Vuonna 2011: Täysi kotikatsomo kannusti, kun SoFo rynnisti futsal-liigaan

0

Somero-lehti tiistaina 1.2.2011

Teksti Juha Laakso, kuvat Merja Ryhtä

Somero-Forssa Futsal villitsi sunnuntaina kotiyleisönsä nousuhuumaan. SoFon 9–4 (6–3) voitto Ykkösen ottelussa helsinkiläisestä Zenithistä toi somerolais-forssalaiselle seuralle historiallisen futsalin liigapaikan.

Lähes kolmetoista vuotta ehti kulua siitä, kun Someron monitoimitalossa edellisen kerran juhlittiin kotijoukkueen nousua aikuisten tasolla valtakunnan pääsarjaan. Keväällä 1998 Someron Pallo saavutti paikan naisten lentopalloliigasta.

Näiden kahden virstanpylvään väliin mahtuu kolmaskin somerolainen ponnahdus liigatasolle. Se tapahtui jäähallissa vuonna 2006, kun Pepe Roller aloitti taipaleensa rullakiekon pääsarjassa.

Se, että SoFo pääsi juhlimaan sarjanousua kotiyleisönsä edessä, tuli mahdolliseksi lauantain tulosten myötä. Tamperelainen ACE varmisti oman liiganousunsa riistämällä pisteet Kylmäkosken Veikoilta, avaten samalla liigaportin SoFolle.

Somero-Forssan urakkaa helpotti kenties vielä hieman sekin, että Myllypuron Zenith tuli Somerolle ilman merkittävää panosta. Seura oli varmistanut sarjapaikkansa jo edellisenä päivänä ja nousukahinoihin sillä ei ollut enää mahdollisuuksia.

Westön sihti kohdallaan

Kaikki kunnia ”stadilaisille” siitä, että he tulivat pyhäpeliin kahdella täydellä kentällisellä ja intoutuivat kiusaamaan nousuhaluisia isäntiään oikein tosissaan. Välillä SoFo jo näytti karkaavan tavoittamattomiin (6–1), mutta Zenith kipusi toisen jakson alussa vielä kahden maalin päähän.

Ratkaisun makua alkoi olla ilmassa, kun kentän kunkkuna häärinyt Benjamin Westö (5+0) latasi Kari Vuorisen mainiosta esityöstä lukemat 7–4:ään toisen jakson kuudennella minuutilla. Loppuajan SoFo pystyi pelaamaan vapautuneesti ja iski nousunsa kruunuksi vielä kaksi lisäosumaa.

Westö kentällisineen (Vuorinen 0+1, Alimamy Jalloh 0+3 ja Pekka Karjalainen 0+1) oli siis tehotuulella hyökkäyspäässä, mutta puolustamisen kanssa oli ajoittain vähän niin ja näin. Kokenut Janne Laine ja nuori Mikko Kaase pääsivät hetkeksi tuuraamaan jalkansa loukannutta Vuorista.

Kokonaisuudessaan ehyemmän kuvan taidoistaan jättikin SoFon toinen nelikko, joka iski neljä maalia ja hoiti puolustuspään velvoitteensa varmaotteisesti. Hyökkäystehot jakautuivat melko tasaisesti kvartetille Janne Eerikäinen (2+1), Juho Pettersson (1+1), Topi Luukkala (1+1) ja Esapekka Jaakkola (0+1).

Päätösreissulla katse tulevaan?

– Tiedossa oli, että tähän peliin saattaa tulla tavallista enemmän yleisöä paikalle. Halusimme esittää parasta osaamistamme ja pieniä nukahduksia lukuun ottamatta onnistuimmekin aika hyvin.

– Muutama vähän helponlainen maali meni omiinkin, mutta mitäpä siitä, kun voitto kuitenkin tuli ja liiganousu varmistui, SoFon päävalmentaja Tom Toivonen iloitsi.

Riehakkaammin sofolaiset juhlivat nousuaan vasta kun Ykkösen urakka on kokonaan ohitse. Ensi lauantaina on vielä edessä pitkä reissu Oulun kupeeseen, missä vastaan asettuu Kakkoseen putoava jumbojoukkue Haukiputaan Pallo.

