Lainausten määrä väheni suhteessa kirjaston kahden kuukauden sulkuun

0
Automaatit piti asentaa Someron kirjastoon jo viime vuonna, mutta ne saatiin paikoilleen viime viikon lopulla. Toinen on heti pääsisäänkäynnin jälkeen vasemmalla. Sillä voi lainata, palauttaa ja uusia kirjastolainojaan. Lastenosaston automaatilla luontuu lainaus ja omien aineistolainojen uusiminen. Kirjastohoitaja Henna-Riikka Hautamäki kertoo käytön olevan helppoa. Siihen tarvitaan kirjastokortti ja PIN-koodi, jollainen on tarpeen myös verkkokirjastossa asioidessa.

Kirjastonhoitaja Henna-Riikka Hautamäki sanoo aineistoa lainatun mukavasti siihen nähden, että Someron kirjasto oli suljettuna koronasulun vuoksi liki kaksi kuukautta viime vuonna. Aukiolotunteja oli 481 ja 16,94 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2019.

Kirjasto oli suljettuna 17.3.–7.5.2020. Toukokuussa se toimi vain varaustennoutopisteenä. Kesällä oli hieman vapaampaa, mutta loppuvuodesta kirjastossa on voinut käydä jälleen vain lainaamassa ja palauttamassa aineistoa; oleilu ja ajanvietto somerolaisten olohuoneessa on ollut pannassa. Tapahtumat ja näyttelyt ovat tauolla, lehtien lukusali kiinni.

– Koronarajoitukset ovat toki vaikuttaneet siihen, että kun ei ole päässyt kirjastoon, niin lainaus ja fyysiset käynnit ovat vähentyneet. Mutta kun ollaan oltu auki, niin lainaus on ollut normaalia. Joskus on ollut melko vilkastakin, pohtii Hautamäki.

Vuonna 2020 lainauksia oli yhteensä 116 481, kun edellisvuoden saldo oli 136 733. Pudotusta on 14,81 prosenttia ja noin 20 000 lainaa. Vuodessa lainauksia somerolaista kohden oli 13,41, kun vuotta aiemmin 15,49.

– Asiakkaat keskittävät lainauksensa. He käyvät harvemmin kirjastossa, mutta lainaavat kerralla isomman pinon. Kirjojen etukäteisvaraukset ovat lisääntyneet, mutta olemmekin suositelleet varausten tekemistä ennakkoon verkkokirjastossa, kertoo Hautamäki.

Koronan vuoksi vuosi 2020 oli omalaatuinen.

– Poikkeuksellisuuden takia ei kannata tehdä johtopäätöksiä siitä, onko kirjastonkäytössä yleisesti tapahtunut muutosta. Sen olemme huomanneet, että kirjasto koetaan tärkeäksi palveluksi, kertoo Hautamäki kirjaston työntekijöiden tunnot.

Kirjalainoissa laskua oli 12,94 prosenttia. Kirjalainoja oli 90 694 (104 176 vuonna 2019). Aikuisten kirjallisuutta lainattiin vajaat 54 700 (kaunokirjallisuutta noin 30 900, tietokirjoja runsaat 23 750) ja lasten kirjallisuutta 36 023 (kaunokirjallisuutta liki 31 540, tietokirjallisuutta 4 486).

Kirjastoautosta lainoja tehtiin 15 372, kun edellisvuonna 19 121. Laskua vuodessa tapahtui 19,61 prosenttia. Kirjastoauton seisokki jatkui pitempään kuin pääkirjaston. Lisäksi päiväkotien ja koulujen pihoilla lapsia nousee kirjastoautoon harvakseltaan, jottei kerralla ole liian suuri joukko yhtä aikaa autossa kirjoja valikoimassa. Lisäksi Joensuun koululla ei ole käyty muutamaan kuukauteen.

VäKi löysi e-kirjat. Tätä aineistoa myös hankittiin keväällä lisää Someron kirjastoon. 2020 e-kirjahankintoja oli 207, ja 83 vuonna 2019.

E-kirjoja lainattiin 56,78 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna. E-kirjalainoja tehtiin 809, kun edellisvuonna 516.

– Etenkin äänikirjat kiinnostavat. Se on helpompaa kuin lukea päätteeltä kirjoja. Kaiken kaikkiaan verkkokirjaston käyttö on lisääntynyt ja sitä on opittu käyttämään.

Musiikkiäänitteiden lainauksissa oli peräti 40,50 prosentin lasku eli 3 183:sta 1 894 lainaan.

– Musiikkia voi ladata itse ja kuunnella niin monelta taholta, pohtii kirjastonhoitaja.

Someron kirjastoon saatiin ja lähetettiin kaukolainoja edellisvuotta enemmän. Lähetettyjen kaukolainojen nousuprosentti oli peräti 237,5 eli 8:sta lainasta 27:ään, ja saatujen prosenttinousu 17,81 eli 365:stä lainasta 430:een.

Siihen kirjastonhoitaja arvelee syyksi etäopiskelun. Oppimateriaalia tarvittiin yhtä aikaa, ja Someron kirjasto on ollut innokas haalimaan ja etsimään opiskelijoille materiaalia.

Kirjaston käyttäjistä lainaajia oli 2 982, 3 376 vuonna 2019. Fyysisiä käyntejä oli 76 591, kun edellisvuonna 129 980. Prosentuaalisesti vähennystä oli 41,07 prosenttia. Verkkokäyntejä oli 39 597, ja edellisvuonna 30 989 (+27,78 %).

Hiljaiseloa on vietetty kirjaston näyttelyiden ja tapahtumien saralla. Myös lukemisen edistämiseen ja kirjallisuuteen tutustuttamiseen ei ole ollut entiseen tapaan mahdollisuutta. Keväällä 2020 kirjastoväki teki koululaisille muun muassa vinkkausvideoita ja piti Neule & novelli-iltoja virtuaalisesti.