Maailmanlopun tunnelma alkaa yrityksissä olla takana, vaikka edelleen eletään vaikeita ja poikkeuksellisia aikoja. Kauppakamarien koronakriisin tekemien seurantakyselyjen perusteella näkyvissä on uskoa parempaan.

Odotukset esimerkiksi liikevaihdon kehityksestä ovat optimistisia. Viime vuoden huhtikuussa vain 12 prosenttia yrityksistä odotti liikevaihdon pysyvän ennallaan, kun nyt näiden yritysten osuus oli 38 prosenttia.

Suurten haasteiden edessä olevien yritysten eli yli 50 prosenttia liikevaihtoa menettäneiden yritysten osuus on alentunut huhtikuun 21 prosentista 10 prosenttiin. 14 prosenttia vastanneista kokee, ettei koronakriisi ole vaikuttanut yrityksen liiketoimintaan.

Vaikka keskimääräinen kehitys olisi hyvää, niin tietyillä toimialoilla tilanne on tukala niin kauan, kun koronavirus jyllää. Konkurssiriski on yhä lähes neljäsosalla yrityksistä.

Arviot henkilöstön määrän kehityksestä ovat pysyneet samalla tasolla: parannusta ei ole vielä nähtävissä. Jättilomautusten tai -irtisanomisten sijaan toteutuneet vähennykset ovat olleet hieman maltillisempia.

Kaikkien kannalta tärkeää olisi, että rokotusprojekti saataisiin maaliin nopeasti ja tehokkaasti.