Joukkue voitti– Sakea ilmapiiri Someron Kokoomuksessa väistyi

0
Vaalien läheisyys toi tunteet pintaan.

Muutaman viikon aikana kokoomuslaisten vaalijännitys Somerolla kohosi tappiin. Mielipiteiden erot kävivät rasitteiksi. Kellot alkoivat kilkattaa.

Viime torstaiksi Someron Kokoomuksen hallitus kutsuttiin koolle. Sitä voi nimittää kriisikokoukseksi. Tilanne oli kriittinen, mikä se on viime viikkoina ollut puolueessa myös valtakunnallisesti.

Kuumimmassa kärjessä seisoi hallituksen varapuheenjohtaja ja kaupunginhallituksen jäsen Jutta Varjus. Kirkkaimpaan kärkeen puolueensa kentässä kuulunut nainen kohotti vastarinnan edessä kätensä pystyyn. Hän ilmoitti jättävänsä ehdokkuutensa kuntavaaleissa.

Muut puolueet ehkä hykertelivät käsiään.

– Menin kokoukseen motivaatio aika lailla nollilla, hoitamaan velvollisuuteni loppuun. Ilokseni keskustelu lähti eri raiteille, Jutta Varjus aloittaa.

– Viikko sitten laitoin tiedon, etten ole enää ehdolla. Sen jälkeen luin lehdestä Kirsi Piha -ongelman. Nauroin ääneen. Ajattelin, ei voi olla todellista. Kerrankin, valitettavasti, Somero oli ennen Helsinkiä.

Varjus toteaa kuluneiden neljän vuoden sujuneen valtuustotulokkaalle hienosti. Kaksi viimeistä viikkoa olivat ihan muuta.

– Suhtautuminen toisiin muuttui vähätteleväksi ja alentavaksi. Eikä kohteena ollut vain minä, oli muitakin. Omaan oikeustajuuni ja arvomaailmaani se ei mene. Jos muut hyväksyvät sellaisen hiljaisesti, niin minä olen väärässä porukassa.

Puinti asioista alkoi objektiivisesti.

– Ihminen, jonka taholta olin eniten nähnyt vääryyttä, oli muuttanut kantojaan. Ja oli mukana muitakin. Eikä se ole uutta, olin politiikassa jo oppinut puolustamaan kantojani.

– Toimintaa pyydettiin aivan vilpittömästi anteeksi. Vastassa olikin nyt iso ihminen, se nimittäin vaatii aika paljon. Annoin totta kai anteeksi. Kiitin häntä. Tilannehan olisi voinut olla täysin eri.

Ei tarvinnut hajottaa hallitusta tai vastaavaa.

– Olin liikuttunut. Mahtava juttu, että asiat saivat käänteen. Hyvä, että asia tuli ilmi ennen vaaleja ja vaalikampanjoita.

Muidenkin hätä otettiin Varjuksen mukaan vakavasti.

– Kaksituntinen päättyi mielestäni tosi hyvin. Hallitus teki toimintaohjeet viestintään sekä viestittelyyn. Kaikkihan ovat havainneet, että some-kanavissa lähtee lapasesta aika helposti.

Silloin on hyvä, että yhdistys tekee säännöt, toimintaohjeet. Että asiat käsitellään niin, että niistä myös opitaan.

– Me tehtiin oikein. Sontakasaa ei lakaistu maton alle, vaan se nostettiin pöydälle ja käsiteltiin. Pantiin kukkapurkkiin. Nyt me odotetaan versoja.

Ihmiset toimivat oikein. Se oli sitä, mitä Varjus kaipasi.

– Se palautti mun uskoni tähän toimintaan ja porukkaan! Politiikka on kuin avioliitto. Jos olen vihainen tai raivona, niin silloin vielä välitän. Mutta kun olin pettynyt, se meni siihen, etten enää välittänyt. Silloin on turha jatkaa.

– Usko palautui, ihmiset tekivät oikein ja reilusti. Ei lähdetty selittelemään.

Yön yli kokouksen jälkeen nukuttuaan Jutta Varjus tiesi.

