Kaikkia tarpeettomia kontakteja on nyt vältettävä

0

Maanantaina 8.3. tuli voimaan yksityisiä asiakas- ja harrastustiloja koskeva rajoitus, jonka mukaan sisätiloissa ei saa olla kerralla yli kymmentä henkilöä.

Hallitus aikoo muuttaa tartuntatautilakia. Laki tulee maanantaina eduskunnan käsittelyyn, joten tarkkaan ottaen se ei ollut voimassa ennen Somero-lehden painamista. Oletus on, että laki saadaan voimaan tiistaina.

Koronaepidemian vuoksi Lounais-Suomen aluehallintovirasto rajoittaa edelleen tilojen käyttöä. Viraston päätökset noudattavat hallituksen viimeviikkoista linjausta. Kaikkia tarpeettomia kontakteja on nyt vältettävä.

Rajatuissa ulkotiloissa määrä on 50 asiakasta tai osallistujaa. Rajoitukset koskevat esimerkiksi joukkueurheiluun, ryhmäliikuntaan, kontaktilajien harrastamiseen käytettäviä sisätiloja sekä kuntosaleja. Rajoitukset on voimassa 21.3. asti.

Jo lauantaista lähtien astuu voimaan määräys, joka velvoittaa järjestämään toiminnan niin, että ihmiset eivät joudu keskenään lähikontaktiin. Tämä velvoite on voimassa kuukauden.

Varsinais-Suomen peruskoulujen yläluokat siirtyvät ensi maanantaina etäopetukseen. Sen kesto on kolme viikkoa, jolloin lähiopetukseen pyrittäisiin palaamaan maaliskuun lopussa.

Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa, Turku moottorina, koronan ilmaantuvuus on lähtenyt nopeaan nousuun. Tulevatkaan toimet eivät välttämättä riitä näissä maakunnissa. Jos rajoitukset säädetään kovemmiksi, vaikutukset ovat tehokkaampia.

– Jokaisen meistä on syytä pysähtyä miettimään, mitkä arjen kontakteista voisi vielä jättää pois. Meillä kaikilla on varmasti vielä karsinnan varaa kontakteissa liittyen työhön, asiointiin ja sosiaalisiin kohtaamisiin niin ikävältä kuin tämä nyt tuntuukin, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä sanoo.

Uusi suositus on myös, että kaikkea tarpeetonta matkustamista tulee välttää.