Vuonna 2011: Kanala tuhoutui suurpalossa Rautelassa

0

Somero-lehti perjantaina 4.2.2011

Teksti ja kuvat Sauli Kaipainen

Tuntien ajan riehunut tulipalo syttyi kanalassa keskiviikkona iltapäivällä ennen kello neljää.
Paikalle saapui nopeasti pimeyden laskeutuessa suuri määrä sammutuskalustoa, kaikkiaan yli 30 yksikköä ja noin 70 palomiestä. Rajavartiolaitoksen helikopterin tulo peruttiin.
Pelastuslaitos kehotti somerolaisia pysymään sisätiloissa ja sulkemaan ilmanvaihdon. Hengitysteitä ärsyttävä savu ylsi jopa 20 kilometrin päähän ja sitä kulki keskustaa kohti.
Palomiesten ponnistusten avulla tilakeskuksen muut rakennukset varjeltuivat palolta, myös kanalaan kiinni rakennettu asuinrakennus. Pakkaamo-osa tuhoutui kokonaan.
Osa kanoista säilyi palosta hengissä, sillä palomiehet kantoivat eläimiä ulos saatuaan palon hallintaan. Eläinsuojelullisista syistä eläinlääkäri päätti kaikkien kanojen lopettamisesta paikan päällä. Ne olivat saaneet liikaa savua, eikä niistä enää olisi ollut tuotantoon.
Kanalan omistajille palosta koitui suuret vahingot.

korkeimmat liekit kohosivat pakkaamopäädystä

Palohälytys tuli hätäkeskukseen kello 15.46.
Ensimmäisinä paikalla olivat Someron yksiköt. Yksikön johtavana päivystäjänä Somerolla tällä viikolla toiminut palomies Marko Pohjaranta kertoo, että heidän saapuessaan paikalle palo oli ehtinyt levitä jo pitkälle. Kanaloissa on aina pölyä, minkä vuoksi tulipalo leviää nopeasti.
– Kanalan kipsi- ja peltilevyrakenteinen välikatto oli palanut puhki rakennuksen keskiosasta. Rakennuksen ullakko oli rakenteellisesti yhtä osaa. Savua tuli runsaasti, mutta ei vielä päädyistä. Sammutustyöt alkoivat välittömästi. Sen jälkeen kun palo oli saatu hallintaan, niin rakennuksesta alettiin kantaa myös eläimiä ulos.
Avustavista paloautoista alkoi muodostua yhä pidempi jono Turuntielle, ja savu haittasi lähitienoon liikennettä.
Korkeimmat liekit kohosivat rakennuksen pakkaamopäädystä. Alkuviikosta tilalle oli juuri tuotu iso kennotäydennys, joten palavaa materiaalia oli runsaasti.
Varsinais-Suomen aluepelastuslaitoksen päivystävä päällikkö Pertti Soininvaara päätteli jo illalla palopaikalla, että kaikki kanat on menetetty.
– Ne ovat saaneet liikaa savua. Ihmisillekin savu saattaa olla ärsyttävää, joten pelastuslaitos antoi ihmisille suosituksen pysytellä sisätiloissa. Savun tuprahtelu raunioista jatkuu vielä jälkiraivaustöiden aikana myöhäisiltaan asti.
Paikalle saapuneiden kahden nostolava-auton ja veden avulla palomiehet taltuttivat nopeasti yli rehutornin korkeuteen yltäneet liekit. Ensimmäinen nostolava-auto saapui Salosta palopaikalle puolisen tuntia ilmoituksen antamisesta. Nostolava-autojen kautta päästiin repimään auki hieman myös ulkokattoa, mikä joudutti palon saamista kuriin. Paljon apua katon avaamisessa oli myös paikalle saapuneesta kaivinkoneesta.
Kaivuri aloitti jälkiraivaustyöt iltayhdeksältä ja jatkuivat puoli kolmeen asti aamuyöllä. Pakkaamo oli palanut niin pahoin, että se piti purkaa kokonaan. Myös kanalaosa joutui isolta osalta purettavaksi.
Syttymissyyn selvittäminen alkoi heti torstaiaamuna. Todennäköisesti palo alkoi rakennuksen Turuntien puoleisesta osasta. Palon mahdollisia alkulähteitä, erityisesti sähkölaitteita, on kanalassa kuitenkin paljon.
Vahingot ovat omistajille huomattavat. Kanalarakennuksen pituus oli 60 metriä ja yhdessä pakkaamon kanssa pinta-ala on yli 1 000 neliötä.

Suuria eläinsuojia kohdanneita tulipaloja sattuu onneksi melko harvoin. 1990-luvun lopulla Lautelassa paloi iso sikala ja Koisthuhdassa oli navettapalo syyskuussa 2003.