AlfaTV:n Somero-sarjaa ei kannata jatkaa

0
Hovilan vinttikin näkyi sarjassa, vaikka toisin oli sovittu.

Aikanaan meille tarjottiin osallistumista Someroa matkailukohteena esittelevään kokonaisuuteen, joka julkaistaisiin tv-sarjana. Mielestämme hanke vaikutti hieman ylioptimistiselta, mutta hyvin toteutettuna se saattaisi ylittää tavoitellun Yle:n julkaisukynnyksen.
Yle-puheet kuitenkin katosivat melko nopeasti jonnekin ja sarjaa ryhdyttiin toteuttamaan tuotantoyhtiö KoDa Productionin toimesta hankkeeseen osallistuvien yritysten maksamana ohjelmana AlfaTV:lle. Utelumme ohjelman käsikirjoituksesta oli tuottajan mielestä aiheeton. Vastaukseksi saimme: ”Emme me tarvitse sellaista, ryhdytään vain saman tien kuvaamaan.” Sarjan kunnianhimo ja laatutaso häipyivät taka-alalle. Tässä vaiheessa me, kuten useat muutkin Somerolla toimivat matkailualan yritykset, vetäydyimme hankkeesta.
Ohjelman valmistuttua havaitsimme, että epäilyksemme tuotantoyhtiön puutteellisesta ammattitaidosta osoittautui oikeaksi. Käsikirjoituksen puute näkyi läpi sarjan: miksi ohjelma tehdään, miten se palvelee siihen osallistuneita ja Someroa matkakohteena tai ehkäpä asuinympäristönäkin? Hyvä teema olisi ryhdistänyt esitystä: koronasta selviytyminenkin olisi voinut tulla vaikkapa ajankohtaisena aputeemana enemmän esiin.
Sekavuutta esiintyi myös sarjan ohjauksessa ja kuvauksessa. Kokonaisuus poukkoili aiheesta toiseen usein henkilöitä ja yrityksiä kunnolla esittelemättä. Työn ääressä kuvaus luo ohjelmaan rentoa tehoa ja dynamiikkaa, mutta huonosti toteutettuna siitä ei välity tavoiteltu sanoma. Aivan liian usein kuvaus oli tehty valaistusta ja välittyviä tunnelmia harkitsematta.
Aidolla, paikallisella ja omaleimaisella palvelulla on aina kysyntää. Sitä Somerolta löytyy ja sillä voi erottautua isojen keskusten kiireisestä ilmapiiristä. Ammattinsa ytimen hyvin oivaltaneet selviytyivät nytkin hienosti. Harmillista kuitenkin, että ohjelman huonon toteutuksen vuoksi hyvä tilaisuus nyt menetettiin, kun julkaisukanavakin oli vain rajoitetusti katsojia houkutteleva AlfaTV. Sarjaa ei kannata jatkaa.

Arja ja Matti Torkkomäki

PS. Tuotantoyhtiön toimintatapaa kuvaa sekin, että Hovilan kartano näyttäytyi sarjassa, vaikka emme olleet siinä mukana.