Yläkoululaisille liikuntamahdollisuuksia

0

Somerolla on hyvät ja kattavat liikuntamahdollisuudet. Miksi niitä ei voisi huomioida yläkouluikäisten hyvinvoinnissa, ihan vaikka ”höntsä”-mielessä. Harrastan itse jääkiekkoa, joten aika ei riitä 100-prosenttiseen sitoutumiseen toiseen lajiin. Luulen, että samanlaisessa tilanteessa on muitakin, jotka ovat joutuneet luopumaan muista liikuntaharrastuksista ja valitsemaan päälajin, koska aika ei riitä kahteen lajiin.
Fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia lisäisi se, että koulu antaisi mahdollisuuden lisäliikkumiseen. Onneksi 8. ja 9. luokalla olevat saavat valita valinnaisaineeksi liikunnan, jossa saadaan pelata monipuolisesti eri lajeja. Valinnaisaineiden lisäksi olisi mukavaa, jos pääsisi pelaamaan ”höntsäillen” esimerkiksi lentopalloa, ringetteä, jääkiekkoa, salibandya ja niin edelleen yhdessä yläkouluikäisten kanssa. Olisi mukava aloittaa tai lopettaa koulupäivä liikkumalla. Tämä parantaisi koulussa jaksamista ja keskittymistä.
Mahdollisuus ”höntsä”-pelaamiseen olisi kaikille, jotka eivät halua harrastaa joukkueessa. Jos tämä toteutuisi, monella nuorella olisi matalampi kynnys lähteä urheilemaan, kun ei tarvitse ottaa paineita, mitä olisi, jos harrastaisi joukkueessa. Näin liikunta alkaisi kiinnostaa enemmän, kun annetaan siihen hyvä mahdollisuus. Ymmärrän kyllä, että urheilu ja liikunta ei kaikkia kiinnosta, mutta tässä olisi hyvä mahdollisuus kiinnostua samalla omasta hyvinvoinnista. Someron imagoa voisi parantaa se, että meiltä löytyy liikkuva yläkoulu, joka kannustaa nuoria liikkumaan.
Jos tällainen mahdollisuus olisi kerran viikossa, itse kyllä toivoisin joka päivälle, nuorten tulisi huomaamatta liikuttua pelaillen eri lajeja. Liikuntasuositusten mukaan nuorten tulee liikkua vähintään 1,5 tuntia päivässä, jolloin koulu tukisi liikuntasuositusten toteutumista. Esimerkiksi naapurikunnassa tämäntapainen toiminta on järjestetty koulun ja kaupungin yhteistyössä ja on ollut hyvin suosittu. Uskoisin myös täällä Somerolla sen olevan toivottua nuorten keskuudessa.
Nuorten liikunnan lisääminen on yhteiskunnallisesti merkittävä asia, koska nuorena opittu liikunnallinen elämäntapa kantaa hedelmää myös aikuisena. Nuorten liikunnan harrastaminen vähentää kansanterveydellisiä riskitekijöitä ja terveydenhuollon kustannuksia. Ylös, ulos ja liikkumaan, niin mielikin paranee.

Viivi Vuola