Yli 80-vuotiaita ryhdytään kutsumaan rokotuksiin

0
Somerolla yli 80-vuotiaiden rokotukset pyritään aloittamaan ensi viikolla eli viikolla 8.

Somerolla ryhdytään rokottamaan seuraavaksi yli 80-vuotiaita kotona asuvia henkilöitä. Rokotukset COVID-19-virusta vastaan pyritään aloittamaan viikosta 8 eli 22. helmikuuta lähtien.

Rokotteena on yli 70-vuotiaille soveltuva BioNTech-Pfizerin Comirnaty-rokote.

Väestörekisterin mukaan yli 80-vuotiaita Somerolla on 962.

– Me soitamme kaikille yli 80-vuotiaille somerolaisille pois lukien hoivakodeissa asuvat ja kotihoidon piirissä olevat. Puhelussa varataan rokotusaika myös samassa taloudessa asuvalle iäkkäälle puolisolle tai omaishoitajalle, kertoo vastaava terveydenhoitaja Kati Tuomisto-Lundberg.

Hän muistuttaa, että nyt tämän ikäluokan ei itse pidä lähteä soittelemaan ja varaamaan aikaa.

– Malttia, soitamme kyllä.

– Rokotteita tulee kuntaan vielä tällä hetkellä niin pieniä määriä, että yleistä ajanvarausta ei kannata avata. Se vain ruuhkauttaisi puhelimet, kun joutuisimme suurimmalle osalle vastaamaan, että aikaa ei ole antaa. Kuntaan tulevat rokotemäärät varmistuvat niin viime tipassa, edellisellä viikolla, joten ajanvarausta useita viikkoja eteenpäin on mahdotonta suunnitella. Kutsumme paikalle sitä mukaan, kun rokotetta on saatavilla, selvittää Tuomisto-Lundberg.

Yli 80-vuotiaiden rokotuspaikkana on ainakin alkuun terveyskeskuksen neuvola. Sinne saadaan järjestettyä riittävät tilat rokotuksen jälkeiselle 15 minuutin seuranta-ajalle.

Kotihoidon työntekijät rokottavat kotihoidon asiakkaat.

– Tällä hetkellä käyttämäämme valmistetta ei suositella kuljetettavan pitkiä matkoja. Joten kotihoidossa joudumme odottamaan rokotetta, jota on mahdollista kuljettaa, sanoo Kati Tuomisto-Lundberg. Hän arvelee tuon ajan olevan maaliskuussa.

Someron hoivahenkilöstö on pääosin jo rokotettu. Kuluvan viikon aikana saadaan hoidetuksi niin julkisen puolen kuin yksityisen tehostetun palveluasumisen yksiköissä asuvien suoja COVID-19-virusta vastaan.

Todennäköisesti viikoilla 9–10 alkaa alle 70-vuotiaiden riskiryhmäläisten rokottaminen. Rokotteena on Astra Zenecan valmiste. Samaan aikaa jatketaan yli kahdeksankymppisten rokotuksia.

Kaikki Suomessa käytössä olevat koronarokotteet vaativat kaksi rokoteannosta. Tehosterokotus annetaan 12 viikon kuluttua ensimmäisestä rokotteesta.