlaiton SM-kilpailuun, Hair and Nail Cup Finland Open competition, ja voitti Master-sarjan.
Hiustaiteilijoiden, kampaajien ja kynsitaiteilijoiden kilpailut oli tarkoitus pitää I love me -messuilla Helsingin Messukeskuksessa lokakuussa, mutta korona peruutti tapahtuman. Järjestäjät päättivät kuitenkin viedä homman loppuun on line -kilpailuna, jonka tulokset julkistettiin Facebook-videointina.
Ensimmäinen kilpailu käytiin toukokuussa.
– Annettujen ohjeiden mukaan piti kuvata video, jossa näkyi koko ajan aika. Kynnet piti koristella 15 minuutissa. Kilpailuun tehtiin itselle kolme 2–3 senttiä pitkää kynttä. Myös kynsien mittaaminen piti näkyä videolla, kertoo Halttunen.
Aiheena oli Kesä 2020.
– Itse lähdin käsittelemään aihetta kesän raikkaudesta. Mieleen tulivat meri ja sen vaahtoavat tyrskyt, kertoo Halttunen sinivalkoisista voittokynsistään.
Kuva kynsistä on esillä Halttusen kynsistudiossa ja hän on saanut tehdä vastaavanlaiset pari kertaa myös asiakkailleen.

Voittokynsissä aiheena oli meren tyrskyt.

Kilpailussa oli kaksi sarjaa, joista Master oli tarkoitettu ensikertalaisille.
– Mietin moneen kertaa, uskallanko osallistua. Mutta lopulta rohkaisin mieleni.
Hyvä niin, koska kansainvälinen tuomaristo arvosti somerolaisosaajan taidot valtakunnan parhaiksi. Tuomarit olivat Venäjältä, Virosta, Suomesta ja Saksasta.
Hius- ja kynsitaiteilijoiden kansainvälinen Hair & Nail Cup Finland -mestaruuskilpailu on avoin kaikille alan ammattilaisille. Kisa pidetään tänäkin vuonna ja järjestäjien haaveiden mukaan I love me -tapahtumassa lokakuussa.
– Pieni kutina on, että tekisi mieli lähteä uudestaankin mukaan. Jos lähden, niin siirryn automaattisesti Pro-sarjaan, joka on tarkoitettu kokeneemmille kilpailijoille.
Kirsi Halttusen ura kynsitaiteilijaksi lähti harrastuksesta.

Kirsi Halttuselta löytyy uskomaton määrä erivärisiä geelilakkoja. Kuvassa murto-osa eri vaihtoehdoista.

– Tein nuorempana aina kynsiä itselleni. Monet kaverit pyytelivät, että tekisin kynnet heillekin. 2014 hakeuduin koulutukseen, ja samana vuonna perustin myös yrityksen.
Halttunen teki kynsiä ensin kotonaan ja sittemmin Tazzissa, Nuppulinnassa sekä Siennan tiloissa. Nyt hänellä on oma studio linja-autoaseman kiinteistössä.
– Kynsien teko kestää tunnista kahteen, joten on mukava olla ja jutella asiakkaan kanssa ihan kahdestaan, kertoo Halttunen pleksin takaa kauniisti sisustetussa tilassaan.
Kynsi rakennetaan oman kynnen päälle käyttämällä muottia ja geeliä. Pituuden, kynnen muodon, värin, kuvioinnin ja muun koristelun saa asiakas itse päättää.
– Mutta on sellaisiakin asiakkaita, joilla ei ole mitään ideaa tai mielessä on vain joku väri. Siinä tapauksessa kynnet suunnitellaan täällä.
Kynnet maalataan geelilakoilla ja -väreillä. Niitä Halttuselta löytyy satoja. Geelilakat ovat tavallisia kynsilakkoja huomattavasti kestävämpiä, ja ne kovetetaan uv-lampussa. Ne eivät lähde edes kynsilakanpoistoaineella pois.
Lakkaus tehdään erikokoisilla siveltimillä, joista pienimmät ovat parin karvan kokoisia. Kynsitaiteilija maalaa vapaalla kädellä kuin taulua.
– Jokaisesta kynnestäkin saa erilaisen, jos haluaa. Toisaalta teen myös ihan nuden värisiä kynsiäkin, Halttunen kertoo.

Kirsi Halttunen on sisustanut linja-autoaseman kiinteistössä sijaitsevan liikkeensä kauniiksi ja viihtyisäksi.

Trendit näkyvät alalla voimakkaina.
– Viime kesänä lehdissä esimerkiksi Sara Sieppi ja Martina Aitolehti nähtiin usein valkoisissa kynsissään. Ja niitä tehtiin sitten asiakkaillekin. Jouluisin taas tehdään paljon punaisia kynsiä.
Suosittua on koristaa myös esimerkiksi vihkisormusta kantava nimetön erityisen kauniiksi muihin kynsiin verrattuna.
– Glitteri on aina suosittua. Me naiset taidamme olla sellaisia harakoita tämän asian suhteen, Halttunen naurahtaa.
Kesäisin geelilakkauksia otetaan myös varpaiden kynsiin.
Halttunen neuvoo hoitamaan käsiä ja kynsiä rasvaamalla ja öljyämällä.
– Edes kerran päivässä kynsinauhaöljyä. Varsinkin pakkanen kuivattaa kovasti käsien ihoa ja kynsiä. Ulkona kannattaisi aina käyttää hanskoja.
Kaikilla aloilla työskenteleville rakennekynnet eivät sovi.
– Esimerkiksi hoiva- ja ruoka-alalla työskentelevät eivät saa käyttää rakennekynsiä. Mutta sitten loman lähestyessä varataan aika, jotta saadaan nautiskella kauniista kynsistä loman ajan.
– Eniten vakiasiakkaina on asiakaspalvelussa työskenteleviä ja nuoria. Mutta alalta kuin alalta löytyy ihmisiä, jotka haluavat olla aina huoliteltuja kynsiä myöten.
Toiset laitattavat kynnet suurta juhlaa varten, kuten häihin tai valmistujaisiin.
– Jotkut haluavansa kynnet ihan vain piristääkseen itseään, varsinkin nyt korona-ajan keskellä.
Viime vuonna Halttunen kyseli sosiaalisessa mediassa ihmisiä ilmiantamaan hänelle nuoren, joka ansaitsisi kauniit kynnet hyväntekeväisyytenä vanhojen tansseihin. Oikea henkilö löytyi ja hän pääsi juhlimaan suurta päivää kauniiden kynsien viimeistellessä asunsa.