Esan kuusikko SM-kisaan mitalit mielessä

0
Henri Liipola

Teksti Aulis Tiensuu

Koronatalven yleisurheilussa on päästy kisaamaan miesten ja naisten sekä nuorten SM-hallit. Tulevista kilpailuista pandemian takia perutuiksi on ilmoitettu SM-halliottelut sekä kiekko ja keihäs. Niiden sijaan ulkona kisattavat moukarinheiton SM-talvikisat huomenna Kaustisilla tiukkoja turvaohjeita noudattaen pystytään nyt pitämään, kun nekin vuosi sitten peruttiin.
Someron Esan viime kesän SM-kilpailuista viisi mitalia voittanut kärkiryhmä lähtee tälläkin kertaa mitalien metsästykseen. Talviharjoittelu kotoisilla saleilla ja halleilla on sujunut kaikilta erinomaisen hyvin. Muutamia kertoja on päästy heittämään pitkiä myös jo ulkokentillä.
Henri Liipolalla on kolme miesten mestaruutta Kalevan Kisoista, mutta talvimestaruuskisoista vasta yksi neljä vuotta sitten voitettu kulta. Tällä kertaa Liipola on vahvin ennakkosuosikki, sillä ilmoittautuneiden joukosta puuttuvat viime kesän ykkösmiehen Aaron Kankaan sekä kolmosen Aleksi Jaakkolan nimet.
– Treenit ovat kulkeneet todella hyvin ja uusia ennätyksiä on tullut salin puolella eli odotan hyviä kaaria kisasta. Ainakin 75 metrin nurkille pitäisi lentää, kommentoi Liipola lähtötilannettaan.
Kovimman vastuksen Liipola saanee viime kesän tilastoneloselta Tuomas Seppäseltä ja viitoselta Roope Auviselta. Esan heittäjä-valmentaja Jani Pihkanen tavoittelee sijoitusta kuuden parhaan joukossa.

Jani Pihkanen
Silja Kosonen

Kosonen kisaa juniorisarjassa

Silja Kosonen voitti viime kesänä sekä oman sarjansa N19 että naisten mestaruudet. Nyt yhtenä päivänä kisattavissa kilpailuissa vain yksi sarja on mahdollinen ja yllätys yllätys: hän valitsi N19-sarjan, kun siihen vielä pääsee.
Naisten sarjassa ei ole mukana myöskään SE-heittäjä Krista Tervoa , joten voittajasuosikki on viime kesänä 71,50 heittänyt Kati Ojaloo sekä muut mitalisuosikit Suvi Koskinen ja Kiira Väänänen . Esan Johanna Witka on viime vuoden loukkaantumisten jälkeen päässyt treenaamaan taas hyvin pääosin Somerolla ja tavoittelee heti seuraavia sijoja.

Marika Virtanen

Silja Kosonen on N19-sarjassa viime vuoden tilastojen perusteella osanottajalistalla toisena ja kolmantena olevia Esan Marika Virtasta ja Kristiinankaupungin Emmanuela Koomsomia lähes 20 metriä edellä.
– Tavoitteeksi mä ja valmentaja-Jani asetettiin, että tulisi kuusi hyvää ja tasaista heittoa mieluimmin kuin että alkaa heti täysillä repimään, kertoo Silja Kosonen.
Ensimmäistä vuottaan pelkästään naisten moukaria heittävä Marika Virtanen on panostanut kauteen hyvin hakemalla kehitystä myös vapaaehtoisin lisäleirein. Talvikisassa hänen tavoitteensa on varmistaa Esan kaksoisvoitto ja heittää oma ennätys.
– Tekniikkaa on hiottu paremmaksi ja nyt kisakautta kohti heitot ovat parantuneet teknillisesti huimasti ja nopeuttakin on tullut. Testituloksiin on tullut myös parannusta.

Max Lampinen

Max Lampisella on M17-sarjan tilastotuloksissa yli 10 metrin kaula seuraavana olevaan Kaipolan Vireen Simo Piiraiseen.
– Pari kertaa on käyty ulkona heittämässä ja hyvältä näyttää, pitkiä kaaria on odotettavissa, kertoo valmentajaisä Tero Lampinen.