SoVo Futsal pohjolanrundilla

0
Joel Salonen pääsi sunnuntaina pelaamaan ensimmäisen täyden ottelunsa miesten liigajoukkueen maalivahtina. Taustalla yhden maalin pohjoisessa pohjustanut Mergim Bushi.

Teksti Juha Laakso, kuva Kari Eerikäinen

Someron Voima Futsal vietti pitkän viikonlopun Kemissä, missä se pelasi miesten Futsal-Liigan ottelut peräkkäisinä päivinä. Molemmissa peleissä Pohjois-Suomen joukkueet riepottelivat etelän vieraitaan rumin maalilukemin.
Lauantaina SoVo kohtasi Tornion Palloveikot, joka oli joutunut siirtämään kotiottelunsa naapurikaupunkiin Kemiin. SoVolle järjestely sopi mainiosti, olihan seuraavana päivänä vastassa Kemin Tervahallin vakiokäyttäjä FC Kemi.
Somerolaisjoukkueen lähtökohdat pitkälle pelireissulle eivät olleet optimaaliset, kun alkukauden runkopelaajista Antti Korhonen ja Guri Qerimi sekä viime viikot ykkösmaalivahdin roolia hoitanut Nevzat Mustafa eivät terveyssyistä päässeet lainkaan mukaan.
Lisäksi kahdesta maalivahdista liigatasolla kokeneempi, Niko Rikkilä, joutui armeijavelvoitteiden vuoksi palaamaan etelään jo lauantain ottelun jälkeen.

Taisteluilme tipotiessään

ToPV otti lauantaina pelin ohjat haltuunsa heti alkuvihellyksestä lähtien ja jätti ”laiskalla jalalla” liikkeellä olleet sovolaiset sivustakatsojiksi. Ottelun päättyessä tulostaululla loistivat Palloveikkojen 10–3 (5–1) voittonumerot.
SoVon pelissä ei näkynyt taisteluilmeestä pilkahdustakaan. Kaiken lisäksi joukkue helpotti torniolaisten pistesaalistusta ala-arvoisella puolustuspään työskentelyllä. Suuren osan maaleistaan kotijoukkue latoi vieraiden karkeiden harhasyöttöjen ja pallonmenetysten seurauksena.
Lauantaipelin harvoja ilonhetkiä vierasjoukkueelle tarjosi kaksikon Arber Istrefi – Vilho Ståhlström onnistunut yhteistyökuvio avausjakson loppuminuuteilla. Kokenut Istrefi tarjoili syötön ToPV:n maalin edustalle, mihin juniori Ståhlström teki räväkän nousun ja upotti lyhyen liigauransa kolmannen maalin.

”Iskun paikka” jäi hyödyntämättä

Sunnuntaina vastus oli jopa hieman kovempi, lukeutuuhan FC Kemi kuluvan kauden vahvimpiin mestarisuosikkeihin.
SoVo aloitti huomattavasti edellispäivästä kohentuneella asenteella ja siirtyi toisella peliminuutilla 1–0 johtoon.
– Saimme peliin hyvän alun ja siinä oli meidän iskun paikkamme. Avausmaalin jälkeen meillä oli muutama hyvä paikka lisätä johtoamme, mutta kun emme siinä onnistuneet, niin pikkuhiljaa Kemi tuli paremmin mukaan peliin, SoVo futsalin manageri Jarkko Ihalainen kommentoi.
Ottelun edetessä kemiläisten yksilötaidot ja joukkuepelaaminen nousivat odotetulle, korkealle tasolle. Kotijoukkue kuvioi näyttäviä maaleja ja latisti vierasjoukkueen pelihuumoria sitä enemmän, mitä pidemmälle kamppailu eteni.
FC Kemi vankisti asemaansa liigan kärkiryhmässä 10–2 (4–1) voitollaan. Samalla joukkue sai maukkaan hyvityksen joulukuussa Somerolla kärsimälleen tappiolle, joka on edelleen kemiläisten tämän kauden ainoa häviö varsinaisella peliajalla.
SoVolle sunnuntain tappio oli kolmas peräkkäinen. Neljällä viimeisimmällä kierroksella vastustajat ovat iskeneet somerolaisjoukkueen verkkoon peräti 35 maalia.

Istrefille maaliennätys

Pyhäpelin merkkipaaluja somerolaisittain olivat poikien maajoukkuerinkiin kuuluvan maalivahti Joel Salosen ensiesiintyminen aloittavana maalivahtina miesten pääsarjassa. Aiemmilta kierroksilta Salosella oli liigakokemusta noin kymmenen minuutin verran, nyt sitä kertyi lähes täyden ottelun edestä.
Toisella jaksolla, kokonaispeliajassa 27.24, Istrefi havisutteli liigahistorian lehtiä. Hän viimeisteli Mergim Bushin mainiosta syötöstä SoVon toisen maalin, joka oli Istrefille jo kuluvan kauden 41.
Tuolla osumalla Istrefi otti haltuunsa Futsal-Liigan runkosarjan yhden kauden henkilökohtaisen maaliennätyksen. Aiempi, SoVon Gezim Vocan nimissä ollut ennätyslukema (40), oli kauden 2018–19 satoa.