– Ehkä sillä reissulla aletaan jo vähän pohdiskella tuleviakin kuvioita, eli sitä, ketkä tästä joukkueesta jatkavat pelaajina tai valmentajina liigaan. Vielä nyt noihin asioihin on ennenaikaista ottaa kantaa, Toivonen ounasteli.

————————–

Viisitoista vuotta futsalia Somerolla

Nousijajoukkueen manageri Tuomo Lehtinen ja joukkueenjohtajan sekä ykkösmaalivahdin hommia hoiteleva Jarkko Ihalainen olivat molemmat käynnistelemässä futsaltoimintaa Somerolla. Tuolloin luotiin jo pohjaa sittemmin toimivaksi osoittautuneelle Somero-Forssa –yhteistyölle.

– Forssassa ei tuohon aikaan ollut minkäänlaista toimintaa futsalin parissa ja kun kuulin, että Somerolla sellaista käynnisteltiin, niin lähdin heti mukaan. Vuosi oli tuolloin 1996, Ihalainen muistelee.

Alkuvuodet olivat Someron Voiman futsalmiehistölle puhtaasti harrastusluonteista pelailua, eivätkä (ala)sarjatkaan vielä vuosikymmen sitten olleet lähelläkään nykyistä laajuuttaan.

– Vakiinnutimme paikkamme Turun piirin Kakkosessa ja ennen Ykköseen nousua pääsimme jo pari kertaa kokeilemaan karsintoja huonommalla menestyksellä, Lehtinen kertoo.

Uudella nimellä Ykköseen

Kaksi vuotta sitten, keväällä 2008, Someron Voima vihdoin nousi tiukkojen karsintavaiheiden kautta futsalin Ykköseen. Joukkueessa oli jo tuolloin mukana lukuisia forssalaispelaajia. Uudelle sarjatasolle syntyikin fuusioseura nimeltään Somero-Forssa Futsal, jonka koti- ja pelipaikkana säilyi kuitenkin edelleen Somero.

Jo Ykkösen tulokaskausi tuotti SoFolle lohkovoiton ja paikan sarjan pudotuspeleihin. Niiden avauskierroksella sittemmin komeaa jälkeä liigassa tehnyt Sievi Futsal koitui sofolaisten kompastuskiveksi.

Tähän kauteen SoFossa suhtauduttiin syksyllä varovaisen toiveikkaasti. Joukkue oli menettänyt pari viime kauden runkopelaajaansa loukkaantumisten vuoksi ja korvaajiksi tuli kaksi noviisia (Westö, Jalloh) ja vain alempia sarjatasoja aiemmin pelannut, loukkaantumisen vuoksi vuoden sivussa ollut Mikko Matinaro.

Heti sarja-avauksessa SoFo koki yllätystappion Tammisaaressa ja hävisi kahdesti myös kotikentällään. Vastapainoksi joukkue pystyi ottamaan huippuesityksillä tärkeät vierasvoitot liigaan nousevasta ACE:sta ja yhä nousukahinoissa mukana olevasta AC Stopista.

Liigaan lähdetään menestymään

Lehtinen ja Ihalainen vakuuttavat, että SoFo lähtee futsal-liigaan sekä jäädäkseen että menestyäkseen.

– Se ei välttämättä tarkoita sitä, että tähän nousijaporukkaan pitäisi tehdä suuria muutoksia. Kunhan vain jaksetaan harjoitella ja kehittää yhteispeliä entistä toimivammaksi, niin tälläkin ryhmällä on eväät menestyä liigassa, kaksikko povaa.

Liigan joukkuemäärä kasvaa ensi kaudella kahteentoista ja pelikierrosten määrä peräti 22:een.

– Se tulee olemaan meille kova haaste sekä pelillisesti että taloudellisesti. Kulut tulevat nousemaan aika merkittävästi näihin Ykkösen kausiin verrattuna, SoFon rahankeruusta päävastuun kantavat Lehtinen ja Ihalainen huomauttavat.