Enemmän digitaalisia oppimateriaaleja kouluihin

0

Mielestäni on hyvä asia, että koulussa käytetään nykyään tietokoneita enemmän kuin ennen ja että oppikirjoja on digitalisoitu, sillä jokaisessa ammatissa tulevaisuudessa käytetään paljon tietokoneita. Myös lukioissa, ammattikorkeakouluissa ja yliopistoissa opiskelu tapahtuu tietokoneella. On hyvä asia, että jo varhain ala- ja yläkoulussa opetellaan sen käyttöä. Mielestäni paljon käytännöllisempää on se, että oppikirjat ovat netissä, koska puhelimella pääsee nettiin opiskelemaan missä ja milloin tahansa. Kun oppimateriaalit ovat puhelimessa, on paljon pienempi kynnys opiskella esimerkiksi bussissa minun mielestäni. Konkreettiset kirjat ovat isokokoisia, niitä on vaikea kuljettaa ja ne vievät paljon enemmän tilaa repussa kuin puhelin tai tietokone. Myös samalta tietokoneelta pystyy opiskelemaan kaikkia oppiaineita, kun taas kirjoja on paljon repussa, jolloin reppu voi painaa monta kiloa, mikä voi aiheuttaa huonoa ryhtiä. On myös ekologisempaa, että on yksi tietokone eikä jokaiselle oppiaineelle omaa kirjaa. Oppikirjojen valmistamisessa kestää aina jonkin aikaa, ja kun oppikirja julkaistaan, tieto voi olla jo osin vanhentunutta, esimerkiksi Suomen väkiluku muuttuu koko ajan.
Toisaalta kirkkaan tietokoneruudun katsominen on silmille haitallista.
Omalla käyttäytymisellä voi tehdä haitasta mahdollisimman vähäistä, esimerkiksi säätää näytön kirkkautta ja välttämällä ruudun katsomista hämärässä huoneessa. Yhtälailla näytöltä kuin kirjastakin opiskeltaessa tulee kiinnitää huomiota opiskeluasentoon.
Nykyään äänikirjat sekä Podcastit ovat suosittuja, ja sitä kautta digitaalisista oppikirjoista on tehty äänikirjoja. Jokainen ihminen oppii eri tavoin, osa kuuntelemalla ja osa lukemalla. Kun oppikirjoista tehdään äänikirjoja, esimerkiksi lukihäiriöstä kärsivät pystyvät kuuntelemaan niitä, ja oppiminen on heillekin helpompaa.
Toisaalta kaikilla ei ole mahdollisuutta käyttää tietokonetta tai kaikki eivät omista ollenkaan älypuhelinta. Tällöin mielestäni koulussa voisi olla lainatietokoneita sekä tabletteja, joilla oppilaat voisivat koulutehtäviä tehdä.

Kiiruun koulun oppilas