”Jotain olisi nyt keksittävä”

Kemin Tervahallissa vaihtopenkin päässä istuskeli sunnuntaina vaitonainen mies mietteissään. SoVo Futsalin managerin Jarkko Ihalaisen oli vaikea käsittää, kuinka huonolle tolalle somerolaisjoukkueen pelaaminen on viime aikoina mennyt.
Etenkin joulutauon molemmin puolin jo varsin hyvässä kuosissa olleen puolustuspelaamisen taso on suorastaan romahtanut: Neljästä viime pelistään SoVo on saanut kasaan kolme pistettä ja oma verkko on heilunut lähes yhdeksän maalin keskiarvolla ottelua kohden.
– Se on erityisen huolestuttavaa siksi, että karmeita puolustusvirheitä tulee eniten joukkueemme kokeneille pelaajille, Ihalainen sanoi ja mainitsi, että suunnanmuutos pelaamiseen on saatava aikaiseksi nopeasti.
– Jotain olisi nyt keksittävä ja pian. Taitoa joukkueessa kyllä on, sen olemme tämänkin kauden aikana osoittaneet. Mutta kuinka saisimme pelisysteemimme taas toimimaan, siinäpä on pohdiskeltavaa taas alkavan viikon harjoituksiin, manageri huokaisi.

Uusi yritys lauantaina

Futsal-Liigassa pelaajien siirtoaika umpeutuu ensi maanantaina, mutta ensisijaisesti Ihalainen haluaisi nähdä joukkueen ryhdistäytyvän sisältäpäin, ilman uusia pelaajahankintoja.
– Lauantaina meillä on taas hyvä tilaisuus pelillisen kurssin korjaamiseen, kun JoSePa tulee vieraaksemme Somerolle. Ei tässä nyt voi kuin toivoa, että pelissämme alkaisi jo silloin näkymään merkkejä paremmasta.
Joulukuun puolivälissä SoVo kävi rökittämässä JoSePan tämän kotikentällä Joutsassa maalein 9-1. Nyt joutsalaisseura on valahtanut liigataulukossa jo putoajan paikalle ja himoitsee taatusti lisäpisteitä Someron vierailultaan ensi kauden liigapaikkansa tueksi.
Myös SoVo kaipaa kipeästi lisäpinnoja, jotta sen paikka kahdeksan parhaan joukkueen välisiin pudotuspeleihin varmistuisi. Nyt kun joukkueilla on takanaan kovin poikkeavat määrät otteluja, somerolaiset ovat piste per ottelu –vertailussa vasta kahdeksannella sijalla.

Tehorintamaa leveämmäksi

Hyökkäystehoihinsa SoVo kaipaa leveyttä Arber Istrefin rinnalle. ”Arbe” on jo nakutellut yhden runkosarjakauden maaliennätyksen ja ottanee lähiaikoina nimiinsä myös yhden kauden tehopiste-ennätyksen. Hän on siitä enää kahden pinnan päässä.
On oikeastaan pieni ihme, että Istrefin tehot ovat pysyneet kovalla tasolla läpi kauden, vaikka juuri hänen vartioimiseensa vastustajat satsaavat eniten voimavaroja.
Muut sovolaiset saavat yleensä hääräillä hyökkäysalueella paljon vapaammin, mutta tila, aika ja niiden myötä avautuvat maalintekopaikat ovat heiltä jääneet liian usein hyödyntämättä.

Futsal-Liigan sarjatilanne:
GFT 17 13 1 2 1 92- 40 43
KaDy 19 13 2 0 4 86- 43 43
FC Kemi 15 12 1 1 1 88- 30 39
Akaa F. 18 12 0 1 5 93- 67 37
Mad Max 19 12 0 0 7 101- 72 36
ToPV 15 9 3 1 2 86- 38 34
SoVo 21 10 0 1 10 105- 90 31
Riemu 17 7 3 1 6 73- 63 28
______________________________
PJK 21 7 0 4 10 74- 90 25
Sievi FS 19 5 2 0 12 63- 80 19
—————————————
Ilves FS 20 4 2 2 12 43- 84 18
HIFK FS 17 4 0 1 12 36- 73 13
_______________________________
JoSePa 16 3 1 1 11 37- 74 12
PP-70 20 1 0 0 19 35-168 3

SoVon tehosaldot Kemin otteluissa:

Arber Istrefi 3+1=4 (+4/-16=-12)
Vilho Ståhlström 1+0=1 (+2/-5=-3)
Valmir Seferi 0+1=1 (+4/-16=-12)
Mergim Bushi 0+1=1 (+3/-15=-12)
Samuli Laine (+1/-1=0)
Ruj Jovanovic-Hyvärinen (+0/-3=-3)
Nikola Erceg (+5/-12=-7)
Pyry-Ville Korhonen (+1/-8=-7)
Valdrin Seferi (+1/-9=-8)
Maalivahdit: Niko Rikkilä +2/-7=-5, peliaika 35.35 min.
Joel Salonen +2/-8, 36.09 min.