AstraZeneca-rokotukset keskeytettiin, yksi uusi tartunta

0

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos päätti 19.3. tilapäisesti keskeyttää AstraZenecan rokotteen antamisen. Kyseessä on varotoimenpide, joka liittyy kahteen aivolaskimotukostapaukseen rokotteen saamisen jälkeen. THL:n mukaan rokotukset AstraZenecan rokotteella jatkuvat aikaisintaan 29.3.
Somerolla AstraZenecan rokotuksiin ei tällä hetkellä ole aikoja annettuna. Ensi viikon rokotukset jatkuvat normaalisti jo annetuilla ajoilla eri rokotteella.
Somerolla todettiin lauantaina yksi uusi koronavirustartunta. Somerolla on yhteensä todettu 34 tartuntaa viime keväästä sakka.
Lounais-Suomen aluehallintovirasto on päättänyt jatkaa tartuntatautilakiin liittyvän määräyksen voimassaoloa Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä 5.4. asti.
Aluehallintoviraston määräykset (58 d ja 58 g) koskevat lähikontaktien välttämistä asiakastiloissa ja asiakastilojen sulkemista. Toimijat velvoitetaan varmistamaan yleisölle avoimissa tai rajatun asiakas- tai osallistujapiirin oleskeluun tarkoitetuissa tiloissa, että henkilöiden väliset lähikontaktit voidaan välttää.
Lähikontaktilla tarkoitetaan fyysistä kontaktia tai oleskelua kasvotusten tai samassa tilassa alle kahden metrin etäisyydellä yli 15 minuutin ajan.
Päätöksellään aluehallintovirasto määrää asiakastiloja suljettavaksi 22.3.–4.4.
Päätös koskee sisätiloja, joita käytetään yli 10 asiakkaan samanaikaiseen oleskeluun, sekä rajattuja ulkotiloja, joita käyttävät samanaikaisesti yli 50 asiakasta tai osallistujaa.

Päätös koskee myös seuraavia julkisten ja yksityisten toimijoiden tiloja:

-joukkueurheiluun, ryhmäliikuntaan, kontaktilajien harrastamiseen ja muuhun vastaavaan urheiluun tai liikuntaan käytettävät sisätilat sekä kuntosalit ja muut vastaavat sisäliikuntatilat

– yleiset saunat ja uimahallien, maauimaloiden ja kylpylöiden allastilat sekä niiden välittömässä yhteydessä olevat pukuhuonetilat

– tanssipaikat ja kuorolaulutoimintaan, harrastajateatteriin sekä muuhun vastaavaan ryhmäharrastustoimintaan käytettävät tilat

– huvi- ja teemapuistot, tivolit sekä eläintarhojen sisätilat

– sisäleikkipuistot ja sisäleikkipaikat

– kauppakeskusten yleiset oleskelutilat pois lukien vähittäiskaupan liiketilat ja palvelujen tarjoamiseen käytettävät tilat sekä kulku niihin.

Päätös ei koske ammattiurheilemista eikä yksityis- tai perhe-elämän piiriin kuuluvaa toimintaa, eikä sellaisia tiloja, joissa toiminta on järjestetty siten, että tilassa on enintään kymmenen henkilöä kerrallaan. Lisäksi tiloja, jotka on muuten määrätty suljettavaksi, voidaan käyttää vuonna 2008 syntyneiden ja sitä nuorempien lasten ohjattuun harrastustoimintaan.
Lisäksi Varsinais-Suomen kuntien alueilla ovat voimassa aluehallintoviraston määräämät kokoontumisrajoitukset 26.3. asti. Kaikki yli kuuden hengen yleiset kokoukset on kielletty ja pienempiäkin tulisi välttää.