Uusi hoivakoti halutaan puurakenteisena

0

Tavoitteena on saada talo valmiiksi ensi vuoden loppuun mennessä

Someron seuraava mittava rakentamisprojekti on Tervaskannon korvaava uusi palvelutalo.

Rakentamisessa pitää kiirehtiä, että talo valmistuu ennen soten tuloa. Hallituksen esityksen mukaan hyvinvointialueet aloittavat 2023. Investoinnin myötä pystytään vielä itsenäisesti päättämään tulevien vuosien vanhustenhoidon palvelutasosta Somerolla.

Siksi talo pitää pyrkiä rakentamaan itse. Ensi vuoden loppuun mennessä valmiiksi.

Ehtona rakentamiselle on Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskukselta Aralta saatava 40 prosentin avustus. Kaupunki aikoo täyttää Aran ehdot ja odottaa pikaista rahoituspäätöstä.

Kaupunginjohtaja Sami Suikkanen muutti vielä ennen kaupunginhallituksen kokousta päätösehdotustaan. Hän halusi antaa tekniselle lautakunnalle ohjeen käynnistää suunnittelun kilpailutus välittömästi.

Kilpailutuksen Suikkanen olisi itse halunnut käynnistää laaditun kustannusarvion perusteena olevan runkoratkaisun mukaisesti, joka tarkoittaisi betonirunkoista rakennusta.

Syyksi Suikkanen toteaa, että vaihtoehtona selvitetty CLT-runko nostaisi kustannuksia arviolta 10 prosenttia.

– Lopullinen hinta riippuu isosta määrästä yksityiskohtia, materiaalivalinnoista lähtien. Ohjausryhmän selvitykset osoittivat kuitenkin 7–10 prosentin kustannuseroa. Parhaillaan selvitellään Aran kanssa, miten homma etenee.

Lopulliset kustannukset alkavat selvitä urakkakilpailutuksen jälkeen. Niistä Ara tekee päätöksen, jolle nyt haetaan ennakkovarausta.

Hallitus päätti toisin. Muutetun ehdotuksen teki Jutta Varjus (kok.), joka oli puurakentamisen kannalla.

Päätös syntyi äänin 5–4. Varjuksen taakse tuli kokoomus ja sosiaalidemokraatit, keskustan jäätyä alkuperäiseen ehdotukseen. Hankkeen nopeuttamiseksi käytetään avointa hankintamenettelyä.

Varjuksen ehdotus puurakentamisen tekniikkana on nykypäivänä yleistynyt CLT, joka tulee sanoista Cross laminated timber .

– Hanke voidaan toteuttaa monella tapaa. Nyt on tärkeää suunnittelun kilpailutus, jonka tekee tekninen lautakunta ja on siinä kohtaa paljon vartijana, Jutta Varjus toteaa.

– Olen kuullut erinomaisen hyviä kokemuksia muun muassa Kuhmosta, jonne valmistui CLT-tekniikalla koulu 2018. Siellä ollaan tyytyväisiä – ilma on hyvä ja työmaa oli todella siisti. Kaikki tehdään kuivassa tilassa ja rakentaminen hupun alla oli todella nopeaa. Kuivaketju ei katkea missään kohtaa, Varjus jatkaa.

Hän toivoo, että Somerolle saadaan puusta hyvä ja pitkäaikainen lopputulos.

– Olen iloinen, että Somero hyppäsi rakentamisessa ison askeleen eteenpäin.

Palvelutalon kustannusarvio on 7,2 miljoonaa euroa. Varjuksen esityksestä kustannusarvioon lisättiin 5 prosenttia eli noin 320 000 euroa. Tehostettuun palveluasumiseen saatava Aran tukitaso on korkeintaan 40 prosenttia. Somero rahoittaa osuutensa 40 vuoden korkotukilainalla.

60-paikkkainen Tervaskannon korvaaja lisää Someron paikkamäärän noin 176 tehostetun palveluasumisen paikkaan ympärivuorokautista hoitoa.

Uusi palvelutalo vaatii myös sosiaali- ja terveysministeriön poikkeusluvan. Tarve tulee, kun investointi on yli 5 miljoonaa euroa.