”Tosi upeaa, että avoin päiväkoti aukesi”

0
Varhaiskasvatuksen opettaja Jenny Linja (oik.) kehottaa muitakin kuin avoimeen päiväkotiin osallistuvia käyttämään Sepäntien puistossa olevaa pikku latua ja luistelukenttää.

Someron avoin päiväkoti avautui pitkän tauon jälkeen tällä viikolla. Nyt ei kokoonnuta sisälle, vaan touhutaan yhdessä ulkona Sepäntien leikkipuistossa, ladulla ja luistinradalla.

Viikon kolmesta kokoontumiskerrasta torstainen jouduttiin perumaan kovan pakkasen vuoksi. Maanantaina paikalla oli 12 henkeä, keskiviikkona kipakammalla pakkassäällä kymmenkunta.

– Ensi viikolla kokoonnutaan jälleen. Silloin on luvattu lauhempaa säätä, sanoo varhaiskasvatuksen opettaja Jenny Linja, joka yhdessä varhaiskasvatuksen lastenhoitaja Eija Salmen kanssa on avoimen päiväkodin ohjaimissa.

Kokoontumispäivät ovat maanantai, keskiviikko ja torstai kello 9–13.

Näin korona-aikana avoimeen päiväkotiin pitää ilmoittautua etukäteen.

– Silloin saamme pidettyä ryhmät sopivan kokoisina ja säilytettyä turvavälit. Kerralla voi olla korkeintaan parikymmentä henkeä. Hyvin usein lapset ja heidän läheisensä tulevat paikalle eri aikaan, joten siinä tulee jo porrastusta, toteaa Linja.

Parivuotias Niilo Rauhansalo oli jo tulossa pois hiihtoladulta.

2-vuotias Niilo Rauhansalo eteni ladulla. Äiti Mari Rauhansalo seurasi vieressä, ja autteli pystyyn, jotta poika saattoi jatkaa suksimistaan. Nelivuotias Olavi Rauhansalo kiersi latua jo itsekseen.

Mari Rauhansalosta oli mukavaa, että päästiin taas avoimeen päiväkotiin.

– Kiva, kun on lapsille tekemistä.

Mari Rauhansalo auttoi Niilo-poikaansa ladulla. Polina Kampman ja tyttärensä Alviina (oik.) vieressä. Sepäntien avoimen päiväkodin puiston viereen on tehty latu sekä luistelualue.

Polina Kampman oli tyytyväinen avoimen päiväkodin aukeamiseen ja siihen, että päästiin touhuamaan ulos. Mukana ulkoilemassa olivat lapsensa 2-vuotias Alviina Hiironen sukset jalassa ja kolmekuukautinen Serafiina Hiironen kantorepussa.

– Tosi upeaa, että avoin päiväkoti aukesi. Mukavampikin, että olemme ulkona. Ei tarvitse pukea ja riisua. Meiltä kolmelta siihen rumbaan, vaatteiden päälle ja pois ottamiseen menee paljon aikaa.

Kampman on käynyt lapsensa kanssa avoimessa päiväkodissa sen avajaisista lähtien.

– Täällä on mukavat ohjaajat ja ohjelma. Nyt ensimmäisellä ulkotunnilla me kolasimme jäätä, hiihdimme ja leikimme hippaa. Meillä oli kuin talkoot. Eikös tämä ole sitä yhteisöllisyyttä, kehuu äiti toimintaa.

Perheen esikoinen on tänä talvena ottanut ensimmäiset hiihtoliukunsa. Ensin omalla pihalla ja sitten on harjoiteltu ladulla, joka on Joensuun koulun lähellä.

– Alviina hiihtää ilman sauvoja, pysyy hyvin pystyssä ja etenee. Ulkotouhujen jälkeen uni maittaa hyvin, kertoo Polina Kampman.

Polina Kapmania ja tyttäriään parivuotista Alviina Hiirosta ja kantorepussa olevaa kolmikuukautista Serafiina Hiirosta ei pakkanen pelota.

Sepäntien puistossa on menoa ja meininkiä. Vieressä on latulenkki ja myös luistelualue. Varhaiskasvatuksen opettaja Jenny Linja kiittää.

– Tervetuloa vaan käyttämään muutkin latua ja luistinrataa, vaikka nyt viikonloppuna, kehottaa Linja.

Aika ilmoittautua varhais- kasvatuksen kerhoon

Somerolla alkaa elokuussa 2-5-vuotiaille lapsille varhaiskasvatuksen kerhoja avoimen päiväkodin tiloissa Sepäntiellä. Tarkoitus on koota omat ryhmät 2-, 3–4- sekä 5-vuotiaille.

Jotta ryhmiä voidaan ryhtyä kokoamaan ja tiedetään, onko kiinnostusta toimintaan, niin ilmoittautuminen alkaa jo nyt. Hakemuksen kerhotoimintaan voi tulostaa Someron kaupungin nettisivuilta avoimen päiväkodin sivulta. Hakemus tulee toimittaa päivähoitotoimistoon.

Kerhoissa on ohjattua toimintaan, joissa karttuvat muun muassa kädentaidot, liikunnallisuus ja sosiaalinen kanssakäyminen. Leikitään esimerkiksi hippaa, maa- ja meri -leikkiä, piirretään, lauletaan, askarrellaan ja viisivuotiaat tekevät jo esikouluun valmentavia juttuja.

Yhteen kokoonnutaan kerran viikossa pariksi tunniksi. Kerhopäiviksi on kaavailtu maanantaita ja tiistaita.

Vanhemmat eivät ole näissä ryhmissä paikalla.

Varhaiskasvatuksen kerhomaksu on 40 euroa lukukaudessa.