– Se oli joo, – tähän porukkaan minä haluan kuulua. Lähden tekemään tätä innoissani niiden ihmisten kanssa, joihin olin hermostunut. Minä olen jälleen mukana ehdokkaana.

– Olen iloinen, että tämä tuli nyt. Muutoin tulevat neljä vuotta olisivat olleet aivan kaameat. Tämä oli hyvä käydä tässä vaiheessa läpi. Mukana on paljon nuoria ehdokkaita. Teimme päätöksiä, jotka ovat heillekin hyväksi.

Entisenä koripalloilijana, joukkuelajin osaajana Jutta Varjus tietää mitä haluaa.

– Jos mä uskon jengiin, lähden altavastaajanakin ihan mihin vaan. Mua ei häiritse kaatua saappaat jalassa. Mutta jos jengi pelaa väärää peliä, en voi siinä olla. Usko kokoomuksen tiimiin nousi jopa paremmaksi, kuin oli ennen tapahtumasarjaa.

– Rajuakin keskustelua kestän, mutta vähättelevää ja alentavaa en. Enkä ole yksin tässä. En pidä siitä, että ihmiset tekevät kauheasti hommia, ja sitten tekemiset nollataan. Jokaisella pitää olla asema porukassa ja se pitää tunnustaa. Jos Helsingissä olisi osattu keskustella, niin Pihasta olisi tullut pormestari.

Kokoomuksen vaalipäällikkö Markku Mäki-Teerin huolenaiheet liittyvät ehdokkaiden löytymiseen sekä entisten jatkamiseen. Helpotus kuuluu äänestä.

– On selvää, ettei mikään hajaannus ole hyvä, eikä kenenkään poislähtö. Tämä on ihan helpotus, että ryhmä pysyy kasassa. Täytyy olla tyytyväinen, että on pystytty puhumaan asiat lävitse.

Mäki-Teeri myöntää väärinymmärrystä olleen paljon. Muutos oli positiivinen. Edettiin keskustelun kautta.

– Se on tämän korona-ajan ongelma, kun ei oikein mitenkään ole kokoonnuttu. Vain WhatsApp-ryhmissä keskustellaan. Se on aika heikko tapa viestiä. Ehkä ei aina heikkokaan, mutta se on liian nopea ja juuri se on ongelma.

Viestinnän yhteisten pelisääntöjen kehittämisen Mäki-Teeri sanoo olevan tarpeen.

– Ehdokashaku jatkui loppuun asti, listojen viimeiseen jättöpäivään. Suuria muutoksia ei ole.

Puheenjohtaja Totti Nuoritalo sanoo viime viikkojen mielipiteiden vaihdon liittyneen päätöksentekoon.

– Sanotaan leikkisästi niin, että tässä ovat olleet vastakkain intohimoiset puurakentajat ja intohimoiset budjetinviilaajat. Veronmaksajien rahat ovat olleet mielessä toisella osapuolella ja toisella uuden hoivakodin rakentaminen puusta.

– Nyt ollaan päästy hallituksessa hyvään sopimukseen. Ensin selvitetään kustannukset ja sen jälkeen tehdään se, mihin on varaa.

Nuoritalo toteaa kokoomuksessa aina olleen kantavana voimana, että toimitaan sillä tavoin, mihin rahat riittävät.

– Eli jos huumorimielellä jatketaan, niin jos ajatuksissa on maailmanympärysmatka, mutta rahat riittää vain Keski-Euroopan kiertueeseen, niin silloinhan valinta kohdistuu Keski-Eurooppaan.

– Tämä miten nyt on toimittu ja mihin tulokseen on päästy, osoittaa että kokoomus on sivistyspuolue. Asiat voidaan hoitaa pöydän päässä. Lähdemme vaaleihin voimakkaampana rintamana kuin ennen. Nyt pelataan puhtaalta pöydältä.

Someron Kokoomus, hallitus:

  • Totti Nuoritalo, pj
  • Jutta Varjus, vpj
  • Olli Salomäenpää, siht.
  • Jani Norrby
  • Pia Maavirta
  • Juha Wiskari
  • Jaakko Mäkinen
  • Kati Fonsell-Laurila