Yli 80-vuotiaat vastasivat tyytyväisinä kutsuun

0
Aune Aalto ja Pentti Haapala Saarentakaa odottelivat hyvillä mielin rokotteen saamista vastaanotolla. - Päästään eteenpäin tässä asiassa, tiivisti Haapala.

Keskiviikkona Somerolla alkoivat vuonna 1941 ja sitä vanhempien kotona asuvien koronarokotukset. Heidän kanssaan samassa taloudessa asuvalle kumppanille annetaan myös suoja covid19 -virusta vastaan BionTech Pfizerin valmisteella. Heihin on otettu yhteyttä puhelimitse terveyskeskuksesta.

Vuonna 1938 syntynyt Aune Aalto odotteli piikille pääsyä ensimmäisten joukossa neuvolassa. Vierellä istui häntä nuorempi Pentti Haapala, joka on ollut yksissä Aunensa kanssa yli 40 vuotta.

– Hyvillä mielin tässä odotellaan, että saa rokotuksen, ja mielenkiinnolla, mitä epidemiassa tuleman pitää. Kun on saatu ensimmäinen annos, niin päästään asiassa eteenpäin seuraavalle tasolle, muotoili Haapala.

Aila Aaltonen yllättyi iloisesti, kun kutsu rokotettavaksi tuli hänen kohdalleen näin pian. Kun rokote oli annettu, hän sai ajan tehosterokotteelle toukokuulle. Paperilla oli mukana muitakin ohjeita ja tietoja.

– Tähän ikään on jo niin monta kertaa piikitetty, ettei tuntunut missään, heläytti Aaltonen ensimmäisen koronarokotuksensa jälkeen.

– Olen ottanut aina kaikki rokotukset, mitä on tarjottu; influenssaan ja muihin tauteihin. Ennalta pitää ehkäistä, ettei homma karkaa käsistä, tuumi Anna-Liisa Nyström odotellessaan vuoroaan.

Kotona elellään rauhassa kuten ennenkin

Aune Aallon, Aila Aaltosen, Pentti Haapalan ja Anna-Liisa Nyströmin arki on kulkenut tuttuja latuja.

– Ei mun päivät ole muuttuneet juurikaan; ne ovat samanlaisia kuin ennen koronaakin. En ennenkään matkustellut enkä lähtenyt kauas kotoa. Olen ajatellut, ettei tässä voi muuta kuin elää rauhallisesti päivän kerrallaan, totesi Anna-Liisa Nyström.

Hän elelee Lahden kylässä.

– Puhelin on kaverina. Sitä tulee käytettyä paljon. Pojat tekevät kauppareissut. He ostavat enemmän kuin minä ostaisin, summasi Nyström.

– Kun asuu syrjäkulmilla, on jo muutenkin eristyksissä. Siellä pääsee onneksi suoraan omalle pihalle liikkumaan, kertoi Aila Aaltonen Pajulasta.

Hänelle ystävät ja naapurit ovat aiemminkin toimitelleet ruoka-tavaroita ja muita kauppa-asioita.

– Meillä on ollut yhteistyösopimus iät ajat, sanoi Aaltonen.

Lapset asuvat Helsingissä ja Lahdessa. Heitä Aaltonen näki viimeksi jouluna.

– Mutta puhelimet ovat kuumana. Soitellaan puolin ja toisin: lapset, ystävät ja sukulaiset, jatkoi Aaltonen.

– Ei korona meidän elämää ole kovin muuttanut, kun ei me muutenkaan liikuta kylillä paljon. Mitä nyt kaupassa käydään, tokaisi Pentti Haapala Saarentaan kylästä.